Društvo

Nova signalizacija dok se ne postavi rampa u Ilinu

by Vjera Knežević Vučićević | 15:03:2017 | 16:38:09

Pružni prelaz u naselju Ilino do instaliranja zaštitnih polubranika - rampi biće obezbijeđen postavljanjem nove znakovne signalizacije i rekonstrukcijom postojećih svjetlosnih znakova upozorenja. To je nakon obilaska terena dogovorila petočlana tehnička komisija, koja je imala zadatak da u roku od sedam dana predloži dodatne mjere kako bi se bezbijednost na pružnom prelazu u naselju Ilino podigla na veći nivo.
 
Komisiju čine četiri predstavnika Željezničke infrastructure i u ime opštine Bar Dejan Škerović iz Sekretarijata za uređenje prostora, stambeno- komunalne poslove i zaštitu životne sredine.
 
“Napravili smo izvještaj i definisali zaduženja do postavljanja rampi. Predložili smo nekoliko opravki na tom dijelu pruge, ponovno postavljanje saobraćajnih znakova koji su uništeni, zamijenićemo i ‘sočiva’ na svjetlosnoj signalizaciji. Očekujem da će predložene mjere u narednih desetak dana dobiti odobrenje od nadležnih u željezničkoj infrastrukturi. Ne mogu da preciziram koliko će trebati da se nedostajuća znakovna signalizacija nabavi”, kazao je Dejan Škerović, uz napomenu da je procedura projektovanja, nabavke i ugradnje specifične opreme polubranika proces koji će zahtijevati dodatno vrijeme.
 
Podsjetimo da su nakon pogibije trogodišnjeg dječaka 1. marta na tom pružnom prelazu, građani održali protest na kojem su zahtijevali dodatno obezbjeđenje postavljanjem rampe. Inicijativu su podržali mjesna zajednica i predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić. Prošle sedmice tim povodom je u Podgorici održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici opštine Bar, Ministarstva saobraćaja i Željezničke infrastrukture. Tom prilikom je nakon analize bezbjedonosnog stanja na tom dijelu pruge, zaključeno da je postavljanje rampe neophodno.
 
Centar bezbjednosti Bar je pojačao mjere kontrole učesnika u drumskom saobraćaju i prati da li poštuju postojeću zvučnu i svjetlosnu signalizaciju.
 
Sa svih adresa apeluju na građane da u međuvremenu budu dodatno pažljivi i oprezni, kako se ubuduće ne bi dešavali tragični slučajevi kao što je pogibija trogodišnjeg djeteta.