Djeca iz Svetionika tokom kampa čistila rijeku Plasnicu

Predškolska ustanova “Svetionik” iz Bara organizovala je tokom avgusta dva eko kampa u Kolašinu za djecu predškolskog i školskog uzrasta iz nekoliko gradova Crne Gore, tokom kojih su, u saradnji sa NVO Natura iz Kolašina, očistili jedan dio rijeke Plasnice.

Tokom četvorodnevog kampa djeca su posjetila NP Biogradska gora, Ski centar Kolašin 1600 i avanturistički park.

Tokom kampa djeca su boravila u selu Lipovo, gdje su učestvovali u raznovrsnim edukativnim i sportskim aktivnostima. Tokom čišćenja rijeke, skupili su 12 velikih vreća otpada koje je preuzelo tamošnje Komunalno preduzeće, a potom su uživali u pravljenju splavova i brodića od prirodnih materijala.

Posebnu draž kampu dalo je to što su djeca imala priliku da o domaćim životanjama uče “iz prve ruke” od seljana. Baka Anđa iz sela Lipovo djeci je pokazala kako se od vune pravi pletivo i kako od njega potom nastaju čarape i džemper. Naučili su mnogo i o upotrebi starih crnogorskih predmeta.

Svake godine PPU “Svetionik” organizuje kampove za djecu predškolskog i školskog uzrasta, a ove godine prvi kamp je realizovan u saradnji sa predškolskom ustanovom “Arushi Pu” iz Ulcinja.

Share.

Comments are closed.