Društvo

VIDEO: Kuće spašene, situacija i dalje neizvjesna

by Ivanka Leković, snimatelj: I. Gojnić, montaža: S. Sukalić | 16:07:2017 | 23:47:58

I pored toga što su sve raspoložive snage angažovane na gašenju požara na Golom brdu, situacija je i dalje neizvjesna, a sasvim sigurno je da vatrogasci pred sobom imaju dugu i burnu noć.
 

Načelnik Službe zaštite, Velizar Čađenović istakao je da su vatrogasci od 17 sati na terenu.
 
“Došlo je do požara u ovom polju, u Zagrađu, gdje je visoka trava neokošena i usljed jakog vjetra požar se vrlo brzo proširio na kompletno polje i prijetio da ugrozi objekte u podnožju Golog brda, crkvu Svete Petke, objekte za stanovanje i plažni bar. Kao što vidite, velikim naporima uspjeli smo da spasimo sve kuće, do sad nijedna kuća, ni okućnica nije izgorjela”, istakao je Čađenović za Bar Info i Radio Bar.
 

Međutim, kaže on, požar se proširio na borovu šumu, tako da je ugroženo kompletno Golo brdo: “Mi ćemo do duboko u noć, vjerovatno i do ujutro, gasiti i sprječavati da se požar ne proširi na ostali dio naselja, a žao mi je što će ovo Golo brdo, stoljetna šuma, izgorjeti, jer je ugroženo od razvoja i kretanja vjetra”.

Čađenović je istakao da su na terenu sve raspoložive snage sa područja Bara, a u pomoć su iz pritekle kolege iz Ulcinja, Budve i Petrovca, privatnici, javna preduzeća iz Bara: “Posebnu zahvalnost dugujemo pripadnicima policije, koji su sa nama u tolikom broju, zajedno koordinišemo da stignemo u svako mjesto i spasimo sve što se spasiti može”.


On ističe da opasnost još nije otklonjena usljed jakog vjetra koji mijenja pravac. “Tamo gdje ugasimo, ponovo se aktivira požar. Međutim, snage su na terenu, prebacujemo se sa jedne lokacije na drugu, tako da, nadam se, nećemo dopustiti da bude ijedan objekat ugrožen” - istakao je on.

Predsjednik Opštine Bar, dr Zoran Srzentić, bio je na licu mjesta: “Požar je za sada pod kontrolom, ali vjetar pojačava. nalazimo se sada ispod rezervoara za vodu i to je tačka kod koje su angažovani vatrogasci. Bojimo se da ne dođe do neke havarije, u tom slučaju bi imali još jedan veći problem. Za sada, kuće nisu ugrožene, sada gori Golo brdo. Najopasniji su ovi borovi, ove šišarke koje zapaljene i nošene vjetrom, vatru šire dalje. Sada je vjetar okrenuo sa sjevernog na zapadnjak i požar ide prema dijelu brda prema tvrđavi Tabija.
 
Na terenu su, kaže dr Srzentić, sve raspoložive snage. “Situacija je neizvjesna, za sada se drži sve pod kontrolom, a noć će biti dosta burna” - zaključio je on.