Društvo

Sveti Stefan II otišao na rezanje

by Biljana Dabić | 14:05:2017 | 18:50:44

Danas u 16:53, uz brodske sirene, i nekoliko desetina Barana koji su ga ispraćali, krenuo je na posljednje putovanje u rezalište Aliaga u Turskoj jedini putnički brod “Barske plovidbe” – “Sveti Stefan 2”.
 
Iz Luke Bar do Aliaga na posljednjem putovanju kapetan broda je Ljubo Pekić, a ukrcano je 15 pomoraca, što čini minimum posade za sigurnu plovidbu, na putovanju od oko 700 milja koje podrazumijeva oko 56 sati plovidbe.
 
Iako je “Barska plovidba” preduzeće u većinskom vlasništvu države, 51%, a 49% je u vlasništvu manjinskih akcionara, iz državne kompanije nisu našli za shodno da obavijeste javnost da je feribot “Sveti Stefan 2”, prodat turskoj kompaniji prije petnaestak dana.
 
Prema nezvaničnim saznanjima “Novosti”, postignuta je cijena od 265$ po toni što bi značilo da na račun “Barske plovidbe” turska kompanija uplati oko million dolara. Međutim, samo za pet mjeseci koliko je “Sveti Stefan 2” bio vezan u Luci Bar nagomilali su se troškovi koji iznose oko 150 hiljada eura.
 
Brodska linija sa Italijom, brodom Sveti Stefan, uspostavljena je još 18. juna 1965. godine i od tada je, osim za vrijeme sankcija, redovno funkcionisala.
 
Feribotu “Sveti Stefan 2” koji je izgrađen prije 43 godine, klasifikaciono društvo “Buerau Veritas” ukinulo je dozvolu za plovidbu, jer više ne ispunjava standarde. Iz “Barske plovidbe” su saopštavali da linija neće biti ukinuta, već samo privremeno obustavljena do nabavke drugog broda. Umesto crnogorskog “Sveca” na liniji će zaploviti hrvatski brod “Dubrovnik”.