Društvo

Lokalni izbori, 4. maj

| 04:05:2018 | 09:35:34

LISTA BIRAM BAR U ŠUŠANJU
 

Lista Radomir Novaković Cakan – Biram Bar nastavila je seriju susreta i razgovora sa građanima u Baru. Ovoga puta sa stanovnicima MZ Šušanj, u četvrtak u hotelu “MD” sa početkom u 19:00. Ogromno interesovanje, a prisutno je bilo oko 100 građana, pokazalo je da su stanovnici našeg grada željni da neko sasluša njihove svakodnevne probleme.
 
Na tribini su, pored nosioca liste Radomira Novakovića Cakana, učestvovali kandidati za odbornike sa liste Biram Bar iz Šušanja: Vladimir Lekić, Tijana Ristović, Milija Šćepanović, Sonja Simonovska, Jelena Srzentić, Milica Stanišić Vuković, Maja Čakalović i DejanRešetar. Predstavljajući se i zahvaljujući na posjeti Sonja Simonovska je rekla: “Iza mene stoje rezultati, a danas ispred mene stoji Cakan. Zato sam izabrala Biram Bar”.
 
Otvarajući tribinu, nosilac liste Biram Bar – Radomir Novaković Cakan je rekao: “Tim mi je oduvijek bio na prvom mjestu. Ali, kao bivši sportista, ušao sam u ovo sa željom ne da učestvujemo već da pobijedimo. Mislim da su mnogi od vas koji ste došli ovdje prepoznali pobjednički mentalitet ove grupe ljudi”.
 
Novaković je zatim istakao: “Ne želimo da držimo govore kao svi drugi. Želimo da čujemo koji su vaši problemi i šta treba da uradimo u prvih godinu dana poslije izbora. Ne želim o tome šta će biti za četiri godine. Poslije godinu dana ćemo ponovo doći pred vas i pitati vas da li ste zadovoljni našim radom. Ukoliko niste – mi ćemo odstupiti. Nismo se rodili u fotelji”.
 

Svaki dio grada ima svoje probleme, rekao je Novaković i dodao da su ti problemi uglavnom povezani sa vodosnabdijevanjem, odvozom smeća, kanalizacijom, putnom infrastrukturom.  Biram Bar je dio rješenja, a ne dio problema.
 
“Boriću se da poslove nabavke koje raspisuje Opština Bar dobiju firme iz Bara. Tako pare od građana Bara ostaju u našem gradu, a i dobićemo nova radna mjesta”, rekao je Novaković. “Da se tako može, mi dokazujemo i kroz našu kampanju. Bilbordi, lifleti, majice, upitnici, TV reklame - sve što se radi u ovoj kampanji radi se u ovom gradu. Time mi iz Biram Bar punimo budžet svog grada, a ne nekih drugih”.
 
Jedno od najčešćih pitanja je bilo pitanje legalizacije objekata. “Želimo da razgovaramo o legalizaciji i koja je cijena prihvatljiva za građane, a ne za opštinu. Moramo da omogućimo svima da legalizuju svoju imovinu po cijeni koju mogu da plate, a to sigurno nije ova cijena koja sada poluzvanično kruži gradom”, podvukao je Novaković. “Upravo zbog toga je ekipa stručnjaka iz Biram Bar napravila svoj prijedlog sa cijenama legalizacije. On je potpuno drugačiji od svih koje smo do sada vidjeli u Crnoj Gori. Vi ste u Šušanju imali priliku da ga prvi vidite, ali uskoro sa njim izlazimo pred sve građane Bara”.
 
Građani su iznijeli nekoliko prijedloga, a među njima i da se napravi ribarska pijaca u Baru, da se napravi Park prijateljstva, da se više uključe NVO organizacije u rad skupštine, da se poveća odgovornost mjesnih zajednica i da se one više uključe u rad Skupštine opštine, ali i izvršne vlasti.
 
Skup je trajao preko dva sata, a novi susret je dogovoren poslije izbora 27. maja.

DEMOKRATE - LEKOVIĆ: MLADI KADAR POTPISAO SAOPŠTENJE PUNO NEISTINA
 

Momčilo Leković, kandidat Demokrata za odbornika koalicije “Bar za 21. vijek” u SO Bar:
 
Višemjesečno čekanje na “junaka”, spremnog da potpiše saopštenje lokalnog odbora DPS-a, okončano je juče, a možda je bilo bolje, po DPS, ali i potpisnika, i da nije.
 
