Kukalj: TO Bar u ozbiljnim pripremama za ljetnju sezonu

Od godine koja je, prema prognozama turističkih poslenika, trebalo da bude jedna od najboljih za crnogorski turizam, 2020-ta je donijela porazne rezultate. Pandemija je uslovila da, prema riječima direktora Turističke organizacije Bar Emila Kukalja, ljetnje sezone praktično nije ni bilo. Ipak, barski turistički poslenici rade sve što je u njihovoj moći da se prilagode novonastaloj situaciji, kako bi naredno ljeto dočekali spremno. U toj misiji vodilje su im optimizam, predan rad i praćenje smjernica kojima se rukovode njihove kolege i partneri iz regiona i inostranstva.

“Zabilježen je značajan pad dolazaka i broja noćenja. Direktna posljedica je da su zbog koronavirusa zatvorene granice, međunarodni saobraćaj je bio obustavljen i, nažalost, svjedoci smo veoma teške situacije. Ono što raduje je da su gosti koji su tokom ljeta boravili u Baru, generalno bili zadovoljni ponudom. Drago nam je što su se osjećali sigurno i bezbjedno i, veoma važno, izrazili želju da ponovo dođu u Bar”, ističe Kukalj.

Uz to, objašnjava i da je dijelu onih koji su odabrali Bar za destinaciju na kojoj će provesti odmor, taj grad bio drugi izbor. Odlučili su se da doputuju u Crnu Goru jer su je doživjeli kao bezbjednu i sigurnu. Iako je potrošnja turista bila na nešto nižem nivou od uobičajenog, zadovoljni su jer su gosti iskazali spremnost i želju da dođu ponovo. Sumirajući kompletan učinak protekle godine, Kukalj kaže da je bila izuzetno teška za Bar, Crnu Goru, ali i Mediteran. Pri tome su neke destinacije prošle bolje, a druge lošije, međutim, činjenica je da će se, ističe naš sagovornik, turizam u 2021. odvijati na nešto drugačiji način nego ranijih godina.

“Iako je u ovom periodu veoma teško prognozirati, ne smijemo sebi dozvoliti da ne znamo ništa i ne smijemo biti bez planova. Moramo imati plan. Upravo u tom pravcu je TO Bar i koncipirala program rada. Prognozirali smo pad od oko 40% turističkog prometa u odnosu na 2019. godinu. To je, možda optimistično, ali zagovaramo stav da ciljeve treba postaviti visoko i težiti njihovom ostvarenju… Ono što je izvjesno je da će upravo bezbjednost i sigurnost ponovo igrati veliku ulogu prilikom odabira destinacije za odmor. Nadam se da će do početka ljeta broj zaraženih u Crnoj Gori značajno opasti Crna Gora je otvorila granice za sve turiste, koji mogu doći i bez PCR testa. To će, jednim dijelom, uticati na turistički promet, pri čemu je, ipak jako važno da promovišemo kocept sigurnosti, potencirajući poštovanje mjera (distanca, ruke, maska), vodimo računa o higijeni, ali i radimo na prihvatanju međunarodnih standarda”, preporuke su direktora TO Bar. Realno je, kako navodi, očekivati posjetu turista iz država regiona (Srbije, BiH), kao i Ruske Federacije i zemalja bivšeg SSSR, dok gosti iz zapadne Evrope vjerovatno neće doći u većem broju. Tome doprinosi i avio- dostupnost destinacije.

“Od izuzetne je važnosti da turisti prije dolaska imaju saznanja da se kod nas poštuju mjere i da pravovremeno budu informisani o svim aspektima putovanja- od potrebne dokumentacije, do karakteristika smještajnog objekta, kao i pratećih sadržaja koji preporučuju Bar kao lijepo mjesto za odmor”, ističe Kukalj.

Proteklih mjeseci širom Evrope organizovani su brojni vebinari, međunarodna turistička berza u Londonu, što iako za većinu turističkih poslenika neuobičajen način komunikacije i uspostavljanja poslovne korespodencije, može dati dobre rezultate- procjenjuju u TO Bar.

“Preko onlajn platformi smo ostvarili izuzetno velik broj značajnih kontakata. Takav vid komunikacije ostavlja mogućnost izbora s kim želite da se sastanete, odabir vremena koje vam odgovara, nema gužve i buke koja karakteriše sajmove turizma… Fokusirani ste na to da se posao brže i efikasnije završi. Iako, naravno, postoje i nedostaci, jer su u turizmu živa riječ i neposredni kontakt sa partnerima sa emitivnih tržišta od izuzetnog značaja, ova situacija nas je primorala da promijenimo način razmjene iskustava i razgovora o planovima. Već sada imamo i tzv. ‘hibridne’ događaje, koji se dijelom realizuju onlajn, a dijelom u neposrednom kontaktu”, objašnjava Kukalj.

TO Bar i svi zaposleni su, bez obzira na situaciju sa koronavirusom i činjenice da su prihodi bili na rekordno niskom nivou, racionalnim poslovanjem i planiranjem i po dvije godine unaprijed, uspjeli da obezbijede stabilnost i likvidnost poslovanja, ali i da realizuju one aktivnosti po Programu rada koje nijesu zavisile od pandemije.

