Društvo

Pajović: Netačne tvrdnje da smo oštetili Kajnak

| 23:08:2017 | 12:09:30

Povodom tvrdnji NVU „Вгој 19“, da je DOO “Vodovod i kanalizacija” Bar radovima ugrozio izvorište Kajnak, saopštenjem se oglasilo ovo barsko preduzeće. Njihovo obraćanje prenosimo integralno:
 
“G-din Mirsad Kurgaš se ne tako davno doselio u Bar koji je i njega, kao i sve prije i poslije njega, dočekao raširenih ruku. Tada nije znao da g-din Kurgaš u njega nije došao slučajno već sa svetom dužnošću da njegove prirodne i kulturno- istorijske vrijednosti brani od starosjedilaca koji su te vrijednosti,  gle čuda, svo proteklo vrijeme čuvali i očuvali.
 
U toj njegovoj borbi neprestanoj red je došao i na DOO „Vodovod i kanalizacija” od kojeg je odlučio da brani i odbrani izvorište Kajnak sa kojim ovo privredno društvo i njegovi pravni prethodnici upravlja, čuva ga i održava već gotovo 50 godina, ne libeći se pri tome, naravno, da kao činjenice uzme sve što mu padne na pamet. A padalo mu je mnogo i što je najgore netačno. Naročito kada je ustvrdio da ovo privredno društvo planira da radi tri nove bušotine na tom izvorištu.
 
A što je stvarno istina?
 
Istina je da su CMC iz Herceg Novog i Hidrogeocentar iz Novog Sada još 2009.godine izveli tri probno - eksploatacione bušotine na tom izvorištu, dvije dubine 50m i jednu kosu od 65m i da je ovo privredno duštvo ove godine uz rekonstrukciju gornje ploče na postojećoj kaptaži pristupilo i ispitivanju izdašnosti na tim bušotinama koje je još u toku, što je sasvim logično i opravdano kod ovako ekstremno nepovoljne hidrološke situacije.
 
I što je još istina?
 
Istina je da su inspektor za za kulturna dobra i inspektor za vodoprivredu Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore 11.08.2017. godine vršeći inspekcijski pregled terenski obišli izvorište Kajnak i nakon uvida na licu mjesta konstatovali da na tom izvorištu nema izvođenja građevinskih radova o čemu su sačinili fotoelaborat i zapisnik o izvršenom inspekcijskom pregledu broj 0602/2017-9218/2 od 11.08.2017. godine.
 
Sve ostalo u vezi izvorišta Kajnak su izmišljotine g-dina Kurgaša koje, očigledno, voli da kao hobi upražnjava u slobodno vrijeme.”, kaže se u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor DOO Vodovod i kanalizacija Zoran Pajović.