Stripovima do starih sjećanja

Baranin Željko Krgović na štandu pored restorana “Turist” prodaje i poklanja stare stripove i ljubavne romane. 

Na ideju je došao, kako kaže, kada je školskom drugu pomagao da očisti podrum. Tada je pronašao staru kolekciju stripova i odlučio da želi da ih podijeli sa Baranima, umjesto da se bace. 

“Interesovanje je veliko. Ima dosta njih koji su se prisjetili šta su im čitali očevi i đedovi. Čak mi dolazi i omladina, prvi roman sam poklonio jednom dečku da ponese ocu”, kaže Krgović.

Cijena stripova je simbolična, jedan euro ili pedeset centi. Tri ljubavna romana koštaju takođe jedan euro, a mnoge daje i na poklon ukoliko im se neko jako obraduje. Cilj mu nije da zaradi već “da narod nauči jednu stvar-svaki roman je vrijedan”.

“Volio bih da svi ljudi čitaju, da poštuju knjigu, slovo i da se prisjete ovih vremena. To bih najviše volio od svega”, toplo poručuje prodavac stripova. 

Najstarije izdanje potiče još iz 1968. godine, a to je strip Fantomi Galaksije, broj 44. u izdanju Super strip biblioteke. U ponudi ima i izdanja iz izdavačke kuće Super Western biblioteka koja je bila veoma popularna tokom ranih devedesetih godina. 

Željko kaže da među zainteresovanima ima i par kolekcionara koji imaju kolekcije od po više hiljada stripova i da im se jako dopada njegova ponuda.

“Oduševili su ih crtani romani, to je nešto što nikada nijesu vidjeli”, dodaje on. 

Svake večeri je na istom mjestu od pet sati pa skoro do ponoći, a nije mu teško da ostaje do kasno zbog brojnih Barana koji se prijatno obraduju starim primjercima stripova.

Share.

Comments are closed.