“Otpočela je realizacija projekta Strategija razvoja turizma Bara do 2026. godine, dokumenta koji će biti ključan za naš razvoj u narednom periodu. Uradili smo više od 50 intervjua sa lokalnim stejkholderima, pa smo već dobili situacionu i tržišnu analizu. Nastupili smo na brojnim sajmovima turizma, organizovali posjete novinara iz renomiranih medijskih kuća, turoperatora iz inostranstva, realizovali promotivne akcije (putovanje od Hamburga do Bara električnim vozilom, postavili električnu punionicu, solarno stablo informativnog karaktera na kome se mogu dopuniti mobilni telefoni i koristiti besplatni internet…). U turističko- informativnim biroima, koji su poslovali u nešto smanjenom obimu, posjetioci su imali mogućnost da prijave boravak i dobiju sve potrebne informacije. Tokom ljeta nastavili smo tradicionalnu Akciju za još ljepši grad (odabir najljepše bašte, vrta, terase), a u susret Novoj godini organizovali smo i izbor najljepšeg novogodišnjeg izloga i vatromet sa Volujice u ponoć. Obilježili smo Svjetski dan turizma, uspješno smo, pod okriljem digitalnog marketinga, realizovali promociju Bara tokom ljetnje sezone, kampanju ‘Dobar dio ljeta’…”, podsjeća čelni čovjek barske TO.

“Akcija ‘Najljepši novogodišnji izlog’ je premašila naša očekivanja i popravila raspoloženje. Imali smo skoro 250 učesnika, a zadovoljni smo što su se svi ugostitelji i vlasnici butika potrudili da, u većini slučajeva ručno rađenim ukrasima i dekoracijama ukrase svoje objekte, pa je Bar  jedan od najljepše okićenih gradova u Crnoj Gori. Vatromet smo organizovali kako bi izbjegli masovno okupljanje, a Volujicu smo odabrali jer se praktično iz cijelog Bara mogao vidjeti”, zadovoljan je Kukalj.

U toku je i realizacija dva projekta koja se finansiraju od strane Evropske Unije, za koje je budžet više od 250.000 eura “ Emoundergrounds” i “Wrecks4All” čija ukupna vrijednost iznosi tri miliona i 726 hiljada eura.

“’Emoundergrounds’ se realizuje u okviru Interreg Jadransko- jonskog transnacionalnog programa 2014-2020 (Adrion). Cilj projekta je promocija i valorizacija identifikovanih kulturnih dobara (dvorci, tvrđave i drugi objekti kulture sa podzemnim tunelima), a samim tim i da se na održiv način doprinese atraktivnosti i konkurentnosti odabranih turističkih destinacija, koristeći napredne informacione i komunikacione tehnologije. Projekat će realizovati mreža koju čine deset projektnih partnera i pet povezanih partnera iz Italije, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Uloga TO Bar je da koordinira sve aktivnosti koje se tiču promocije projekta i rezultata projekta. Pridruženi partner iz Crne Gore na projektu je Kulturni centar Bar. Projekat i aktivnosti se realizuju od januara 2020. do juna 2022. godine. Ukupan budžet projekta je dva miliona i 605 hiljada eura, dok je za TO Bar opredijeljen iznos od preko 150 hiljada eura”, objašnjava Kukalj.

Glavni cilj projekta je “Wreck4All” je zaštita i valorizacija podvodne baštine putem njegove digitalizacije, čime bi se kreirala nova turistička ponuda. U sklopu digitalizacije predviđena je izrada projekta virtualna stvarnost, koji bi pristup podvodnim nalazištima učinio dostupnim široj javnosti, uključujući ljude s različitim vrstama invaliditeta.

“Ono što ‘Wreck4All’ projekat izdvaja, jeste inovativni pristup koji se ogleda kroz digitalizaciju podvodne kulturne baštine. Inovativno 3D fotogrametrijsko mapiranje podvodnih brodskih olupina, predstavlja metodu za njihovo očuvanje, monitoring i dostupnost široj javnosti kroz virtuelnu i proširenu stvarnost, internet platforme i virtuelni obrazovni pristup. Projekat će implemetirati pet partnera. Iz Crne Gore učestvuju Univerzitet Crne Gore- Podgorica (nosilac projekta), Ministarstvo kulture Crne Gore, Opština Bar, Turistička organizacija Bar i Turistička organizacija Tivat. Ukupna vrijednost projekta je preko million i 720 hiljada eura, dok je predviđeni budžet za Turističku organizaciju Bar oko 114 hiljada eura. Iz projekta će biti bespovratno obezbijeđeno 96 hiljada i 635 eura, dok je učešće TO Bar 17 hiljada eura”, navodi Kukalj.

Sjutra (petak) sa početkom u 11 sati, TO Bar u saradnji sa Opštinom organizuje zoom panel diskusiju, na temu “Kako se pripremiti za ljetnju turističku sezonu 2021”. Učesnici će biti u prilici da od relevantnih stručnjaka iz oblasti turizma- direktora Evropske komisije za putovanja Eduarda Santandera, direktorice Nacionalne turističke organizacije Željke Radak Kukavičić i profesora na Fakultetu za turizam u Budvi i Fakultetu Vatel na UDG, Miška Rađenovića dobiju odgovore na najaktuelnija pitanja iz oblasti turizma i ugostiteljske djelatnosti. Direktor TO Bar će na diskusiji biti u svojstvu moderator, dok će uvodnu riječ i pozdravni govor održati predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Direktor barske Turističke organizacije je optimista – vjeruje da će ova godina biti bolja nego prethodna, uz poruku da je za ostvarenje što boljih rezultata neophodno da vodimo računa o sopstvenoj, kao i sigurnosti i bezbjednosti naših turista i podvlači da će sve opštinske službe sezonu dočekati spremno.

Share.

Comments are closed.