Veče uz tikvanik i promociju knjige o svadbenim pjesmama Spiča

Sala hotela „Korali“ sinoć je bila popunjena do posljednjeg mjesta na „Śedniku uz tikvanik“ koji je organizovalo nevladino udruženje Spičana „Nehaj“. U okviru programa održana je promocija knjige Slobodana Buca Jerkova „Svadbene pjesme Spiča“ i takmičenje za najukusniji tikvanik.

Veče je otvorio publicista Vladimir Lukšić koji se zahvalio Muzičkom centru Crne Gore jer je imao sluha da knjigu „Svadbene pjesme Spiča“ uvrsti u svoj program izdavaštva: „Ovo je jedna cjelovita knjiga koja obuhvata svadbene pjesme. Nije lako nastala, tu su uložene 44 godine kontinuiranog rada, jer je prva pjesma zabilježena 23. novembra 1975. godine na svadbi Branka i Jozice Živković. Srećom, Buca je poslužilo zdravlje da ovo iznese do kraja i da danas imamo ovdje 100 pjesama notno obrađenih i tekstualno zabilježenih“, kazao je Lukšić.

Direktor Muzičkog centra Crne Gore Željko Šofranac je kazao da mu je izuzetno zadovoljstvo što je ova knjiga štampana i što su njegovi prethodnici imali sluha za nju. Članica Savjeta Muzičkog centra Vanja Vukčević istakla je da su „Svadbene pjesme Spiča“ posebno interesantne jer „u ovo vrijeme globalizacije, jako je korisno imati ono što je lokalno u okviru nacionalnog, zato što na taj način čuvamo svoj kulturni identitet, posebno neke specifičnosti, tradiciju i u tom smislu, ovo je jedno vrlo dragocjeno ostvarenje“.

Autor knjige, Slobodan Jerkov kazao je da su pojedini ljudi zaslužni što je knjiga uopšte izašla. Tako se podsjetio svadbe Branka Živkovića iz 1975. godine, gdje je i prvi put čuo ove pjesme, ali i Zorana Lukšića 2002. godine. Istakao je da mu je od velike pomoći bio i Milan Madžar koji mu je ustupio CD sa svadbe Petra Kovača, kao i Milica Vuksanović Kovačević od koje je dobio vrijedan audio materijal od dr Petra Vuksanovića. Priču je zaokružio prvog decembra 2017. godine kada je uvrstio pjesme koje su otpjevale Anica Zanković Tomović i njena ćerka Tanja okupivši ženski oktet u restoranu „Izvor“.

„Na početku sam bio dosta skeptičan i mislio sam da će biti nekih dvadeset pjesama, a na kraju se ispostavilo da smo stotinak pjesama sabrali i, pravo da kažem, ponosan sam što ih ima za sad toliko. Nadam se da će ih biti još i više, te da će se i drugi sjetiti nekih. Kada govorimo o tom nastajanju, moram da kažem da je glavni savjetnik i kontrolor bio Vlado Lukšić, jer njegovo odlično poznavanje običaja Spiča je nezamjenljivo. Kod ove knjige je jedno sto posto sigurno, a to je da je ono da što ste vi otpjevali, tako je i zapisano, niko nije pjevao sa strane, niko nije ništa izvrtao, samo je bilo ono što je spičansko. Čuvajte ovo što imate jer je fantastično i neponovljivo i to njegujte“, poručio je Jerkov.

Predsjednik NVO „Nehaj“ Milan Madžar je ispred ovog udruženja pozdravio prisutne, kazavši da se nada da će ovaj sjednik postati tradicionalan. On je direktoru Muzičkog centra poklonio sliku „Spičanka“ mladog umjetnika iz Spiča Miloša Kontića.

Sjedniku je prisustvovao i predsjednik TO Bar Emil Kukalj koji je istakao da je srećan što se sve ono što je lokalno promoviše na pravi način. „Vjerujem da će ova manifestacija svake godine biti sve veća i zaista mi je drago što, prije svega, promovišemo lokalno, ono naše tradicionalno. Turisti danas kada dođu ne žele da provedu svoj odmor u hotelu ili plaži, već žele da osjete destinaciju, da je dožive, da probaju lokalne proizvode, da uživaju u tradiciji kojom smo bogati. TO Bar od početka podržava manifestacije koje se održavaju u Sutomoru, počevši od Spičanske večeri. Jednim dijelom finansiramo projekat na tvrđavi Tabija kroz projekat valorizacije kulturne baštine i zaista nam je drago što se radovi odvijaju planiranom dinamikom. Vjerujem da ćemo u skorijoj budućnosti moći da vodimo organizovane grupe turista, ali najvažnije je da zaštitimo našu tradiciju i kulturu i da je valorizujemo na pravi način“, objasnio je Kukalj.

Drugi dio večeri bio je rezervisan za degustaciju i proglašenje najukusnijeg tikvanika. Žiri u sastavu Jozo Filipović – predsjednik i članovi Jana Brnjada, Radmila Brežanin, Miroslav Lukšić i Igor Brkan imali su priliku da probaju čak 31 tikvanik, a za najukusniji su proglasili onaj Đine Andrović. Drugo mjesto pripalo je Vjeri Vučićević, a treće Bebi Lukšić.

O tradiciji pravljenja tikvanika i pričama vezanim za njega govorila je Ivana Lukšić, a voditeljka programa bila je Ana Čakalović. Program su izvođenjem spičanskih pjesama upotpunili članovi KUD „Jedinstvo“.

Kao i uvijek kada se organizuje neki događaj u Sutomoru, stolovi su bili, pored tikvanika, bili puni poslastica, slanih i slatkih, od japraka, preko lokuma, priganica, roštula, do kuglofa i ostalih kolača.

NVO „Nehaj“ u sadašnjem obliku osnovana je decembra 2018. godine kao organizacija koja baštini tradiciju Udruženja „Nehaj“ koje su Spičani osnovali u Beogradu daleke 1938. godine.

Share.

Comments are closed.