Od 3. do 10. avgusta manifestacija Trg od ćirilice

Od 3. do 10. avgusta ispred hrama Svetog Jovana Vladimira održava se manifestacija “Trg od ćirilice”, koju čine promocije, književne večeri i predavanja.

U subotu su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop zahumsko-hercegovački Atanasije govorili na temu “Šta nam danas poručuje Sveti Ava Justin”. U nedjelju su na temu “Nasilje nad Srbima” govorili prof. dr Miloš Кović i Mirjana Lolić Močević, novinar, a projekcija dokumentarnog filma “Pakao rata u Ukrajini – Donjecka vratarnica” Natalije Afanasjevne Batrajeve sa uvodnim obraćenjem autora, održana je u ponedjeljak, 5. avgusta.

U utorak, 6. avgusta održaće se veče u čast Koste Radovića. Govoriće dr Siniša Jelušić i Perivoje Popović, a poeziju će čitati Milica Bakrač, Ranko Mićanović i Slava Vojinović. Dan kasnije, učestvovaće Ruski folklorni ansambl “Pavetje” iz Voronježa, a u četvrtak će biti održan koncert Danice Crnogorčević pod nazivom “Kosovsko zavjetno veče”. Književno veče u čast Vlajka Ćulafića održaće se 9. avgusta, a najavljeno je učešće episkopa Joanikija, Novice Đurića, Darka Jovovića, Perivoja Popovića, Dragana Bojovića i Ljubisava Bijelića. Manifestacija “Trg od ćirilice” će biti okončana 10. avgusta priredbom “Srpsko-rusko foklorno veče”, u kojoj nastupaju kulturno-umjetnička društva iz Bara i pjevački narodni ansambl iz Moskve “Donski kozaci”

“Prosto se ćirilica i srpski jezik potiskuju i upravo je ova manifestacija naš odgovor i vapaj da se s tim prestane i da sačuvamo naše pismo i našu svetu ćirilicu kojom je napisano sve što je vrijedno pomena u istoriji našega naroda u istoriji Crne Gore”, rekao je Slobodan Zeković, arhijerejski namjesnik barski i starješina Sabornog hrama Sv. Jovana Vladimira.

Share.

Comments are closed.