Promovisana monografija Zdravstvo u Krajini dr Ganimete Hodža

Juče je u Ostrosu promovisana monografija „Zdravstvo u Krajini“ čiji je autor dr Ganimete Hodža, specijalista opšte medicine i izabrani doktor u ambulanti Doma zdravlja u Ostrosu.

Na promociji su govorili urednik knjige prof. dr Basri Ljenjani sa kosovskog universiteta, ljekari dr Ana Kalamperović i Gani Karamanaga, te direktor Dom zdravlja Borislav Lalević. Moderator promocije bio je Ali Gjeqbritaj, predsednik „ART cluba Ulcinj“, izdavač knjige.

„Ideju za knjigu sam dobila nakon 20 godina rada u ambulanti Ostros. Najveću podrsku u pisanju monografije imala sam u porodici, koja mi je dala snagu i volju da nastavim rad. Ponijela me želja da se prisjetim svih onih zdravstvenih radnika koji su radili u veoma teškim uslovima, doprinoseći odano da zdravstvene usluge budu na nivou. I danas pacijenti govore s poštovanjem o njihovom zalaganju, naporima, noćima bez sna, neprohodnim putevima od snijega, i borbu života i smrti do bolnice. Mnogo ljekara koji su radili došli su iz Bara, Virpazara ili Ulcinja. Knjiga je ilustrovana sa mnogo fotografija i dokumenata od velike vrijednosti, koja najbolje dokazuje naš rad. Predstavila sam rad i profile ljekara koji su radili kod nas, ali i profile ljekara koji su iz ovog kraja, ali nijesu radili u Krajini. Oni žive i rade u dijaspori, ali pomoć za sunarodnike nikada ne prestaje. Vjerujem da će ova monografije biti podstrek za nove generacije ljekara“, rekla je na promociji dr Ganimete Hodža, inače dobitnica plakete „Dr Branko Zogović“, najveće priznanje za jednog ljekara u Crnoj Gori.

Dr Ganimeta Hodža je jedini ljekar u ambulanti u Ostrosu, u kojoj primarnu zdravstvenu zaštitu koristi oko 5.000 stanovnika. Ambulanta je od Bara udaljena 40 kilometara, što doktorki Hodža usložnjava rad, naročito zbog toga što mora zbrinuti različite kategorije pacijenata. Posao joj komplikuje i otežana dostupnost do pacijenata u zimskim uslovima, pa nerijetko pješači do udaljenih sela Krajine. Pored napornog rada na liječenju i zbrinjavanju pacijenata, doktorka Ganimeta je angažovana u mnogim edukativnim radionicama za stanovništvo Krajine, koje podučava prevenciji bolesti, naročito dijabetesa, upućuje ih kako da održe reproduktivno zdravlje, imunizuju djecu, a aktivno se bavi i programom rodne ravnopravnosti. Živi u Vladimiru i svaki dan putuje u Ostros na posao.

Na promociji monografije „Zdravstvo u Krajini“, čije je izdavanje finansijski podržao Dom zdravlja Bar, mlada doktorka Jasmina Đenčić je pročitala odlomak iz knjige, a odlomak iz knjige „Od daske pozorišta do doktorke u Krajini“ govorio je pjesnik Agim Desku.

Share.

Comments are closed.