Društvo

U Plagarima stradale masline stare pola milenijuma

| 31:08:2017 | 10:41:02

Predstavnici Društva maslinara Bar, sekretar Fahrudin Mujić i predsjednik Ćazim Alković, su zajedno sa maslinarima iz Šušanja Božom Šaltićem i Ivom Perajkovićem obišli požarom oštećene i uništene maslinjake u velikom maslinarskom kompleksu „Plagari“.

 
“Konstatovane su ogromne štete na stablima maslina koja su stara od 100 do 500 godina, pa i mnogo više. Mnoga stabla su potpuno izgorjela i ostale su samo zelene grane pune plodova, dok su kod pojedinih nagorjele samo pojedine grane. Procjenjuje se da je štetu pretrpjelo više od tri stotine stabala viševjekovnih maslina. Šteta je ogromna i nenadoknadiva, niko više ne može vratiti stabla koja su na ovim terenima opstala više od 500 godina. Štetu su pretrpjele stare šušanjske i spičanske porodice Glavanovića, Perića, Šaltića, Paladina, Perajkovića i mnoge druge, a posebno je žalosno bilo vidjeti potpuno sagorjeli maslinjak Nadbiskupije Kotorske, gdje je 40 stabala maslina potpuno unšteno”, kazao je Ćazim Alković.

 
Kako su naglasili maslinari, šteta bi bila mnogo veća da nije bilo požrtvovanih vatrogasaca, policajaca i vojnika, a posebno priznanje odaju mještanima koji su bili jedinstveni i spremni da se žrtvuju kako bi sačuvali svaku kuću i stablo masline. Njih više od pedeset je noć provelo zajedno sa vatrogascima i dalo sve od sebe da se požar obuzda.

 
“Pokazalo se da su u Društvu maslinara bili u pravu kada su govorili da je izgradnja puteva kroz maslinjake jako značajna, ne samo za obradu maslina i primjenu agrotehničkih mjera, već i za zaštitu od požara. Da je u ovom dijelu grada bilo više maslinarskih puteva, šteta bi sigurno bila značajno manja. I šušanjski maslinari su se kao i ostali Barani radovali ovogodišnjem rodu maslina i željno čekali berbu, ali na žalost stihija je učinila svoje i uništala sve a ne samo ovogodišnji rod. Teško je bilo gledati nagorjele grane pune zelenih plodova. Ako se uzme da je svaka maslina mogla dati 30 kilograma kvalitetnog ploda može se zaključiti da je propalo deset tona ploda odnosno u ranoj berbi najmanje tonu vrhunskog maslinovog ulja”, kazali su iz Društva maslinara.

 
Oni se nadaju da će Opština Bar i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nakon detaljne procjene štete na maslinjacima opredjeliti određenu pomoć i podršku kako bi posljedice požara koliko-toliko bile ublažene.