Nakon molebana, litija ulicama grada

Nakon molebana u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, oko 1.500 vjernika (prema procjeni policije) učestvovalo je u litiji glavnim gradskim ulicama.

Građani Bara pridružili su se tako i večeras istomišljenicima koji su u nekoliko crnogorskih gradova na taj način izrazili protivljenje novom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Sveštenici su poručili da se ova okupljanja organizuju zbog spornog Zakona, a ne da bi rušili državu, ustavni poredak, bavili se politikom i razvijali nacionalnu mržnju.

Nakon litije, okupljenim vjernicima ispred Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira obratio se paroh barski Nikola Radović.

“Kroz litije se preobrazio naš narod. Uzdigao se duhovno, pokajao i okrenuo ka vječnom smislu kome smo svi pozvani, na vječni život i sve ono čemu nas vječna crkva uči. Ovih dana svi smo svjedoci veoma intenzivnim žustrim klevetama, lažima i neistinama koje se izriču na račun litija, sabranja i naše molitve. Svima je jasno da je naš narod dovoljno pametan da razumije i razlikuje šta je laž, a šta istina”, kazao je Radović.

Otac Radović pozvao je vjernike da poštuju preporuke Ministarstva zdravlja i NKT- a.

Policija učesnike nije obezbjeđivala kroz grad jer je, kako su istakli, po njihovoj procjeni bilo oko 1.500 osoba, a prema preporukama NKT-a dozvoljena su javna okupljanja do 200 ljudi. Organizatori skupa nisu imali komentar za naš medij o broju prisutnih vjernika.

Sveštenik Radović je sljedeću litiju najavio u nedjelju 28. juna,  na Vidovdan.

Share.

Comments are closed.