Moram priznati, porazno je što se jednom mladom kadru potura na potpis saopštenje puno neistina, a još poraznije što se predsjednica odbora i aktuelni gradonačelnik, nakon hvatanja u laži, kriju iza mladog čovjeka srozavajući mu ugled i dostojanstvo, štiteći isključivo sebe.
 
Zbog uvažavanja svih mladih ljudi, pa i onih koji dolaze iz DPS-a, može se reći i da mi je dijelom žao što će potpisnik saopštenja sjednice gradskog parlamenta slušati isključivo preko lokalnog radijskog emitera. Međutim, to što vas tamo neće biti, upravo govori o vašim političkim “ocima” koje vi zdušno podržavate, koji javno propagiraju mladost, a onda sa 60 godina “uskaču” na drugo, treće, četvrto ili peto mjesto odborničke liste, a kada zatreba, koriste vas kao štit kojim pokušavaju prikriti svoje laži i neistine.
 
Čitajući saopštenje, pokušavao sam pronaći neku vezu između vas i Sutomora, i mogu vam reći da sam u tome nekako i uspio. Jedino što vas i Sutomore povezuje jeste smeće. S obzirom da ste član odbora direktora d.o.o Komunalne djelatnosti, vi ste ujedno jedan od formalnih krivaca što Sutomore poprima status regionalne deponije, kada je smeće, odnosno otpad u pitanju.
 
Međutim, nema razloga za paniku, oštricu moga slova više neću okretati prema vama, jer možda i vi, uvaženi kolega Popoviću, jednog dana postanete čovjek 21. vijeka, kao što polako to postaju svi građani ovog grada.
 
Oni koji to nikad neće moći postati jesu oni koje vi na žalost zdušno podržavate, koji pasarelu grade na samom početku turističke sezone, koji grade, a znaju i javno govore da je najgore moguće rješenje, koji grade isključivo da bi politički profitirali, a ne razvijali turizam i pospješivali napredak. Upravo takvi kolega Popoviću nikada neće postati ljudi 21. vijeka, već će ostati vječita prošlost, najgore vrste, sujetna i promašena.

 SIMIĆ: “SD BAR - TIM SA POBJEDNIČKIM MENTALITETOM”
 

Goran Simić, kandidat za odbornika na listi “Socijaldemokrate - Mićo Orlandić - Dosljedno za nova radna mjesta i razvoj Bara”:

Naš Bar je uvijek bio plodno tle za vrhunske sportiste. Bez obzira na to o kojem sportu je riječ, Bar je bio i ostao prava riznica talentovanih sportista, koji se u svojim klubovima i reprezentaciji u zemlji i inostranstvu ističu vrhunskim pojedinačnim i ekipnim rezultatima.
 
Stoga, zadatak Socijaldemokrata i mene lično je da sport u Baru podignemo na još viši nivo, prevashodno kako bi sva barska djeca, od samog početka bavljenja sportom imala adekvatne uslove za razvoj i napredovanje, koji im mogu biti dobra podloga na njihovom putu izrastanja u evropske i svjetske asove.
 
U tom smislu, ulaganjem u sportsku infrastrukturu, rekonstrukcijom postojećih i izgradnjom novih sportskih objekata, prvenstveno otvorenog i zatvorenog bazena, stvorićemo uslove za bolji razvoj sporta i zdravih stilova života u našem gradu.
 
Obezbijedićemo veća budžetska izdvajanja za sport i mlade, i njihovu pravedniju i transparentniju raspodjelu sportskim kolektivima i pojedincima, posredstvom Sekretarijata za sport i omladinu, koji ćemo formirati u narednom periodu, upravo u cilju daljeg unaprjeđenja sporta u našem gradu.
 
Kao neko ko je u dva navrata bio sportista grada Bara, jednom najbolji rukometaš Crne Gore, osvajač EHF Lige šampiona sa skopskim “Vardarom”, ko je čitav svoj život posvetio sportu i ko u sportu nije navikao da gubi, u Socijaldemokratama sam našao pravi tim za mene. To je tim koji ima pobjednički mentalitet i jasnu viziju sveukupnog razvoja naše opštine. I zato dragi sugrađani, dajući povjerenje izbornoj listi “Socijaldemokrate - Mićo Orlandić - Dosljedno za nova radna mjesta i razvoj Bara”, postaraćete se da i naš Bar ostvaruje vrhunske rezultate u pogledu svog daljeg razvoja!

KOALICIJA DF-SNP ZAPOČELA IZBORNU KAMPANJU DAVANJEM KRVI


Odbornički kandidati Koalicije “DF-SNP, Za grad koji volimo“ u Baru započeli su danas izbornu kampanju akcijom dobrovoljnog davalaštva krvi.
 
