Društvo

Mila Čordašević nije više selektorka Barskog ljetopisa

by Željko Milović | 07:10:2017 | 16:54:37

Nakon četvrt vijeka selektovanja književnog segmenta "Barskog ljetopisa“, te vođenja i uređivanja umjetničkih večeri tog tipa, Mila Čordašević je odlučila da se povuče iz ove manifestacije.
 
"Uz standarde koje sam sebi davno postavila i uvjerenje da, bez obzira na postignute rezultate, ipak treba nešto mijenjati u kreiranju književnih sadržaja, mislim da ne mogu da se uklopim u budući rad Ljetopisa, jer su mi se prioriteti umnogome promijenili“, istakla je Čordašević u pismenoj ostavci direktorici Festivala Kseniji Popović, navodeći da ostavku podnosi "isključivo iz ličnih razloga“.
 

Mila Čordašević je u proteklih 25 godina bila zaštitni znak književnog segmenta "Barskog ljetopisa“, i upravo njenim angažovanjem Bar je ugostio gotovo sve važnije pisce ex-YU zemalja, najprije kroz promocije knjiga, potom kroz projekat predstavljanja izdavačkih kuća na Ljetopisu, da bi kruna rada bio desetogodišnji serijal autorskih večeri "Pasaži iz Bara“.
 
Prva je u Crnoj Gori patentirala ovu vrstu večernjeg programa sa piscima, kroz razgovor s moderatorom, uz dogovorenu obavezu pisanja književnog djela inspirisanog Barom ili boravkom u njemu. Kroz ovu desetogodišnju svojevrsnu književnu radionicu nastalo je ukupno 101 djelo, koje je Čordašević "upakovala“ u dva zbornika – "Pasaži iz Bara“ (2012) i "Pasaži iz Bara 2“ (2017), kao urednik oba izdanja.  
 
Književni program "Barskog ljetopisa“ pod vođstvom Mile Čordašević tradicionalno je svih godina nudio kvalitet i ostvarivao misiju popularisanja knjige i čitanja. Prilikom odabira učesnika trudila se da budu zadovoljeni visoki umjetnički i estetski kvaliteti, a svoje mjesto imali su barski i crnogorski pisci.