Društvo

Kodeks oblačenja turista? Da ili ne?

by Željko Milović | 15:08:2017 | 16:16:44

Šetnja dvije atraktivne djevojke najužim centrom grada, Ulicom Vladimira Rolovića, u kupaćim kostimima koji su bili “sasvim slobodni”, kako su ih u šali nazvali gosti koji su se odmarali u okolnim kafićima, izazvala je priličnu pažnju danas oko 14 sati.
 
Kao i uvijek, mišljenja su bila podijeljena - neki su odobravali ovaj gest turistkinja, a neki su zastupali mišljenje da se i kod nas uvedu kazne za ovakvo ponašanje, jer se ne može biti isto (ne)obučen na plaži i usred grada.     

Podsjetimo, u nekim hrvatskim primorskim gradovima prošle godine su uvedene kazne za one koji se neprilično obučeni šetaju kroz grad. Oni koji se gradskim ulicama budu šetali u kupaćem kostimu, plaćaju do 600 eura, žene u grudnjaku i muškarci golog poprsja do 100 eura, a koji se budu teturali s bocom naokolo ili ležali pijani na ulici do 700 eura.


Predsednik Odbora udruženja turizma Privredne komore Crne Gore, Dragan Purko Ivančević, pozdravio je takvu odluku, navodeći da bi se na taj način u Crnoj Gori animirala bolja turistička klijentela.

“Cilj turističke privrede je eliminacija svih elementa primitivizma, odnosno onoga što ne korespondira mediteranskom mentalitetu”, navodi Ivančević.

“Svakako smatramo da je potrebno ograničiti turiste i građane u tom pogledu, uvesti određeni dress-code koji se mora poštovati, ograničiti ih gdje je dozvoljeno i za očekivati da se ne pokazuju intimni djelovi tijela”, kazao je Ivančević.