Društvo

Održano Državno takmičenje u pružanju prve pomoći

by Anđela Andrijašević | 11:06:2017 | 16:02:43

Državno takmičenje Crvenog Krsta Crne Gore u pružanju prve pomoći, 45. po redu, održano je u petak i subotu u Domu Solidarnosti u Sutomoru.
 
Na takmičenju je učestvovalo 13 opštinskih organizacija Crvenog krsta Crne Gore: Bar, Berane, Budva, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Plav, Pljevlja, Podgorica i Tivat, sa ukupno 11 ekipa podmlatka i 12 omladinskih timova. Pored takmičara, ovaj važan događaj okupio je i sudije, markirante, šminkere i ostale, koji su omogućili da se ono realizuje što kvalitetnije.

 
U ime Crvenog krsta Crne Gore, prisutnima se obratila i takmičenje otvorila predsjednica organizacije Gordana Mijović, naglašavajući važnost poznavanja osnova prve pomoći, koje nekad i život spasava.
 
Takmičari su svoja znanja i vještine pokazali na poligonima koji prikazuju realne životne situacije u kojima je poznavanje prve pomoći dragocjeno: saobraćajne nesreće, masovne nesreće, nezgode na plaži, sportske povrede...
 
Nakon dvodnevnog takmičenja, proglašeni su najbolji.
 
U kategoriji podmlatka, prvoplasirana je ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad sa osvojenih 747 poena. Drugo mjesto je zauzela ekipa prve pomoći Osnovne škole “Milan Vukotić” iz Golubovaca sa 711 bodova, dok je treća, sa ukupno osvojenih 650 poena, ekipa prve pomoći Osnovne škole “Dušan Bojović” iz Nikšića.

 
Najbolja, u kategoriji omladine, je ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Tivat koja je osvojila 2099 poena. Drugoplasirana je ekipa prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Danilovgrad sa 1968 poena, a treće mjesto, sa 32 poena manje, zauzela je ekipa prve pomoći Stručne medicinske škole iz Podgorice.
 
Nagradu su dobili i markiranti koji su najuvjerljivije prikazali povredu, odnosno stanje. Najbolji muški markirant je Ivan Krivokapić iz Budve, a Mine Osmanagić je ubjedljivo najbolja u kategoriji ženskih markiranata.
 
Proglašene su i najbolje ekipe u spremnosti i snalažljivosti iskazanim na zabavnim poligonima. U kategoriji omladine, najbolja je ekipa iz gimnazije “Tanasije Pejatović” iz Pljevalja dok je, u kategoriji podmlatka, najveće znanje pokazala ekipa iz Berana.
 
Igor Jokanović, koordinator programa Prva pomoć u Crvenom krstu Crne Gore, istakao je kako su ekipe na takmičenju pokazale zavidan nivo znanja i evidentno je da, iz godine u godinu, napreduju.

 
“Stručni tim i ocjenjivačka komisija je zadovoljna sa kvalitetom ekipa. Djeca su pokazala izuzetnu spremnost da pomognu što je za svaku pohvalu, a ono što nas iz Crvenog krsta najviše raduje jeste činjenice da svake godine imamo sve veći broj takmičara. Ove godine, to je brojka od oko 300 učesnika i nadamo se da ćemo naredne premašiti tu cifru“, kazao je Jokanović za Bar Info i Radio Bar.
 
Iz Crvenog krsta su istakli da je ovaj oblik rada veoma važan, posebno sa aspekta pripremljenosti stanovništva za djelovanje u prirodnim  nesrećama i drugim vanrednim stanjima, a takođe i za pružanje prve pomoći i samopomoći u saobraćajnim i drugim vrstama nezgoda.