Kapital na Ljetnjoj pozornici

Predstava “Kapital” Kraljevskog pozorišta na Cetinju “Zetski dom”, u režiji Andraša Urbana, odigrana je sinoć na Ljetnjoj pozornici Doma kulture u Baru, u sklopu pozorišnog programa ovogodišnjeg “Barskog ljetopisa”.

Jedno od najuticajnijih tekstova u istoriji čovječanstva i najvažnije djelo njemačkog ekonomiste i filozofa Karla Marksa za dramaturškinju Vedranu Božinović je najsnažnija literatura za koju, iako je doživjela kao književnost, kaže da je relevantno djelo u sociološkom, ekonomskom i političkom smislu.

Koncept Andraša Urbana koji potpisuje adaptaciju i vizuelni identitet predstave, uz prodornu i intenzivnu punk muziku Irene Popović Dragović, i na ovoj sceni obuzeo je publiku koja je stajaćim aplauzima jednoglasno pokazala svoje impresije. Talenat Jelene Laban, Jelene Šestović, Pavla Prelevića i Stevana Vukovića studenata druge godine FDU Cetinje, iz klase profesora Branislava Mićunovića, maestralan je. Energija, talenat, snaga i glas koje su ostavili na sceni šokiraju pri pomisli da su ovo četvoro mladih ljudi tek na pragu dvadesetih godina.

Festival balkanskog kulturnog prostora “Teatar na raskršću“ dodijelio je nagradu za najbolju mladu glumicu Jeleni Laban. Ova izuzetno talentovana glumica kaže da je za nju rad na ovoj predstavi bio veliko uživanje.

“Prvo smo bili tako uplašeni, jer smo u ovaj projekat ušli bez ikakvog prethodnog profesionalnog bavljenja glumom i bili smo dosta pod šokom i stresom tokom cijelog procesa. Jako je zahtjevno fizički, uključujući i glasovno. Ovo jeste bazirano na djelu ‘Kapital’ Karla Marksa, ali reditelj i dramaturškinja su uzimali ono što smo mi donosili na improvizacijama tokom proba. Tako da je taj materijal unesen u predstavu, i bilo je izuzetno zahtjevno ali i ogromno uživanje“, istakla je Labanova.

Predstava “Kapital“ je jedna od posljednjih predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom, nastala pod okriljem Kreativne Evrope, kroz projekat “EU Collective plays!”.

***

Dvadeset osmi julski dan na “Barskom ljetopisu” obilježiće programi iz domena muzičke i filmske umjetnosti.

Najprije će, u 21:30, Dvorcu kralja Nikole, u sklopu internacionalne muzičke scene ovogodišnjeg “Ljetopisa” nastupiti jedan od najuspješnijih mladih ruskih pijanista Aleksandar Sinčuk. Sat vremena kasnije, odnosno u 22:30, u sali Doma kulture, svi ljubitelji sedme umjetnosti imaće priliku da uživaju u jednom od najvećih ostvarenja Vudi Alena, filmu “Eni Hol”.

Share.

Comments are closed.