Društvo

Predsjednički izbori: Konvencija Mila Đukanovića

by Vjera Knežević Vučićević | 08:04:2018 | 00:48:15

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović poručio je večeras na konvenciji u Baru da “bez jakih institucija nema dugovječnosti crnogorske države”

“Naš najvažniji cilj je ubrzani ekonomski i demokratski razvoj po mjeri svakog čovjeka. Uz političku stabilnost, potrebno je da učvrstimo osjećaj pravne i institucionalne bezbjednosti svakog čovjeka. Mnogo smo uradili  na tom planu, jer nema demokratije bez razvijenih institucija, nema Evropske Unije bez institucija i, najvažnije, nema dugovječnosti crnogorske države bez jakih institucija - istorija nas opominje na to. Zato savremena Crna Gora treba moćne i razvijene institucije”, kazao je Đukanović na konvenciji “Milo Đukanović - za stabilnost i napredak Crne Gore” u prepunoj sportskoj dvorani “Topolica” u Baru.
 

On je podsjetio da problemi sa kojima se suočavamo danas nijesu specifičnost Crne Gore, već da se sa istim deformitetima i nuspojavama suočavaju najrazvijenije države svijeta. “Ne govorim to da bih pribavio alibi za Crnu Goru, naprotiv. Nema važnijeg posla za državu Crnu Goru nego da pokaže zube kriminalu, onima koji u međusobnim obračunima ugrožavaju građane”, istakao je Đukanović.

On je rekao da su izbori 15. aprila lak i istovremeno delikatan zadatak, podsjećajući da su od 1997. godine do danas u Crnoj Gori već 13 puta organizovani plebisciti u različitim formama, koji su suštinski predstavljali opredjeljenje građana za put kojim žele da njihova država Crna Gora nastavi da ide. Podsjećajući na sve rezultate postignute tokom protekle dvije i po decenije, Đukanović je kazao da nas na tom putu, nakon članstva u NATO, čeka i drugi cilj - članstvo u EU. “Odgovornim upravljanjem postigli smo sve važne rezultate koji nam danas omogućavaju da za pet godina ostvarimo ambiciozne ciljeve ka EU”, rekao je on.

Naglašavajući da je krajnji cilj ukupne državne politike koju dominantno kreira DPS, evropski kvalitet života svakog građanina, Đukanović je kazao da je potrebno pametno iskoristiti prirodne resurse kojima obiluje područje Bara, Budve i Ulcinja, posebno u oblasti proizvodnje hrane, ali i u energetici. Kao najvažniju pretpostavku daljeg ekonomskog napretka, Đukanović je naveo velike infrastrukturne projekte, kao i bolju saobraćajnu povezanost Crne Gore i unutar države i sa najvećim svjetskim centrima.

Govoreći o svojim protivkandidatima na predstojećim predsjedničkim izborima i o političkoj konkurenciji partije na čijem je čelu, Đukanović je kazao da “naspram državno odgovorne politike Demokratske partije socijalista stoji konkurencija, koja je nešto što najtačnije možemo nazvati - karikatura politike”.
 
“Nije prirodno udruživanje ideološki suprotnih partija, posebno ako je to udruživanje zasnovano na mržnji, jer sve što je zasnovano na mržnji ne može biti dobro. Imamo nekoliko kandidata i iza njih prepoznajemo vječite političke gubitnike Mandića, Medojevića, Kneževića i ostale. Pozivaju na promjene, na promjene pošto-poto, na promjene silom na sramotu, a nijesu spremni da kažu kuda nas te promjene vode. Ako te promjene znače samo smijeniti DPS i Mila Đukanovića, evo, neka me pobijede i promijene, stojim im na crti. Ali tu će se zavšriti i njihov san o promjenama. I ja sam za promjene, ali one koje će voditi dobru - za što više mladih i obrazovanih ljudi koji će biti sposobni da odgovore izazovima savremene Crne Gore”, zaključio je predsjednički kandidat DPS.
 

Predsjednik Socijaldemokrata i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je predstojeće izbore nazvao “istorijskim”, objašnjavajući to time što nas je “krvava istorija Balkana naučila da su svi izbori na ovom podneblju - istorijski”.
 
“Više je nego jasno da na suprotnoj strani imamo one kojima su riječi pune demokratije, a djela im mirušu na nasilje što pokazuju 2015, pa 2016. godina, ali i prethodni mjeseci i dani kada su ‘junački’ jurišali psovkama i vulgarnostima na svoje kolege, kao i sa skandaloznim izjavama vezano za svoje koleginice iz poslaničkih klupa, pozivajući se na prava, običaje, pretke… Ali i večeras i uvijek ćemo im reći da nemaju veća prava na crnogorska prava i običaje od nas. To što su ponekad glasniji, ne znači ništa, jer gdje god buči-tu je plitko”- rekao je Brajović.
 
