Društvo

VIDEO: Antifašistička mapa Bara

by Vesna Šoškić, snimatelj Ivo Gojnić, montaža Senad Sukalić | 25:11:2017 | 19:03:09

U sklopu novembarskih svečanosti povodom Dana opštine, Bar je dobio spomen obilježje na mjestu nekadašnjeg koncentracionog logora u centru grada, a Turistička organizacija je uradila Antifašističku mapu, koja obuhvata najznačajnije datume iz svijetle antifašističke istorije Bara, heroje NOR-a i spomenike podignute u njihovu čast.
 

Bar je grad milenijumskog trajanja, bogatog istorijskog nasljeđa, a slobodarski duh i antifašističko opredjeljenje obilježili su i njegovu noviju istoriju. Dovoljno je reći da su prvi pucnji i iskra slobode u Crnoj Gori odjeknuli upravo u barskoj opštini, u slavnom trinaestojulskom ustanku na Virpazaru.
 
Delegacije SUBNOR-a i Opštine Bar , predvođene predsjednikom dr Zoranom Srzentićem i predsjednikom Skupštine Radomirom Novakovićem, položile su cvijeće u Domu revolucije, gdje je promovisana i Antifašistička mapa.
 

“Trenutak je, a i mjesto, da se sa pijetetom sjetimo jedne mladosti, njihovih snova, vizije koja je utkana u istoriju, sadašnjost i budućnost našega grada i naše države”, kazao je predsjednik Srzentić koji je građanima čestitao Dan opštine i Dan oslobođenja. Na slavnu antifašističku tradiciju podsjetio je i predsjednik SUBNOR-a i antifašista Bara Đuro Marković: “Njihovi životi su najveći dar našoj slobodi, našem opstanku i našoj budućnosti. Te heroje ne smijemo nikada zaboraviti”, istakao je Marković.
 
Podsjećanje na slavne datume, heroje i spomenike NOB-a, građanima Bara, ali i turistima biće inventivno osmišljena Antifašistička mapa koju je, u saradnji sa Opštinom, uradila Turistička organizacija.

 
“Ponukalo nas je više stvari da uradimo Antifašističku mapu Bara. TO promoviše prirodne i antropogene vrijednosti naše opštine, pa smo početkom ove godine uredili i promovisali i Panoramsku rutu na kojoj se nalazi preko 30 kulturnih dobara Crne Gore, ali smo uočili da spomenici iz NOB-a nijesu dovoljno valorizovani, a ni uređeni, a sigurno zaslužuju da budu tu da podsjete na ljude i događaje jedne slavne istorije”, kazala je Neda Ivanović, koja je istakla da je “prvenstveni cilj bio da turisti mogu vidjeti da se radi o jednoj slobodarskoj opštini i narodu”.
 
Urednici mape su prof. Lazar Pejović i kustoskinja barskog Muzeja Draginja Radonjić, a recenzent prof. dr Živko Andrijašević.
 
“U mapi nećete naći ništa što već ne znate, ali vrijednost ove mape jeste u njenoj formi, odnosno savremenom modelu komunikacije, gdje, primjereno dinamičnom vremenu, brzo i lako možete dobiti informaciju”, istakao je prof Lazar Pejović.
 
“Drago mi je i čast što sam bila dio projekta kojim se prisjećamo slavnih trenutaka II svjetskog rata i viteškog 13. jula, koji se na ovaj način, turističkom prezentacijom, mogu učiniti dostupnijim brojnim posjetiocima našeg grada”, kazala je Draginja Radonjić.
 

“Antifašizam je, uz jugoslovenstvo i komunizam, jedna od tri velike nadnacionalne ili internacionalne ideje koje su tokom XX vijeka u Crnoj Gori imale snažno uporište. Ne slučajno, slijedeći ove ideje, crnogorsko društvo je napravilo najveći civilizacijski  i modernizacijski iskorak u svojoj istoriji. Zahvaljujući ovim idejama Crna Gora se suprotstavila, da parafraziram Konstantinovića, filozofiji nahije. Poznato je da je antifašizam bio većinsko opredjeljenje Crne Gore, iako ona do tog opredjeljenja i te većine nije došla ni spontano, ni lako. Osporavanje takvog opredjeljenja postoji i danas. Zbog toga na različite načine, posebno ovakvim atraktivnim i kvalitetnim projektima, kakav je ovaj Turističke organizacije Bara, moramo podsjećati na vrijednosti ovog pokreta”, kazao je recenzent, prof. dr Živko Andrijašević.