Društvo

Potpisan ugovor o istraživanju nafte kod Bara

by Portal Analitika | 15:03:2017 | 19:33:46

Kompanija Energean Oil & Gas saopštila je danas da je potpisala Ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju sa državom Crnom Gorom, koji se odnosi na blokove u podmorju 4219-26 i 4218-30, nakon odobrenja Skupštine Crne Gore. Oni su najavili da će u istraživanje nafte i gasa uložiti 19 miliona dolara.
 
Ugovor su potpisali Dragica Sekulić, ministarka ekonomije Crne Gore, i Mathios Rigas, predsjednik i glavni izvršni direktor Energean Grupe, na ceremoniji održanoj ranije danas u Podgorici.
 
“Ukupna investicija za period istraživanja od sedam godina iznosiće 19 miliona američkih dolara i podrazumijevaće finansiranje novog 3D seizmičkog ispitivanja, geofizičke i geološke studije, kao i bušenje jedne bušotine. Dva bloka se nalaze u podmorju na 50-100 metara ispod vode pored crnogorske obale, u blizini grada Bara. Energean planira da počne sa prikupljanjem podataka 3D seizmičkog istaživanja tokom prvog kvartala 2018. godine. Istočni Jadran je prilično neistražen do danas, uprkos tome što je geološki sličan široj jadranskoj zoni, koja je dobro poznata po svojim plodnim sistemima ugljovodonika u Italiji, Albaniji i Hrvatskoj, i značajan je region u smislu proizvodnje nafte i gasa više od 50 godina”, navodi se u saopštenju kompanije dostavljenom Portalu Analitika.
 
Predsjednik Energean Grupe i glavni izvršni direktor, Mathios Rigas, izjavio je da je oduševljen sam potpisivanjem Ugovora o koncesiji.
 
“To obilježava važan dan za Energean i naš kontinuiran rast, s obzirom da ulazimo u izuzetno obećavajući region Jadrana. Dok je priličan broj velikih kompanija koje se bave naftom i gasom napustio ovu oblast tokom perioda konstantno niskih cijena nafte, Energean je ostao posvećen razvoju ovog regiona, i sada je izuzetno dobro pozicioniran da iskoristi tu svoju posvećenost i fokusiranost. Pored toga, naše bogato iskustvo u radu u ekološki osjetljivim oblastima, uspješan rad na Prinos naftnom polju u Istočnoj Grčkoj, koje proizvodi naftu od 1981.godine, savršeno nas pozicionira da upravljamo ovim projektom u korist lokalne ekonomije i crnogorskog naroda.“, zaključio je on.