Društvo

Povodom 13. jula položeno cvijeće u Domu revolucije

by Ivanka Leković | 13:07:2017 | 13:15:16

Povodom Dana državnosti i u znak sjećanja na dan kada je crnogorski narod krenuo u antifašičku borbu, delegacija UBNOR-a, Opštine Bar, članovi Izviđačkog odreda “24. novembar”, predstavnici kulturnog i javnog života i članovi porodica boraca, položili su cvijeće na spomen ploču u Domu revolucije.

Nakon što je minutom ćutanja odata počast poginulima u NOR-u, predsjednik SUBNOR-a i antifašista Bara, Đuro Marković, podsjetio je da je ustanak krenuo sa Virpazara, ali i da je borba bila organizovana, te da su u njoj učestvovali i ljudi iz svih krajeva opštine.
“Ovogodišnje slavlje najvažnijeg crngorskog praznika, 13. jula, Dana nezavisnosti i Dana antifašističkog ustanka, dočekali smo kao ravnopravni član NATO alijanse, najveće bezbjedonosne zajednice najprogresivnijih država svijta. Slavimo sa osjećanjem da nam je obezbijeđena mirna i razvojem obogaćena budućnost, da će državna sigurnost otvoriti sveukupna vrata pravnog, tehnokratskog zrazvoja, da će ekonomski i socijalni napredak crnogorsko društvo učiniti naprednijim i da će crnogorska mladost znanjem i snagom ubrzati naše prilagođavanje svaremenim kulturnim, političkim i socio-ekonomskim standardima. Savez udruženja boraca i antifašista Crne Gore, i naše opštinsko Udruženje boraca NOR-a i antifašista Bara, kao jedine antifašističke nevladine organizacije, nastoje da od zaborava sačuvaju istinu o žrtvama i rezultatu naše antifačističke borbe, da sačuvaju i obnavljaju kulturene spomenike i istorijsko nasljeđe iz tog junačkog, ali stradalačkog periodima, da mađim generacijama ukažemo kuda idu putevi slobode”, kazao je, između ostalog,  Marković.


Potpredsjednica Opštine, Sanela Ličina, čestitala je prisutnima Dan državnosti i istakla da se žrtve za slobodu ne zaboravljaju.

“Crna Gora danas obilježava Dan državnosti u znak sjećanja na 13. jul 1879, kada je priznata kao samostalna država na Berlinskom kongresu i 13. jul 1941, kada je počeo svenarodni ustanak protiv fašizma. Ta borba za ideale i vrijednosti crnogorske tradicije NOB-a, našem i njihovom životu daje puni smisao i predstavlja svjetlost spoznaje koja obasjava put Crne Gore i njenog naroda kroz vrijeme i zauvijek će biti čvrsta spona antifašističke koalicije. Ideal je sloboda, a imperativ je boriti se stalno, jer svijet sam od sebe neće biti bolji. Ta istorijska legenda borbe i pobjede golorukog naroda protiv moćnog neprijatelja-fašističke sile, je izvojevana jer nije bila borba za vlast, to je bila borba za slobodu i ideale svih slojeva društva. Crna Gora danas baštini tradiciju 13. julskog ustanka, nažalost, moramo primijetiti-nedovoljno. Prigodni programi, počasni plotuni, da li je to dovoljno za događaj za koji su istoričari saglasni da predstavlja prvi masovni i najveći ustanak u porobljenoj Evropi 1941. iz koga se izrodila ideja koja i danas traje, za događaj koji je morao biti neizbrisiv u narodnom pamćenju'“- istakla je ona.

Cvijeće je danas položeno i na spomenike u Mišićima, Virpazaru i Seocima.