VIDEO: Bar domaćin međunarodnog umjetničkog projekta

U Baru je u toku završni dio međunarodnog umjetničkog projekta koji finansira EU, a učestvuju Italija, Albanija i naša zemlja. Nosilac je barski Kulturni centar, a osnovna ideja jeste da se kroz učešće i akcije savremenih umjetnika populariše umjetnost među djecom i mladima, i učini je dostupnijom oživljavanjem arta na otvorenom prostoru i gradskim periferijama.

Da umjetnost, kao i život, pokazuje vitalnost i prkosi teškim vremenima , potvrđuje i međunarodni umjetnički projekat u kojem su učesnici barski Kulturni centar, opština Leće iz Italije i Skadar u Albaniji. U toku je treća radionica na otvorenom u parku Galerije “Velimir A Leković”, gdje mladi umjetnici stvaraju sa svojim mentorima i poznatim umjetnicima.

“Učestvovala sam u više radionica, ali ova je nešto posebno, jer sasvim je drugačiji osjećaj i gušt raditi u prirodi. Zajednički rad pruža nam nove ideje, posebnu inspiraciju, a slika koja nastaje ima sve te elemente, uključujući uticaj prirode, zvuka, djece i druženja”, kazala je za Radio Bar i Bar info sedamnaestogodišnja Isidora Radunović koja se aktivno bavi crtanjem, slikanjem i dizajnom gotovo pet godina.

Andrijana Mumović, koja, takođe, ima 17 godina, je prva učenica i polaznica ateljea kod Dalibora Dada Ćetkovića. Počela je da slika još kada je imala deset godina i planira da upiše likovnu akademiju.

“IPA projekat u kojem učestvujemo svima nam pruža nove inspiracije. Potpuno je drugačije iskustvo rad u grupi na otvorenom, nego na časovima i u ateljeu”, ističe Andrijana.

Irina Savić je učenica Srednje likovne škole na Cetinju. Radionica je i za nju veoma zanimljiva i kreativna, što će, kako je istakla, značajno uticati na krajnji rezultat zajedničkog rada, a to je slika koju stvaraju.

Mentori i profesori u današnjoj umjetničkoj radionici na otvorenom bili su slikar Dalibor Dado Ćetković i doktor teorije savremene umjetnosti, profesor Milun Lutovac.

“Mnogi od ovih učenika suočili su se sa štafelajnim slikarstvom u ateljeu, ali nijesu imali priliku da rade u grupi i učestvuju u tzv. aktivnom slikarstvu. Sada su doživjeli rad i stvaranje na otvorenom, u prirodi i potpuno drugačijem okruženju. Svi su slobodni u smislu stvaranja djela, a profesor Lutovac i ja tu smo kako bi ih uputili u tokove savremenog slikarstva, prvenstveno u pristupu”, kazao je slikar Dalibor Dado Ćetković.

Dr Milun Lutovac smatra da mladi ljudi upravo preko ovakvih radionica imaju šansu da zahvaljujući svom stvaralačkom potencijalu otkriju tajne koje nose u sebi i zahvaljujući svom daru i talentu, lakše koriste tu stvaralačku energiju i jednostavnije i lakše prebrode trenutna dešavanja.

“Ovakvim poduhvatima unosimo malo optimizma u, inače sumornu stvarnost, kojoj se priključila i pandemija. Sve to djetinjstvo, i ne samo, djetinjstvo, čini ljepšim lakšim, jer ko stekne stvaralačke navike na početku života, ima šanse da cijeli život učini smislenijim i ljepšim. Iz ovakvih radionica očekujem, ne samo kreativan stvaralački proces, već i analitično tumačenje umjetnosti”, ističe dr Milun Lutovac.

Prethodno su djeca i mladi pohađali radionicu o osnovama vajarstva i različitim vajarskim tehnikama kod umjetnica, mr Maje Čakalović i Ine Martinović.

Share.

Comments are closed.