Društvo

CD plejeri - donacija za slijepe i slabovide

by Darija Marđokić | 12:03:2017 | 13:32:37

Članovima Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj predsjednik ovog udruženja Veselin Joketić je uručio 15 CD-plejera. Ova donacija omogućena je zahvaljujući sredstvima dobijenim na konkursu od igara na sreću za 2016. godinu namjenjenim za nabavku tiflotehničkih pomagala, ali i jednom od barskih privrednika koji je dio zarade opredijelio za ovu organizaciju, čime je obezbjeđeno više plejera nego što je planirano.
 
Joketić je kazao da će članovima Organizacije uz pomoć plejera biti olakšano preslušavanje časopisa „Pravo na riječ“ i audio knjiga.
 
„Štampani i elektronski mediji nijesu pristupačni slijepim licima, pa tako nemamo nijedan medij na Brajevom pismu. Već 15 godina izdajemo časopis 'Pravo na riječ' jednom mjesečno sa ciljem da sve što je važno u štampanim medijima učinimo dostupnim našim članovima i zato smo odlučili da im poklonimo CD plejere putem kojih će moći da slušaju časopis, ali i audio knjige, jer posjedujemo i audio biblioteku u okviru gradske čitaonice 'Ivo Vučković' već dugi niz godina“, istakao je Joketić.
 
Prema Joketićevim riječima, u Narodnoj biblioteci se može naći blizu 450 naslova na CD-u u mp3 formatu i taj broj se svakog dana uvećava.
 
„Jedina smo lokalna organizacija koja ima i audio biblioteku i svoj audio časopis“, naglasio je.
 

Član barske organizacije slijepih Zijadin Peročević kazao je da donacija plejera dosta znači licima sa oštećenim vidom: „Na taj način meni je lakše da neke knjige odslušam u audio formatu, da se ne bih dodatno opterećivao i čitao, s obzirom da mogu da čitam i crni tisak“.
 
Donacijom je zadovoljan i Mitar Đukanović. „CD plejer mi veoma znači, jer često koristim audio knjige, pogotovo u zimskom periodu kada ima manje aktivnosti. Raduje me što u Baru imamo zvučnu biblioteku čiji se fond stalno povećava“, objasnio je Đukanović.
 
Sanja Šljivančanin odnedavno ne može da čita, pa joj je CD plejer od nemjerljivog značaja: „Na ovaj način imaću pristup knjigama koje su snimljene u audio formi, a znatno će mi olakšati i preslušavanje časopisa koji se izdaje u našoj organizaciji“.
 
Preostalih 5 CD plejera ovih dana će biti dodijeljeni i članovima iz Ulcinja.