“Danas smo već skoro 12 godina nezavisna međunarodno priznata država, već godinu članica NATO, a uskoro ćemo biti članica EU. Sve to ne bi bilo moguće da pokret sa početka 90-ih nije rastao i da u jednom trenutku na njegovo čelo nije došao Milo Đukanović. Cijenio sam ga i kada smo bili politički protivnici tih davnih godina i kao partnera posljednjih dvije decenije. On je pravi lider jer se ne plaši izazova i preuzima na sebe odgovornost, a ne bježi kao neki od nje. Socijaldemokrate žele za predsjednika onoga sa kojim dijele temeljna programska opredjeljenja”, kazao je prvi čovjek Socijaldemokrata.
 
Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović podvukao je na skupu u Baru da je “Milo Đukanović čovjek veličanstvenih rezultata, ogromne posvećenosti, jasne vizije i hrabrosti da sprovede tu viziju, čovjek koji je cijeli svoj moralni, intelektualni, radni kapacitet posvetio Crnoj Gori”: “U Crnoj Gori se vjerska i nacionalna raznolikost oduvijek tretirala kao bogatstvo. Zato su čojska mjerila građana Crne Gore ista, bez obzira kojim jezikom govorili, kojoj vjeru pripadali. Glas za Draginju Vuksanović je glas za Mladena Bojanića, a glas za Mladena Bojanića nije glas za Crnu Goru. To je glas za Medojevića i Mandića. Jedino je glas za Mila Đukanovića glas za Crnu Goru”.
 
Potpredsjednik Bošnjačke stranke Munib Ličina istakao je da su “manjinske partije iskreni prijatelji Crne Gore u njenim vitalnim državnim interesima”: “Dajući podršku Milu Đukanoviću, zajedničkom kandidatu vladajuće većine, želimo da trend demokratskih procesa nastavimo u kontinuitetu, cijeneći zajednička programska načela, ali i postignute ciljeve kroz obnovu nezavisnosti.
 
Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić je naglasio da se “Bar ubrzano razvija i planira mudro i bez rizika svoj napredak”: “Plodovi naših jedinstvenih razvojnih mogućnosti brzo će se, u punom sjaju pokazati na najvažnijem planu, na unaprjeđenju kvaliteta života svakog građanina Bara. Iz modernog crnogorskog i evropskog Bara šaljemo odlučnu i nedvosmislenu poruku podrške našem lideru I državniku, Milu Đukanoviću. Zahvaljujući političkoj mudrosti i hrabrosti Mila Đukanovića obnovili smo državu i naša zastava se sa ponosom vijori na Ist Riveru. Ulaskom u EU zaokružićemo našu evropsku budućnost”.
 

Predsjednica OO DPS-a Bar Branka Nikezić je podsjetila na bratstvo i slogu tri vjere jednoga naroda koje Bar baštini: “Barski mentalitet je pronicljiv i tvrdokoran. Na slatkorječiva obećanja politike ne zbijaju se ovdje glasački redovi, nego se zbijaju gradske anegdote, za večernje sate dokolice. Reklo bi se kratko: protivkandidati Mila Đukanovića samo su anegdote jedne predsjedničke izborne kampanje. Većinski i napredni Bar je uz čovjeka za kojeg, dokazano, nije bilo prepreke koju nije savladao na putu napretka Crne Gore. Mi Barani smo istrajnog i nesalomivog duha, zato nam je tako blizak Milo Đukanović”.
 
Predsjednik mladih DPS Bar Božidar Janković je istakao da “mladi Bara znaju da su sugrađani Evrope”, dok je prof. violine Dina Desančić poručila kako je “pobjeda Đukanovića ujedno pobjeda naše autentične crnogorske kulture među evropskim kulturama”. Na konvenciji u Baru govorio je i profesor u penziji Milorad Milo Vukčević, koji je kazao da je “Đukanović brojne teškoće, pritiske i aspiracije moćno istrpio i doveo Crnu Goru do države sa najvećim tempom razvoja u Evropi”.
 
Posredstvom video linka skup su pozdravili humanitarni radnik Alen Efović i pomorski oficir Predrag Glavanović. Na konvenciji je podršku Đukanovićevoj kandidaturi dao i Predrag Jelušić iz OO DPS Budva. U ime koalicionih partnera koji podržavaju Đukanovića govorili su predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka i predsjednik Force Nazif Cungu.