Bardić: Čistoću podižemo na najviši mogući nivo, vodimo računa o djeci

JPU “Vukosava Ivanović Mašanović” otvorila je vrata područnih jedinica 1. oktobra. Ovu školsku godinu, po mnogo čemu specifičnu, dočekali su spremno i sa iskrenom željom da najmlađima obezbijede ugodno i kvalitetno osmišljeno vrijeme, edukaciju, mnogo smijeha i igre, ali, na prvom mjestu bezbjedan boravak. Iako je pandemija koronavirusa obilježila njen početak, direktorica Stanislava Tanja Bardić ističe da su u Baru potpuno spremno odgovorili zahtjevnom zadatku, uz sve mjere opreznosti.

“Svakodnevno se srijećemo sa brojnim izazovima, pa moramo voditi mnogo više računa nego što je to do sada bila praksa. Radimo sa najosjetljivijom populacijom, tako da su mjere jako stroge i za nas zaposlene u vrtiću, ali i za roditelje”, objašnjava Bardić.

O želji da djeca u što manjoj mjeri osjete negativne efekte vanrednih okolnosti i uslova u kojima se odvija život, u barskom vrtiću su se tokom proteklih mjeseci potrudili da, uprkos okolnostima, ne izgube “kopču” sa mališanima, pa su organizovali zanimljive radionice i online druženja. Uključili su se i u akciju #Igraj se doma, koju su, sa Ministarstvom prosvjete, pokrenuli UNICEF i Udruženje “Roditelji”. Ta akcija je realizovana u okviru kampanje Instituta za javno zdravlje #Ostani doma… Rezultatima su, navodi Bardić, izuzetno zadovoljni.

“Iznova se zahvaljujem svim zaposlenima u vrtiću (vaspitačima, profesorici engleskog jezika, pedagogu, psihologu, logopedici, medicinskim sestrama…) na uloženom velikom trudu. I dalje su aktuelne vajber grupe, posredstvom kojih su roditelji u prilici da se upoznaju sa raznim programima, igrama, aktivnostima prilagođenim uslovima i situaciji u kojoj se nalazimo”, objašnjava direktorica državnog vrtića u Baru.

Roditelji su odgovornost i želju za saradnjom pokazali i u dijelu koji se odnosi na pripremu djece za ponovno odvajanje nakon pauze od sedam mjeseci. Pridržavajući se preporuka koje su dobili od vaspitača, razgovarali su sa mališanima i objasnili im da će boravak u vrtiću podrazumijevati i neke novosti i poseban režim.

Iako vrtić od upisanih 1.500, trenutno pohađa svega oko 360 djece, boravak je kvalitetno osmišljen.

“Roditeljima smo prilikom potpisivanja ugovora za upis, ponudili i da popune anketu sa pitanjem da li će tokom oktobra dijete pohađati vrtić, jer smo procijenili da ga, ako imaju mogućnost da se snađu, zbog situacije sa koronavirusom prvi mjesec ne dovode”, kaže Bardić.

Ona tvrdi da u vrtiću nemaju problem da se pridržavaju mjera i preporuka NKT-a. Od Ministarstva prosvjete su dobili sav potreban materijal, dezinfekciona sredstva, maske, vizire… Svi zaposleni su u obavezi da nose maske, a vaspitači koriste i vizire. Da sve rade po propisima i u skladu sa novim pravilima, potvrđuje i pozitivna ocjena inspekcije koja je juče obišla područne jedinice barskog vrtića.                       

Direktorica Bardić ističe da veliku zahvalnost duguje i roditeljima na strpljenju koje pokazuju kada prilikom ulaska u objekat poštuju distancu i strpljivo sa mališanima čekaju red.

Olakšavajuća okolnost je što djeca koja pohađaju vrtić nemaju obavezu nošenja maski. Ipak, i maleni se moraju pridržavati preporuka koje podrazumijevaju povećan nivo higijene, pranje ruku… Govoreći o higijeni, logično je da je mnogo lakše objasniti djeci iz srednje ili starije grupe na koji način da se čuvaju. Sa najvećim izazovom se, tako, srijeću vaspitačice koje rade sa najmlađima- djeca u jasličnim grupama stavljaju igračke u usta, nije mali broj onih koji još uvijek drže cuclu prilikom spavanja…

“Trudimo se da čistoću podignemo na najveći mogući nivo. Naše, i u redovnim okolnostima izuzetno vrijedne i posvećene higijeničarke, sada su još predanije poslu i njihove radne obaveze su mnogo veće. Igračke i radne površine se svakodnevno dezinfikuju. Svi zaposleni imaju istu misiju- da sačuvamo zdravlje djece”, poručuje Bardić.

Radno vrijeme vrtića je od 6 i 30 do 16 časova. Zbog situacije sa koronavirusom još uvijek nije počeo kraći program od 15 do 18 časova. Nakon stabilizacije pandemije, biće raspisan novi konkurs za vaspitače koji će raditi po kraćem program.

“U ovom momentu je navažnije da se pridržavamo preporuka NKT-a i Instituta za javno zdravlje. Mnogo su nam bitne tetke i strine, bake i deke, mame i tate, pa moramo misliti na stariju populaciju u istoj mjeri u kojoj oni misle na najmlađe”, zaključila je direktorica vrtića Tanja Bardić.

Share.

Comments are closed.