Poziv učenicima da se uključe u Putujuću školu tranzicione pravde

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava, raspisao je oglas za učesnike druge generacije “Putujuće škole tranzicione pravde”.

“Ako ste mlada osoba, od 19 do 35 godina i želite više saznati o konceptu tranzicione pravde, kulturi sjećanja, o ratovima 90-ih, ratnim zločinima i stradanjima na prostoru bivše SFRJ, ali i kasnije aktivno doprinositi procesu suočavanja s prošlošću, kao jednom od temelja demokratizacije i evropeizacije crnogorskog društva, prijavite se za II generaciju naše Putujuće škole tranzicione pravde”, navodi se u saopštenju CGO- a.

Organizatori objašnjavaju da je “Putujuća škola tranzicione pravde” prilika za studente, mlađe profesionalce i istraživače da se upoznaju sa brojnim aspektima tranzicione pravde, ali i da posjete ključna mjesta iz ratova 90-ih na prostoru Crne Gore. Kroz tromjesečni program predavanja, radionica, projekcija filmova, posjeta mjestima sjećanja i institucijama ova škola omogućava učesnicima sticanje znanja koja nijesu dio formalnog obrazovnog programa.

“Program “Putujuće škole tranzicione pravde” čine četiri modula sa ukupno 12 sesija. Sesije u okviru prvog i drugog modula se, po pravilu, održavaju jednom nedjeljno u Podgorici, dok je treći modul posvećen posjetama mjestima stradanja na sjeveru i jugu Crne Gore, a četvrti uključuje sastanke sa predstavnicima nadležnih državnih institucija i učešće na nacionalnoj konferenciji o tranzicionoj pravdi. Predavači su akademski stručnjaci i praktičari iz oblasti ljudskih prava, humanitarnog prava, međunarodnih odnosa i evropskih integracija, a koji dolaze iz akademske zajednice, nevladinog sektora, međunarodnih organizacija, državnih institucija, medija… Predviđeno je da učesnici u grupama rade na izradi tematskih eseja, a svi koji uspješno završe program dobijaju diploma”,  saopšteno je iz CGO.

Prijave (CV sa kontakt podacima i motivaciono pismo) se šalju najkasnije do 31. januara 2020, do ponoći, elektronskom poštom na info@cgo-cce.org i sa naznakom Prijava- Putujuća škola tranzicione pravde- ime i prezime.

 “Putujuća škola tranzicione pravde” je besplatan program za sve odabrane učesnike, a troškove putovanja, osvježenja, organizacije nastave i drugih vezanih aktivnosti pokriva CGO kroz projekat ”Tranzicionom pravdom do multikulturalizma”, koji je podržan od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Share.

Comments are closed.