Društvo

Požari u opštini, u Crmnici na dva mjesta za 15 minuta

by Željko Milović | 13:08:2017 | 22:25:18

Kiša koja je kratkotrajno padala sinoć ugasila je požar ka Mikulićima, ali ne i dva veća kraka istog požara koji gori već sedmi dan – onog ka Sutormanu, iznad Tuđemila, i onog ka Šestanima, odnosno selima Dedići i Lukići.
 
„Požar iznad Tuđemila prema Ribnjaku držimo koliko se može pod kontrolom, jer smo stacionirani na putu kod strelišta i čuvamo da plamen ne siđe ka selu. Riječ je o nepristupačnom terenu gdje ne možemo da reagujemo, a da ne ugrozimo naše ljude. Kuće u Tuđemilima nisu nijednom bile u opasnosti, i nadam se da neće, pošto naše vatrogasne ekipe dežuraju i čuvaju taj dio opštine. Vatra i dalje zahvata samo šiblje i rastinje, i kad dođe do dijela gdje su suve stijene, sama se gasi“, kazao je za Bar Info noćas Velizar Čađenović, načelnik Službe zaštite.
 
On napominje da je aktivan i krak požara ka selima Lukići i Dedići, ali i prema Livarima i selu Gornja Briska, ali da je „sve daleko od kuća“.
 

Danas su barski vatrogasci reagovali u još tri slučaja.
 
„U Crmnici, kod 'Vode u kršu' i u selu Brijege buknuli su požari oko 14 sati, i zaista je indikativno da sami buknu na dva lokaliteta u 15 minuta razlike. I to na dva lokaliteta koja su blizu jedan drugog. Sanirali smo oba požara, a jedna ekipa sa dva vozila dežura i dalje u Brijegama. Gasili smo i šumu na Kufinu oko 13 sati, zapalilo se neko smeće“, objašnjava Čađenović.
 
Vjetar koji duva potpomaže širenju plamena, pa je situacija još teža.
 
„Ovaj avgust će svi pripadnici Službe zaštite dobro zapamtiti. Nije bilo dana, a da nismo imali dvije ili tri intervencije. Ovo ljeto nikako da prođe, čini nam se da vječno traje“, zaključuje Čađenović.