Osveštana nova crkva na Ribnjaku

Danas je na Ribnjaku osveštana nova crkva apostola Petra i Pavla u manastirskom kompleksu. Svetu liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz sasluženje mitropolita mihalovsko-košickog Pravoslavne crkve Slovačke i čeških zemalja Georgija i umirovljenog mitropolita tverskog Ruske pravoslavne crkve Viktora, te nekoliko episkopa.

U toku osveštanja, u prijesto hrama ugrađena je čestica moštiju mučenika sinaitskih, a mitropolit Amfilohije je u čin igumana proizveo nastojatelja manastira Ribnjak jeromonaha Prokopija.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao kako se ovim osveštanjem obilježava 800-ta godišnjica osnivanja samostalne crkve Žičke arhiepiskopije – Pećke patrijaršije.

“Ona je rodila i Zetsku episkopiju, Mitropoliju zetsku, Mitropoliju današnju crnogorsko-primorsku. I ona svojim istorijskim tokom svjedoči živo apostolsko predanje na ovim prostorima, bez prekida”, kazao je on, dodajući da to posebno naglašava zbog toga što danas u Crnoj Gori postoji tendencija ljudi koji ne znaju ni šta je Crkva, niti vjeruju u Boga, niti su kršteni da stvaraju svoje “crkve”.

Dodao je da svetinja manastira Ribnjak, čiji su korijeni stari više od dvanaest vjekova, svjedoči nepokolebljivost vjere Hristove, Crkve Božje na ovim prostorima.

Mitropolit Amfilohije je arhitekti iz Bara Dušanu Stanojeviću, koji je projektovao hram Svetih apostola Petra i Pavla, uručio Orden Svetog despota Stefana Lazarevića, kojim ga je odlikovao Sveti arhijerejski sinod SPC. Zlatnikom sa likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca je odlikovao Duška Travara iz Banjaluke za izuzetnu pomoć i požrtvovanost prilikom izgradnje crkve, a najzaslužnije za gradnju je odlikovao arhijerejskim pohvalnicama. I uprava manastira je zahvalnicama odlikovala zaslužne za podizanje hrama.

Share.

Comments are closed.