Društvo

VIDEO: Perojski Crnogorci u Baru

by Vesna Šoškić, Snimatelj: Ivo Gojnić, montaža: Senad Sukalić | 22:04:2017 | 10:29:13

Turistička organizacija i Opština Bar bili su domaćini Crnogorcima iz Peroja u Hrvatskoj, čiji su preci naselili Istru daleke 1657. godine.
 
Uprkos tome što su duže od tri vijeka daleko od zavičaja, korijene nijesu zaboravili, pa i danas žive poštujući tradiciju, kulturu i običaje svog naroda. U lijepom ambijentu ekskluzivnog sutomorskog hotela “Sea Fort”, Perojci iz Crne Gore i njihovi domaćini proveli su sate u druženju, pjesmi i igri, svjedočeći da daljina ne predstavlja barijeru.
 

Predsjednik Društva crnogorskih Perojaca Miodrag Popović istakao je da su i prije njegovog formiranja bili “pravi Crnogorci” - pjevali su pjesme, igrali uz crnogorsku muziku, njegovali tradiciju...
 
“Svako ko uđe u Istru i prođe tunel Učku, zna da su tu nastanjeni Crnogorci. Ja se mogu zahvaliti svojim prađedovima i đedovima koji su 360 godina njegovali crnogorski duh i baštinu... Privilegovani smo što smo u prilici da posjetimo Crmnicu i Virpazar što naši preci nijesu mogli. U Peroju znaju da imamo specifičan govor, pišemo ćirilicom, a tim pismom su obilježene i naše grobnice. Govorimo ‘đe si’, ‘što si’, ‘što činiš’, a na nogama imamo ‘crevlje’” - kaže Popović.
 
Predsjednik Opštine Vodnjan, kojoj pripada i Peroj, Klaudio Vitasović, ističe dobru saradnju matične domovine i Hrvatske.
 
“Vodnjan je multietnički, multikulturalni grad, gdje žive predstavnici brojnih nacionalnih manjina, kao i Crnogoraca, što predstavlja veliko bogatstvo za naš kraj. Moramo njegovati tradiciju kako to čine naši Perojci koji su ponosni na svoju kulturu, vjeru i državu iz koje potiču” - kaže Vitasović.
 

Turistička organizacija Bara i Opština, kao domaćini, željeli su da daju doprinos u jačanju veza Bara i Peroja, Crne Gore i Hrvatske.
 
“Želim da kao direktorica Turističke organizacije, ali i kao Crmničanka, dam doprinos njegovanju relacija, ne samo sa Perojcima već i svima koji su se iselili iz naše lijepe Crne Gore. Bila sam u Peroju i vidjela da imaju običaje slične našima, a njihova želja da njeguju sve što ima veze sa Crmnicom i Crnom Gorom je fascinantna - znaju naše poslovice, priče, folklor” - istakla je direktorica TO Bar Neda Ivanović, koja je naglasila da će i ubuduće davati doprinos povezivanju Bara i Peroja.
 
“Cijenimo napore koje Perojci u Istri čine sa željom da njeguju crnogorsku tradiciju i kulturu.  Nastojaćemo da uspostavimo još intenzivnije relacije sa Perojcima, pa u skladu sa tim planiramo posjetu barskih maslinara Smotri mladog maslinovog ulja u Istri tokom novembra” - najavio je potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.
 
Bračni par Dragan i Dubravka Vučelić potiču iz Crmnice. Iako u Hrvatskoj žive dobro, zavičaj nijesu zaboravili. Tome uče i svoju djecu i unuke.
 
“Svaki put kad dođem u Crnu Goru srce mi zaigra. Imamo pet unuka, svi znaju da su Crnogorci. Osim redovnih poslova u Peroju, bavimo se maslinarstvom i vinogradarstvom. To je naša tradicija” - ističu Vučelići.
 

Sekretar Saveza Crnogoraca u Hrvatskoj Ljubo Radović jedan je od članova Savjeta za odnose Crne Gore sa iseljenicima i dijasporom i predsjednik je Zajednice Crnogoraca primorsko- goranske županije. Ovaj Savez okuplja nekoliko udruženja u Hrvatskoj.
 
“Sav naš rad je koncentrisan na međunarodnu kulturnu razmjenu između dvije države. Ovo je po mnogo čemu značajna manifestacija, koja se od drugih sličnog tipa razlikuje i po tome tim što su ovoga puta u Crnu Goru doputovale tri-četiri generacije Perojaca” - kazao je Radović, najavljujući nekoliko sličnih događaja i tokom ove godine.
 
“Između ostalog, planirali smo muzejsku izložbu iz Bara koja će biti prikazana u Puli i Rijeci, a ugostićemo i poslenike kulture iz Mojkovca i Bijelog Polja. Ključna manifestasticija biće prezentovanje javnih radnika koji su dali značajan doprinos razvoju crnogorske kulture” - najavio je Radović.
 

Kulturno-umjetničko društvo “Peroj 1657” priredilo je zanimljiv program na zajedničkoj večeri sa organizatorima i sunarodnicima iz Crmnice. Grupa od pedesetak Perojaca posjetu Crnoj Gori nastaviće obilaskom Cetinja i znamenitosti prijestonice.