Društvo

Novaković: Hrabrost je ući u promjene za bolji Bar

| 24:11:2017 | 15:56:04

Obraćanje predsjednika Skupštine opštine Bar Radomir Novaković na svečanoj sjednici povodom Dana Bara:
 
Od osnivanja Bara u X vijeku do danas, u ovom gradu nije važno šta ko kaže, već šta ko radi. Ovo pravilo je danas, poslije toliko vjekova, možda i bitnije nego ikada do sada.
 
Pored te hrabrosti, za mene je danas najbitnije pokazati prije svega hrabrost da se uđe u promjene koje će donijeti bolji život građanima Bara.
 
Svi mi zajedno, moramo da se trudimo da shvatimo šta u našem gradu nije dobro i kako to možemo da ispravimo. Ispravljajući stvari, možemo svima pružiti perspektivu, jer mi moramo da radimo za budućnost naše djece.
 
Lokalna politika mora biti servis građana. Politika je rad sa građanima i želja da mijenjamo stvari na bolje.
 
Zbog toga i ovom prilikom želim da naglasim: mi nismo u ovoj Skupštini da bi se svađali, već da uspostavimo veći nivo tolerancije prilikom sučeljavanja različitih političkih stavova, a sve za dobrobit naših građana. 
 
Mi smo tu da bi pomogli nastavnicima u školi da daju motiv djeci zašto da uče.
 
Mi smo tu da bi pomogli doktorima da rade svoj posao, a da ne razmišljaju da li ima ljekova ili aparata.
 
Mi smo tu da bi pomogli privrednicima da rade i zaposle više ljudi.
 
Mi smo tu da penzioneri imaju dostojanstvene dane.
 
Mi smo tu da Luka Bar postane ponovo kapija Crne Gore ka Evropi i svijetu.
 
Okruženi smo ljudima, a ne glasačima. I svako od njih ima neki problem: kompleksan, emocionalan, problem koji je nastajao godinama. I svi mi zajedno, ova Skupština, predsjednik Opštine, Barska vlada moramo da pokušamo da riješimo te probleme.
 
Želimo snažnu ekonomiju koja će podići standard svih građana Bara, ali i standard socijalnih usluga koje im dajemo.
 
Želimo dostojanstveni Bar koji će pružiti ljudima mogućnost da žive slobodno, neopterećeni materijalnim problemima.
 
Želimo sigurnost za naše porodice, za našu djecu, za ono što je najranjiviji deo našeg društva. I na kraju, ali ne kao posljednje, želimo snažnu, ponositu Crnu Goru okrenutu ka budućnosti, a ne zagledanu u prošlost.
 
Ja ne vidim građane kao glasače, ili kao problem. Ja svakoga dana razgovaram sa ljudima koji imaju probleme i koje ovaj grad, vlada moraju da riješe. Ja vjerujem da neke od tih problema možemo da riješimo sami, a vjerujemo i u pomoć naše države Crne Gore.
 
Zbog toga - mi moramo da ponovo počnemo da govorimo ono što mislimo i ono u šta vjerujemo. I na taj način, kao nekada, postaćemo istinski vizionari.
 
Vizionari moraju da imaju viziju. Viziju šta žele od sebe, od svog posla, od svog grada, od države.
 
I mi jasno, kao Skupština Bara moramo da kažemo kuda želimo da povedemo ovaj grad i kako želimo da on izgleda. Zatim moramo pošteno građanima Bara da kažemo šta to znači, koja je to cijena koju, svi zajedno, moramo da platimo. Mi ne smijemo, bez obzira da li smo, ili ne, članovi stranaka da govorimo građanima Bara samo one stvari koje oni žele da čuju. Mi moramo da im saopštimo istinu ma kakva ona bila. A građani će nas procjenjivati po našim djelima.
 
Drage građanke i građani, dragi žitelji Bara, sretan nam naš dan i da sljedeći dočekamo u boljem, ljepšem i sigurnijem gradu.