Barani u prvoj klasi dobrovoljnog služenja u VCG

Prvi vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka položili su juče zakletvu na vojnom aerodromu “Knjaz Danilo” u Golubovcima. Među njima su i dvojica Barana: Balša Dragović i Stefan Raković.

Još dvoje Barana je trebalo biti u svečanom stroju, momak i djevojka, ali su nedavno odustali od služenja vojnog roka.

Svečanosti su prisustvovali premijer Duško Marković i ministar odbrane Predrag Bošković.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, kazao je vojnicima da su svojom zakletvom upravo prihvatili moralnu obavezu, koja nosi veliku privilegiju, ali i ogromnu odgovornost.


photo by gov.me/Bojana Ćupić

“Mladi vojnici, polaganje zakletve je uzvišeni moralni čin. Služiti svojoj zemlji i zakleti joj se na revnost i odanost, neke su od najčasnijih ljudskih vrlina. Biti vojnik nije samo profesija, to je i stil života koji nas uči posvećenosti, odgovornosti, timskom duhu i istrajnosti. Budite dostojni uniforme koju nosite, jer postajete dio časnog i uzornog stroja”, istakao je general Dakić .

Obje generacije novih vojnika, do juna ove godine će pohađati obuku u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu. Nakon završene osnovne vojničke obuke, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka imaće mogućnost ulaska u rezervni sastav Vojske Crne Gore i prednost prilikom zapošljavanja u VCG.

Vojnici po ugovoru, nakon završene osnovne obuke biće raspoređeni na 40 formacijskih mjesta, u Pješadijski bataljon 24 vojnika, Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore tri, Logistički bataljon, Počasnu gardu i Centar za obuku po dva vojnika, a u Četu specijalnih snaga i u Mornaricu Vojske Crne Gore po devet.

Share.

Comments are closed.