Društvo

Srzentić: Energijom i optimizmom gradimo naš Bar

| 24:11:2017 | 15:52:36

Obraćanje predsjednika Opštine Bar dr Zorana Srzentića na svečanoj sjednici povodom Dana Bara:
 
Danas proslavljamo Dan naše Opštine, ali i 73 godine od oslobođenja našega grada i želim da svim građanima Bara čestitam praznik sa željom da zajedničkim snagama, energijom i optimizmom i dalje gradimo naš grad, ali želim i da se sa zahvalnošću sjetimo onih koji su godinama predano gradili i činili naš grad boljim i ljepšim mjestom za život. Zagledani u budućnost, sjetimo se makar na trenutak onih koji su svoju mladost i snove vizionarski utkali u izgradnju našega grada i doprinijeli da je on danas po mnogo čemu evropski moderan i lijep i u kome je prijatno i udobno za sve njegove građane.
 
Bar, grad sa milenijumskom prošlošću koji je pripadao različitim civilizacijama i državama, tokom svoje burne istorije izgradio je svoju prepoznatljivost . Osvajan, rušen, oslobađan i obnavljan, izgradio je slobodarski duh koji je jedan od njegovih važnih obilježja.
 
Bar, grad nastao na razmeđi rimskog, otomanskog i austrougarskog carstva, čija istorijska i duhovna vertikala doseže daleko u prošlost, skladno čuva i njeguje svoju multietničnost, multikulturalnost, multikonfesionalnost i zajedno sa svojim slobodarskim duhom ističe ovo kao svoju esencijalnu vrijednost. Bar svoju skladnu različitost doživljava i osjeća vrlinom i kvalitetom više, jer kao što reče jedan poznati Francuz : „Tamo gdje se različitost doživljava kao greška, nesreća stoji pred vratima“. Zato je Bar evropski moderan, iako istorijski star, prije svega po svom duhu, po svojoj multikulturalnosti, a ne samo po svom urbanizmu, modernim bulevarima i zdanjima uklopljenim u ovu barsku kotlinu ispod dične Rumije.
 
U proteklim godinama, a naročito tokom ove, Bar je uložio značajan napor da bi bio prepoznat kao prestižna turistička destinacija i uspio da promijeni percepciju da je Bar samo luka i saobraćajno čvorište.
Želim da izrazim zadovoljstvo tekućom turističkom sezonom koja je bila najuspješnjia u proteklih 20 godina. Našu opštinu posjetilo je skoro 70.000 turista što je za 17% više u odnosu na prošlu godinu, a ostvareno je skoro 350.000 noćenja što je za 16% više nego u istom periodu prošle godine. Posebno želim da istaknem ekspanziju razvoja turizma na Skadarskom jezeru: krstarenje po jezeru, vinske ture, razvoj izletničkog i seoskog turizma, sve je to značajno produžilo turističku sezonu i dalo impuls ljudima u selima oko jezera da obnavljaju svoje kuće i imanja i da  u turizmu vide perspektivu za svoj bolji život.
Opština Bar je kroz niz kulturnih manifestacija, gde se ove godine naročito ističe jubilarni 30-ti Barski ljetopis, ovoga ljeta bila regionalno središte kulturnih dešavanja.
 
Gradeći svoj autentični barski identitet, podržali smo i podržavamo sport, pa smo se tako okupili oko uspjeha naših sportskih kolektiva košarkaša, atletičara, odbojkašica. Rekonstrukcijom tartan-staze koja je planirana za početak iduće godine i za koju su obezbijeđena sredstva u kapitalnom budžetu za pripremu atletičara pod pokroviteljstvom Evropske atletske federacije, Bar će postati evropski  centar za pripremu atletičara.
 
Marljivim radom na stabilizovanju finansija stvarali smo uslove da 2017. bude godina investicija. Značajna finansijska sredstva uložena su u projekte vodosabdijevanja i odvođenja otpadnih voda. To je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji je uslov daljeg razvoja turizma naše opštine. Ovi radovi na području mjesnih zajednica Čanj, Sutomore, Šušanj, Bjeliši, Popovići, Polje, koštali su više od 8 miliona eura. U okviru ovog projekta u 2017. završene su hidrotehničke instalacije u Čanju dužine preko 500m.
 
Sutomore je konačno riješilo problem odvođenja otpadnih voda. Izgradnjom sistema obalnog kolektora dužine 2898m i 761m vodovoda, vrijednosti investicija preko milion eura, izgradnjom pumpne stanice Botun vrijednosti preko 840.000 eura, izgradnjom potisnog cjevovoda i vodovoda dužine 650m kao i izgradnjom podmorskog ispusta iza Golog brda u dužini 1040m vrijednosti 963.448 eura, rezultiralo je da je kvalitet morske vode u svim uzetim uzorcima sa kompletnog akvatorijuma bio prve kategorije. U toku je izgradnja hidrotehničkih instalacija u centralnom dijelu Sutomora, a u dijelu iznad pruge već je završena sekundarna mreža. U Šušanju je izgrađen nov rezervoar 1200m3 čime će biti riješene nestašice vode u visinskoj zoni II, čija je vrijednost 356.000 eura, a zajedno sa sekundarnom mrežom cjevovoda biće riješen višegodišnji problem nedostatka vode u naseljima Čačke, Most Đedovića i Ostojići.
 
