Društvo

Morsko dobro poziva da se plaže očiste

| 12:04:2017 | 10:41:29

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom pozvalo je zakupce i opštinske komunalne službe da hitno pristupe čišćenju i uređenju prostora koje su u njihovoj nadležnosti, kako bi bili spremni za doček gostiju u predsezoni.
 
Iz tog preduzeća podsjećaju da su zakupci, na osnovu ugovora, dužni da morsko dobro održavaju i čiste tokom cijele godine, a posebno u predsezonskom periodu, kako bi ih pripremili i otvorili kupališta do 1. maja.
 
Čišćenje, održavanje i uređenje nezakupljenih djelova obale i javnih površina kao što su staze, šetališta, zelene površine, u nadležnosti su komunalnih preduzeća. Na osnovu Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, zarada od zakupa morskog dobra se dijeli između JP i opštine sa čije teritorije je ostvaren prihod tj. svakoj opštini pripada 50 odsto ostvarenog prihoda.
 
“Po tom osnovu, u martu je Budvi uplaćeno 189.781 eura, Ulcinju 135.781, Tivtu 109.264, opštini Bar 90.075, Herceg Novom 62.653 i Kotoru 16.755 eura. Opštine bi prema Zakonu o morskom dobru ove prihode trebalo da koriste za zaštitu, uređenje i unapređenje morskog dobra, a to podrazumijeva finansiranje komunalnih poslova tokom cijele godine, kao što su održavanje čistoće kupališta koja nijesu ustupljena na korišćenje, zatim održavanje javne rasvjete, zelenila, parkova i zelenih površina za rekreaciju, kao i regulisanje bujičnih tokova”, navode iz Morskog dobra.