Marko Kovačević: Čekamo da prođe korona, da zasviramo u Baru

Gost u programu Radio Bara bio je Marko Kovačević, jedan od članova mladog podgoričkog benda “Kuba&Bocvana“. Sredinom godine objavili su spot za pjesmu “Sičijava situacija” koju su snimili u porodičnom studiju u doba izolacije. Najavljuju i skori izlazak nove četiri pjesme koje će se naći na njihovom albumu prvijencu.

RB/BI: Prvo što smo pomisli kad smo vas čuli je da ste sasvim drugačiji na crnogorskoj muzičkoj sceni. Da li ste na to ciljali kada ste prije sedam- osam godina oformili bend?

KOVAČEVIĆ: Nismo na to ciljali direktno, ali tako je ispalo. Svakako, drago nam je zbog toga jer su i slušaoci to primijetili.

RB/BI: Ko sve čini bend “Kuba&Bocvana“ ?

KOVAČEVIĆ: Okosnicu benda čine moj mlađi brat Nikola i sestra Mia, uvijek nas prati violina- Miloš Bošković, takođe i naš bubnjar Vesko Nenezić. Volimo da sviramo i sa drugim muzičarima, tako da se povremeno priključe još neki.

RB/BI: Na nastupima imate širok repertoar pjesama, ali je publici posebno  zanimljiv vaš autorski rad. Koliko pjesama ste snimili do sada?

KOVAČEVIĆ: Imamo nekoliko obrada. Od  grupe “Makadam” obradili smo “Da mi je znati”, od Olivera Dragojevića “Što učinila si ti“, a potom i tradicionalnu crnogorsku „Šetajući pored Ljubovića“. Što se autorskog rada tiče, za sada su to četiri pjesme. Jedna je djelo crnogorskog pjesnika Aleksandra Lesa Ivanovića “Kari Šabanovi“, u rege verziji. Riječ je o lijepoj pjesmi koja govori o njegovom sjećanju na djetinjstvo, a pošto sam aranžman radio ja, želio sam da je uz rege ritam približim mlađoj populaciji, iako je svi imaju kao obavezno gradivo u čitankama. Nadam se da sam uspio. Ostale tri su u fanki- disko stilu.Tek smo počeli i sviđa mi se kako sve to ide za sada.

RB/BI: Sičijava situacija“ je vaša nova autorska numera. Sredinom ove godine ste je i ekranizovali. Simpatično sve to izgleda i zvuči. Da li će i album koji najavljujete biti u tom stilu?

KOVAČEVIĆ: Trebalo bi da bude. “Sičijava situacija“ je dobila odlične kritike publike, pa ćemo tako da i nastaviti.

RB/BI: “Djeca kantautora Sloba Kovačevića su najkonkretniji primjer da ‘krv nije voda’, od oca su naslijedili sve ono što je njega činilo kompozitorom koji je bio u samom vrhu jugoslovenske estradne scene”- jedan je od komentara koji stoji ispod vašeg videa na youtube-u. Koliki je zapravo njegov uticaj na vaš rad?

KOVAČEVIĆ: Njegov je uticaj veliki, što je i logično, on je zaista  legenda ex-YU scene. Uvijek je tu kao podstrek i uvijek nas “gura” naprijed. Baš nam je velika pomoć i to nam puno znači. On je radio tekst i muziku za pjesmu “Sičijava situacija”, ja sam režirao spot, a postprodukciju je radio Miha Radonjić.

RB/BI: Mia je u jednom ranijem intervjuu kazala da je vaš otac odavno napisao pjesme i samo je čekao da porastete i da izvedete to na pravi način.

KOVAČEVIĆ: Jeste to je bilo baš simpatično. Imamo još dosta pjesama koje su spremne. Konkretno, za ovaj prvi album, spremno je četiri ili pet pjesama koje će Mia otpjevati, pošto smo ove prethodne pjevali brat i ja. Sad ćemo nju malo da uključimo u autorski rad.

RB/BI: Kako provodite vrijeme u ovoj, za sve neugodnoj, situaciji pandemije ?

KOVAČEVIĆ: Situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa nas je šokirala, kao i mnoge druge. Ali, u prethodnom periodu radili smo na pripremi albuma i vježbali pjesme koje će tek da izađu. Uglavnom, spremni smo za nastavak. Jedva čekamo da počnemo s nastupima ponovo.

RB/BI: Svi jedva čekamo da se situacija stabilizuje i da počnemo ponovo normalno da živimo, samim tim da idemo na svirke i slušamo bendove poput vas. Jeste li do sada svirali u Baru?

KOVČEVIĆ: Svirali smo ranije nekoliko puta u jednom plažnom baru u Šušanju. Sjećam se da je atmosfera bila odlična. Volio bih da se uskoro ponovo družimo i sa barskom publikom.

Share.

Comments are closed.