Završavaju se radovi na Žukotrlici u ulici Nikole Lekića, Omladinskoj ulici i magistrali duž Zelenog pojasa ukupne dužine 1500m. Značajne investicije realizovane su na području užeg gradskog jezgra izgradnjom mreže 2354m, plus 966m kolektora i 2064m vodovoda. Na taj način riješeno je pitanje odvođenja otpadnih voda za Makedonsko naselje, Bul. dinastije Petrovića, Borska, Požarevačka i ostalih ulica centralnog gradskog jezgra.
 
Završene su hidrotehničke instalacije u Bjelišima krak 1 i krak u Baru III, završava se spajanje mreže od škole Meksiko pored autobuske stanice do Lakovića, kao i mreža u Polju.  Postignutim dogovorom sa Vladom Crne Gore, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, kao i KfW bankom, preimenovali smo prioritete, pa smo odustali od izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda iza Volujice, a dali prioritet izgradnji hidrotehničke mreže prema Zaljevu, Svetom Ivanu, Velikom Pijesku, u dijelu opštine koji do sada nije imao riješeno ovo životno pitanje. Izgradnjom mreže u Zaljevu, Polju, Svetom Ivanu biće riješeno pitanje vodosnabdijevanja. Glavni projekat biće gotov do 20. decembra, a radovi počinju u prvoj polovini iduće godine. Sredstva u visini od 2.6 miliona eura su obezbijeđena.
 
Završava se i sanacija nesanitarnog odlagališta Ćafe u vrijednosti od 3,5 miliona eura koji se realizuje sredstvima iz evropskih fondova.
 
Značajno smo unaprijedili saobraćajnu infrastrukturu na prostorima svih 12 mjesnih zajednica kroz nove asfaltne površine  od preko 39.000m2, kako u gradskom, tako i u prigradskom seoskom području, čija je ukupna vrijednost milion eura. Izgradili smo novu modernu saobraćajnicu duž rijeke Željeznice dužine preko 300m sa kompletnom infrastrukturom vrijednosti preko 300.000 eura, a odmah početkom iduće godine nastavljamo istu saobraćajnicu dužine 400m do željezničkog prelaza Ilino, za koju su sredstva obezbijeđena. U Bjelišima se završava saobraćajnica Stara pruga, a u toku je izrada projekta za nastavak iste ulice i izgradnju nadvožnjaka koji će je spojiti sa bulevarom kod Opštine.
 
Opština Bar i Ministarstvo održivog razvoja i turizma intenzivno sarađuju na primjeni novog Zakona o regularizaciji neformalnih objekata. Sva naplaćena sredstva biće uložena u razvoj infrastrukture na području gdje su i prikupljena.
 
U toku ove godine posebnu pažnju vodili smo u dijelu obrazovanja i socijalne zaštite. Podijelili smo 62 stipendije najboljim studentima, podijelili smo 515 kompleta udžbenika za prvi razred, nagradili smo 114 dobitnika diplome Luča, pomagali smo i naše sugrađane u stanju socijalne potrebe.
 
Opština Bar je za 2018.  godinu pripremila budžet koga karakteriše veća kapitalna izdvajanja i manja potrošnja. Za kapitalne projekte u narednoj godini planirano je 50% više sredstava što ovaj budžet čini razvojnim, a tekuća potrošnja planirana je za dva miliona eura manje u odnosu na 2017. odnosno 18% manje.
 
U toku je javna rasprava na predloženi Nacrt budžeta i uputili smo poziv građanima da se uključe u raspravu i predlože projekte za koje oni smatraju da će poboljšati komunalnu infrastrukturu i učiniti im život lakšim.
 
U narednom periodu najviše pažnje i dalje će biti posvećeno nastavku radova na hidrotehničkoj mreži, izgradnji saobraćajne infrastrukture, objekata socijalne zaštite, daljoj valorizaciji turističkih potencijala Starog Bara, očuvanju, rekonstrukciji i prekategorizaciji puta od Kameničkog mosta preko Sutormana do Virpazara. Podsticaji i subvencije poljoprivrednim proizvođačima, kao i izgradnja seoskih puteva biće i dalje predmet naše pažnje.
 
Mladi, socijalno ranjive kategorije, penzioneri i svi naši stariji sugrađani u narednoj godini imaće našu podršku u stvaranju boljeg i kvalitetnijeg ambijenta naših sugrađana.
 
Na kraju vas još jednom pozdravljam i čestitam vam Dan opštine.