Društvo

ŽPCG: Voz iskočio zbog razlike u visini šina

by VIJESTI | 23:03:2017 | 10:19:05

Putnički voz, koji je kupljen u Španiji (CAF), iskočio je juče iz šina u depou na Željezničkoj stanici u Podgorici prije nego što su putnici ušli jer šine nijesu bile dobro namještene, saznaju “Vijesti”.
 
Zvanični Izvještaj Komisije, koja je izviđala zašto se to desilo, nije pristigao sinoć do zaključenja broja.
 
Prema nezvaničnim informacijama iz Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG), nije bilo riječ o ljudskom faktoru, već je voz iskočio jer je jedna šina bila viša od druge.
 
Isti izvori tvrde da će ŽICG raditi na rekonstrukciji te skretnice.
 
Predsjednik Centra za željeznička istraživanja (CŽI) Milisav Dragojević, pak, tvrdi da je riječ o ljudskom faktoru i da su svi CAF-ovi vozovi neispravni.
 
On je naveo da se takvi koriste za prevoz putnika u lokalnom saobraćaju.
 
“Veliki je problem dići voz na šine, jer takozvani rezervni voz nije u funkciji od 1. januara ove godine zbog odlaska stručnih radnika u penziju, a niko od Društva na željeznici nije preuzeo organizaciju pomoćnog voza koji se koristi za otklanjanje posljedica vanrednih događaja kao što je i ovaj koji se jutros desio", kazao je Dragojević.
 
Kako je rekao, otkazana su tri voza na relaciji Podgorica - Bijelo Polje, a da vozovi na relaciji Bar- Podgorica-Nikšić saobraćaju sa velikim zakašnjenjem.
 
U protekla tri mjeseca, zbog neispravnosti, ŽPCG je otkazala više vozova u lokalnom saobraćaju.