Društvo

Izviđači Jadrana na Zlatiboru

| 15:01:2018 | 22:34:59

Članovi Izviđačkog odreda “Jadran” su 2018. godinu tradicionalno započeli zimovanjem i zimskom školom na Zlatiboru.


U sklopu odredskog projekta koji se odnosi na jačanje skautskog pokreta i uključivanje što više mladih u skautizam, članovi Izviđačkog odreda "Jadran" su od 8. do 14. januara učestvovali u Zimskoj školi skautizma na Zlatiboru.


Na Zlatiboru je boravilo 90 poletarca, pčelica, mlađih izviđača, i njihovih starješina iz Izviđačkog odreda “Jadran” iz Bara, Izviđačkog odreda “Budva” iz Budve i bratskog Izviđačkog odreda “Jadran” iz Skoplja. 

 
“U toku sedmodnevnog boravka su imali izviđačke radionice iz čvorologije, signalizacije, orijentacije u prostoru, šatorizacije i ostalih izviđačkih aktivnosti. Slobodno vrijeme su upotpunili boravkom na bazenu, plivanjem i zanimljivim aktivnostima na vodi. Zbog nedostatka snijega u toku boravka nije bilo sankanja, grudvanja i sličnih aktivnosti na snijegu, pa su naši poletarci, pčelice i mlađi izviđači usavršili klizanje na ledu zlatiborskog klizališta, dok je dio mlađih i starijih izviđača uživao u skijanju na ski stazi na Torniku”, ističe starješina IO “Jadran” Mićo Baltić.

 
Izviđači su u toku boravka sa vodičem obišli Stopića pećinu koja predstavlja turističku atrakciju sa vodopadima 1600m dužine, kadama sa vodom, stalaktitima i stalagmitima. Upoznali su i etno selo Sirogojno.
 
Kako ističe Baltić, u 2018. godini članovi Izviđačkog odreda “Jadran” planiraju aktivnosti koje će započeti odlaskom na Dane mimoze u Herceg Novi i organizovanjem jednodnevne izviđačke olimpijade za poletarce i pčelice u Kolašinu.