Društvo

VIDEO: Interesovanje turista za Bar nikad veće

by Vesna Šoškić/Nemanja Janković, kamera i montaža Adi Karađuzović | 01:03:2018 | 19:07:52

Interesovanje za Bar kao turističku destinaciju sve je veće. Pokazali su to svi dosadašnji međunarodni sajmovi, kao i nedavno završena turistička berza u Beogradu. Tome je svakako doprinjela i znatno obogaćena turistička ponuda koju je prezentirala lokalna Turistička organizacija.
 
Na sajmu u Beogradu bili su i predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić i direktorka Turističke organizacije Neda Ivanović, koji su za Radio Bar i Bar info prenjeli utiske i očekivanja od predstojeće turističke sezone.

 
Na tradicionalnom, Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji je za Bar veoma značajan, obzirom na broj turista koji dolaze u našu opštinu iz tog regiona, nastupilo je preko 1103 izlagača iz 50 zemalja, a posjetilo ga je više od 70.000 ljudi.
 
Turistička organizacija Bara uspješno je predstavila ponudu, koja je ove godine obogaćena brojnim novim sadržajima.
 
“Naš najvažniji posao i jeste da dovedemo što veći broj turista. Naša zemlja je bezbjedna, poznata kao veoma lijepa, puna kontrasta,sa povoljnim cijenama, a barska opština je, sa dvije čarobne obale-morskom i jezerskom i nizom drugih atraktivnosti, dragulj Crne Gore. Radimo na sajmovima intenzivnu turističku kampanju, ali TO je, zahvaljujući povećanju budžeta poslednjih godina, počela da radi i brojne druge projekte, među kojima su i infrastrukturni objekti,koji utiču na promociju Bara i formiranje turističkog proizvoda”, kazala je direktorka TO Bar Neda Ivanović, koja je podsjetila da su prošle godine izgradili karakterističnu panoramsku rutu, dugu 115 km, sa 8 vidikovaca, na kojoj turisti mogu uživati u obilasku jezerske i morske obale, planinskih masiva i posjetiti brojne kulturno-istorijske znamenitosti na toj marsuti.

 
“Ove godine panoramsku rutu dopunili smo sa stazama orhideja, ljekovitog i endemskog bilja, kojima obiluju planine koje nas okružuju. Na Vrsuti raste karakteristično endemsko bilje, strani biolozi i istraživači otkrili su rijetke vrste orhideja na Virpazaru, a imamo i žuku... Turistička organizacija biće i domaćin profesorskom i naučnom timu iz Danske, koji su nam ukazali i na postojanje ovih rijetkih vrsta orhideja i koji će sprovesti dalja istraživanja na drugim biljkama. Sve je to veoma interesantno, jer panoramskom rutom idu turisti koji, prije svega vole prirodu. U toku je dizajniranje info tabli sa preciznim uputstvima i odrednicama”, najavila je Ivanović, koja je od brojnih drugih važnih aktivnosti izdvojila i dopunjeno izdanje monografije “Između dvije čarobne obale”, u kojem će se naći i turističke atrakcije drugih gradova sa akcentom, naravno na sadržajima i potencijalima naše opštine.

 
“Na našem konkursu ‘Otkrijmo skriveno i nepoznato blago’ prof Osman Grgurević aplicirao je sa ‘Spiljom’ u Veljoj Gorani i mi smo za tu pećinu i tri u Crmnici- Babatuša, Spila i Grbočica uradili projekat ‘Prirodne vrijednosti i mogućnosti turističkog uređenja pećina’, sa stručnim timom iz Beograda u toku je izrada glavnog projekta, za što smo dobili i podršku opštine i Ministarstva turizma. Uradili smo i izložbu sa fotografijama pećina u galeriji ‘Velimir A Leković’, kako bi naši sugrađani vidjeli kako to izgleda i što sve imamo u našoj opštini”, istakla je direktorka TO Bar Neda Ivanović i dodala da je priveden kraju i prošlogodišnji projekat ‘Trasom starog Ćira’, u dužini od 8 km, kojom će se kretati novi ‘Ćiro’, sa uređenim depoom i okruženjem.
 
Na trgu Vladimira i Kosare, gdje postoji česma koja nije u funkciji, planirana je izgradnja manje fontane sa vodenim i svjetlosnim efektima, u toku je drugi konkurs za idejno rješenje, a vrlo brzo biće raspisan i javni konkurs za uređenje četiri kružna toka. U planu je, ili su u toku pripreme za izgradnju skulpture "I love Vir-pazar", poput skulpture na glavnom gradskom šetalištu, u saradnji sa planinarskim klubom “Rumija” uređenje 100 km planinarskih staza, uređenje tvrđave “Nehaj”, označavanje lokaliteta fosila i stijena iz perioda postojanja prastarog okeana "Tetis"...
 
“Ako polovinu od ovoga završimo do kraja sezone, možemo biti zadovoljni”, zaključuje Ivanović.

 
Na beogradskom sajmu turizma bio je i predsjednik opštine Bar dr Zoran Srzentić, koji je takođe, veoma zadovoljan prezentiranom ponudom i interesovanjem.
 
“Naš štand je bio izuzetno posjećen, mnogo našeg promotivnog materijala su vidjeli i uzeli brojni posjetioci, a tu su bili i novinari i medijske ekipe koje već godinama sarađuju sa Turističkom organizacijom... Sve to, uz ono što sada radi TO i Opština Bar na infrastrukturi, koja će biti završena do početka sezone, što rade opštinske službe koje se već pripremaju za ljeto, daje nam za pravo da očekujemo da će ova sezona biti još bolja od prošlogodišnje, koja je bila jedna od najuspješnijih u poslednjih 15 godina”, kazao je predsjednik Srzentić, koji je istakao da je tome veliki doprinos dala i TO, ali , kako je kazao, i Barski ljetopis, koji je obilježio prošlo ljeto i “bio jedna od najreprezentativnijih kulturno-umjetničkih ponuda na primorju, odnosno cijeloj državi”.
 
Turistička organizacija Bara raspisala je, na osnovu Zakona o boravišnoj taksi i javni poziv za učešće u postupku raspodjele sredstava za realizaciju projekata valorizacije kulturne baštine, koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrikciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji opštine Bar, za što je izdvojeno 60. 000 €.