Društvo

Dani Mrkojevića: Potrebna regionalizacija puta

by Željko Milović, photo Studio Petović | 16:07:2017 | 19:01:13

U okviru manifestacije “ Dani Mrkojevića” održan je drugi okrugli sto pod nazivom “Ekonomski potencijali Mrkojevića“, na kome su uzeli učešća brojni poznati mještani ovog barske opštine. Centralna tema okruglog stola je bila izgradnja nove dionice puta kroz ovu barsku mjesnu zajednicu, na potezu od brda Sveti Ivan do Kameničkog mosta, u dužini od oko 11 kolimetara.

“To je jedan od gorućih problema ovog kraja, imajući u vidu da ova dionica puta, iako zvanično normirana kao lokalni put, u praksi predstavlja međunarodnu cestu kojom prolaze hiljade vozila koja ulaze ili izlaze iz Crne Gore preko graničnog prelaza Sukobin. To su bitne stvari, i za Mrkojeviće i za opštinu Bar, i zato nam je posebno žao što se, od pozvanih predstavnika rukovodstva Opštine, jedino odazvao predsjednik Skupštine Radomir Novaković Cakan. Inače, za prvu fazu realizacije ovog projekta, koji je podrazumijevao izradu projekta i eksproprijaciju zemljišta, sredstva su bila opredijeljena budžetom prije nekoliko godina ,ali su ona volšebno nestala iz plana Opštine Bar za 2017. godinu”, rekao je za Bar Info Sabrija Vulić, jedan od organizatora skupa u ime Savjeta Muslimana.


U zaključcima skupa je zapisano da “Mrkojevići neće više vjerovati predizbornim obećanjima, kako pozicije - tako i opozicije, već konkretnim akcijama na izgradnji ove ‘žile kucavice’”, te da “traže od Opštine Bar da se pod hitno odgovori na pitanje gdje su nestala sredstva namijenjena izgradnji puta, gdje su sredstva koja se ubiraju iz ove mjesne zajednice koja iznose oko dva miliona eura i zašto se u skladu sa postojećim pravnim normama ne vraćaju tamo odakle su došla”.

Na skupu je ukazano i na neriješeno pitanje vodovoda i kanalizacije na 11 kilometara dugoj obali koja pripada Mrkojevićima, nedostatak adekvatne signalizacije na putu ka Sukobinu, ali i potencirano da “Mrkojevići imaju sjajne predispozicije za razvoj turizma, počev od obale do planinarenja, pješačenja, alpinizma sa posebnim naglaskom na kanjon Medjurječke rijeke koja je još uvijek neotkrivena, a svojim atraktivnošću podsjeća na neke od najpoznatijih crnogorskih kanjona”.


Čula se i inicijativa da se obnovi projekat izgradnje malog aerodroma u Mrkojevićima, za šta je postojao plan prije četrdesetak godina.

Skup u okviru “Dana Mrkojevića” je podržan sredstvima Fonda za manjine, pokrovitelj je Savjet Muslimana Crne Gore, a organizator mr Alen Pelinković. Trodnevna manifestacija će biti završena tradicionalnim mrkovskim duzenom planiranim za treći avgust.