Društvo

VIDEO: Superjahta Luna u Baru

by Željko Milović, video: Adi Karađuzović | 16:07:2017 | 17:24:20

Jedna od najluksuznijih jahta na svijetu, “Luna”, rađena svojevremeno za ruskog milijardera Romana Abramoviča, uplovila je danas u barsku luku na tankovanje goriva, kao i prošle i pretprošle godine, o čemu je svojevremeno ekskluzivno izvještavao Bar Info.  

“Luna” je trenutno, sa svojih 115 metara, 29-ta jahta po veličini na svijetu, a kada je izgrađena 2010. godine u njemačkom brodogradilištu “Loyd Werft and Stahlbau Nord Shipyards” bila je druga, iza “Eklipse”, čiji je vlasnik takođe Roman Abramovič.


Njena izgradnje koštala je 400 miliona eura.

Abramovič je “Lunu” prodao bliskom prijatelju Farkhadu Akhmedovu, za 400 milliona američkih dolara. Novi vlasnik je poslao na dodatno sređivanje u njemački Bremerhaven, što ga je koštalo još 50 miliona.

Jahta ima 10 VIP kabina za goste, površine od po 100 m2, veliki spoljni bazen dužine 20 metara, 9 paluba, kao i osam pomoćnih čamaca, malu podmornicu i posadu koja broji 50 članova. Pored toga jahta ima i dva heliodroma.

Bezbjednost gostiju je na prvom mjestu, pa jahta posjeduje anti-raketni sistem, svi prozori su otporni na metke. Čelični trup je debljine 17,5 cm. Zanimljivo je da je “Luna” opremljena LRAD - sistemom akustičnih topova.

Kapacitet tankova za gorivo je 1000 tona (miliona litara), što joj daje “domet” od 9,000 nautičkih milja pri brzini 16-18 čvorova.