Društvo

Viši sud potvrdio da je Rastoder povrijedio autorska prava

Izvor: Vijesti | 23:01:2013 | 00:48:09

Viši sud u Podgorici potvrdio je presudu kojom je prof. dr Šerbo Rastoder osuđen da je povrijedio autorska prava kolege dr Živka Andrijaševića, i naložio akademiku Rastoderu da to više ne smije činiti. Sud je takođe obavezao ovog istoričara da o svom trošku javno objavi presudu, kao i da plati 1.330 eura sudskih troškova.
 
Andrijašević je tužio kolegu, sa kojim inače djeli kabinet istorije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i koji mu je bio mentor, da je neovlašćeno koristio djelove tekstova iz nekoliko njegovih knjiga pišući udžbenik “Buduća prošlost”, koji su 2011. izdali CID i Filozofski fakultet u Nikšiću.
 
U pitanju su djela, kako se navodi u presudi, “Istorija Cme Gore u 55 priča”, “Istorijski leksikon Crne Gore”, “Istorija Crne Gore od najstarijih vremena do 2003” i “Državna ideologija Crne Gore od 1878. do 1918.”.
 
Sud je odbacio navode iz žalbe Rastoderovog advokata Rifata Feratovića da su pojedine knjige, čije je djelove akademik navodno prepisao - neobjavljene, dok je neke pisao sa Andrijaševićem.
 
“Istorijski leksikon” , objašnjava sud, sastoji se od “zasebnih autorskih djela koja su spojena radi zajedničkog iskorišćavanja”, zaključilo je vijeće Višeg suda, kojim je predsjedavala sutkinja Natalija Filipović.

 
“Autorsko djelo je zaštićeno bez obzira da li je objavljeno, neobjavljeno ili izdato. Prema tome, i neovlašćeno objavljivanje tuđeg neobjavljenog djela je povreda autorskog prava”, smatra Viši sud.
 
Tvrdnja akademikovog advokata, koju je iznio u žalbi, da je Rastoderova knjiga “Buduća prošlost” napisana na osnovu skirpte koju su studenti Filozofskog fakulteta koristili šest godina, odbačena je kao neargumentovana.
 
“Namjena nekog autorskog djela nije bitan elemenat, tako da su bez značaja navodi da je knjiga tuženog  namijenjena nastavi studenata iz oblasti istorije”, smatra sud.
 
Advokat dr Andrijaševića Erol Marunović rekao je juče da su oni zadovoljni presudom. Njome nije tražena nadoknada štete zbog povrede autorskih prava, iako je za to postojao zakonski osnov.
 
Advokat dr Šerba Rastodera najavio je da će Vrhovnom sudu uložiti zahtjev za reviziju presude Višeg suda.
 
“I dalje smatram da se radi o opštem znanju i da nije u pitanju povreda autorskih prava. To potvrđuje i mišljenje profesora Šuševića, koji u predgovoru udžbenika navodi da iz njega mogu da uče ne samo studenti, već i profesori”, rekao je “Vijestima” advokat Rifat Feratović.