Društvo

Otvoren društveni klub za slijepe i slabovide

by Darija Marđokić | 18:11:2017 | 18:21:00

U prostorijama Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj sinoć je svečano otvoren tzv. društveni klub, čime je obilježen i  24. novembar, Dan Opštine Bar.
 
Prema riječima predsjednika ovog udruženja, Veselina Joketića, od prvog novembra prostorije Organizacije su otvorene od sedam do 19 sati, svakog radnog dana, a od 15 do 19 sati prostor je namijenjen za društveni klub. Joketić je članovima na otvaranju poželio da klub u narednom periodu posjećuju još više i da koriste njegove usluge.
 
„U okviru ovog društvenog kluba, naši članovi su u prilici da igraju pikado, šah, domine, ne ljuti se čovječe, karte, ali i da uživaju u filmskoj umjetnosti, u filmovima koji su adaptirani za slijepa i slabovida lica. Projekcije filmova se vrše svakog prvog petka u mjesecu u 17 časova. To je naš stalni termin i želimo da time naviknemo naše članove da znaju kako je to dan kada mogu da dođu u prostorije i odgledaju film koji je na repertoaru. Zahvaljujući prostoru koji imamo, ali i personalnim asistentima kojih je četiri u radnom odnosu, u našim prostorijama stvoreni su uslovi da ova kancelarija bude maksimalno iskorištena“, istakao je Joketić, zahvalivši se članici ove Organizacije, Desanki Karh na vrijednoj donaciji, uz pomoć koje su prostorije obogaćene LED televizorom i električnim pikadom.
 

Prisutnima se u ime Biblioteke za slijepe Crne Gore obratio i profesor Igor Tomić.
 
„Ovo je samo jedan u nizu lijepih momenata neke lepeze koji će ovaj klub vama da pruža. Odnedavno je i javni servis RTCG počeo jednom mjesečno da emituje profesionalno adaptirane filmove za osobe bez vida, što je veliki pomak u društvenoj inkluziji. Raduje me što u našoj državi i društvu, u nekom širem kontekstu, neko razumije potrebe osoba bez vida, ali ne u onom smislu da su to neke posebne osobe, već da smo mi svi građani istog reda. Radujem se novim uspjesima i inovacijama, posebno se radujem što ovdje vidim i mlade ljude. Želim vam da ovaj klub iskoristite u maksimalnim potencijalu“, poručio je Tomić.
 
Član Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, Mitar Đukanović, kazao je da društveni klub za njega predstavlja dodatni vid razonode i rekreacije: „Ovo je lijepa stvar, lijepa priča, ima dosta mladih članova, družimo se, igramo pikado, gledamo filmove...“.
 

Otvaranju je prisustvovao i nekadašnji predsjednik Saveza slijepih Jugoslavije Novak Ražnatović, kazavši da klub „zaista predstavlja jedan vid, ne samo rekreacije i razonode, već osmišljen vid društvenog angažovanja i aktivnosti“.
 
Nakon svečanog otvaranja, organizovana je projekcija filma „Idemo dalje“ Zdravka Šotre, u adaptaciji za osobe sa smetnjama vida. Interaktivnu adaptaciju filma radio je uživo saradnik Biblioteke za slijepe Crne Gore, profesor Igor Tomić.