Društvo

Stari problemi udruženja pčelara

by VIJESTI, Radomir Petrić | 24:07:2017 | 11:52:33

Iz barskog Udruženja pčelara “Pčela” požalili su se "Vijestima” da se i ove, kao i prethodnih godina u isto doba, suočavaju sa starim problemom kako doći do neophodnog broja matica.
 
Ističući da su matice ako ne najvažniji, onda uz pašu najbitniji faktor uspješnog pčelarenja, iz udruženja podsjećaju da u ovoj opštini ima oko 5.000 registrovanih pčelinjih društava, te da je pravilo da se svake godine zamijeni bar 30 odsto matica.
 
“Trebalo bi zamijeniti oko 1.500 matica, a ako se umnožavaju društva za deset posto, to je još 500 matica. Znači, za kvalitetno pčelarenje barskim pčelarima treba oko 2.000 novih mladih matica svake godine, a oni dobijaju oko 250, najviše 300 i tako iz godine u godinu, stalno nezadovoljstvo i stagnacija”, poručuju iz “Pčele”.
 
Prema istim navodima, sekretar udruženja skuplja potrebe pčelara i naručuje utorkom i petkom matice iz Danilovgrada, pa je tako prošlog utorka Baranima trebalo 70, a dobili su 27 matica, dok je ovog utorka trebalo 60, a dobili su samo 25 matica.
 
Iz “Pčele” ukazuju da matica za pčelare mora biti jer je u martu napravljen plan koji je resorno ministarstvo odobrilo i finansiralo, a kvota prema broju pčelara za Barane je 470. Napominjući da bi kvotu trebalo određivati prema broju košnica u opštini, iz “Pčele” ističu da od kvote nisu dobli ni pola, a kraj sezone je početkom avgusta.
 
“Poslije toga, odgoj matica je biološki neizvodljiv jer nema trutova. U Baru odavno imamo selekcioni centar domaćih matica i odgajivača Milana Isidorovića, koji može da odgaji svakog ljeta po 500 visoko kvalitetnih matica i da svakog utorka da isporuči 5060 domaćih visokokvalitetnih matica, kažu u se u dopisu iz “Pčele”.