Akcija koju je predvodio nosilac liste ove koalicije mr Dejan Đurović, organizovana je u saradnji sa Društvom dobrovoljnih davalaca krvi “Luka Bar”.
 

“Svaka boca najdragocenije tečnosti znači život, i mi ovim primjerom želimo da motivišemo sve one koji su u prilici da daju krv to i učine, jer definitivno nema humanijeg čina od spasavanja ljudskih života”, kazao je Đurović nakon akcije.
 
On je naglasio da Koalicija “DF-SNP, Za grad koji volimo“ snažno podržava aktivnosti DDDK “Luka Bar”, koje je najveće i najhumanije ove vrste u Crnoj Gori i regionu, i založio se da i u praksi ova organizacija od strane državnih i međunarodnih institucija i fondova bude tretirana kao asocijacija od posebnog značaja.
 
Tokom kampanje ova koalicija organizovaće još identičnih akcija.

DPS: KANDIDATI ZA ODBORNIKE PRISUSTVOVALI OTVARANJU RADOVA NA PASARELI
 

U Sutomoru su danas počeli radovi na izgradnji pješačkog mosta na magistralnom putu između Bara i Sutomora. Most će biti dužine 10 metara, donacija je građevinske firme “Bemax”, a biće završen do početka glavne turističke sezone. Na otvaranju radova govorili su kandidati DPS-a za odbornike u lokalnom parlamentu iz Mjesne zajednice Sutomore Andrea Pajković, diplomirani arhitekta i Miloš Fuštić, diplomirani pravnik zaposlen u Opštini Bar.
 
Pored njih, početku radova prisustvovali su nosilac liste DPS-a u Baru Dušan Raičević, predsjednica OO DPS Bar Branka Nikezić, kandidati za odbornike Ljubomir Kočović, Tanja Spičanović, Teodora Amanović, Božidar Janković i Jovan Popović.
 
Andrea Pajković je iskazala zadovoljstvo početkom radova na pasareli i naglasila da će se značaj ogledati u tome što će se u mjesecima turističke sezone umanjiti velike saobraćajne gužve između Bara i Sutomora i povećati bezbjednost pješaka. Pajković je kazala da će se pored pasarele u narednom periodu raditi i pothodnik. Ona je istakla da je urađeno geodetsko snimanje i završen projekat idejnog rješenja sa cjelokupnim instalacijama. Dodala je i da je u toku izrada programskog zadatka za izradu glavnog projekta, te da se može očekivati da projektno rješenje bude završeno u naredna dva mjeseca. Nakon izrade glavnog projekta pristupiće se odabiru izvođača i obezbjeđivanju finansijskih sredstava za izradu projekta, s obzirom da se radi o višemilionskoj investiciji. “Sigurna sam da će se završetkom ove pasarele poboljšati kvalitet života građana Sutomora, a da će bolja regulacija saobraćaja doprinijeti da barsku opštinu u toku ove turističke sezone posjeti veći broj turista”.
 

Kandidat za odbornika Miloš Fuštić podsjetio je da su u proteklom periodu u Mjesnoj zajednici Sutomore završene milionske investicije u dijelu vodovodne i kanalizacione mreže, putne infrastrukture i planske dokumentacije, ukupne vrijednosti preko pet miliona eura. Sa investicijama će biti nastaviti i u narednom periodu.
 
“Ulica ‘prečica’ je u fazi realizacije i biće završena do početka turističke sezone. Realizacija ove investicije će, uz izgradnju pasarele, u velikoj mjeri smanjiti saobraćajne gužve u toku ljetnih mjeseci. Vrijednost ove investicije je 100.000€, rade se trotoari i javna rasvjeta, a u trupu ulice su postavljene hidrotehničke instalacije. U proteklim danima asfaltirani i sanirani su putni pravci od raskrsnice kod Elektroprivrede do početka šetališta, Ulica Iva Novakovića, Save Kovačevića i Spičanska ulica. Morsko dobro u saradnji sa Opštinom Bar realizuje projekat izgradnje trga i šetalista u Sutomoru. Dobijena je saglasnost od državnog arhitekte na idejno rješenje. U toku je izrada glavnog projekta čija se revizija očekuje u junu. Kako ide ljetnja turistička sezona, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom neće izvoditi radove na tom potezu. Očekuje se da radovi na prvoj fazi projekta trga i šetališta u Sutomoru otpočnu u oktobru. Takođe, izdata je građevinska dozvola za marinu u Sutomoru i očekuje se tender i za taj projekat. Realizacijom svih navedenih projekata tustička ponuda Sutomora će biti značajno unaprijeđena”, rekao je Fuštić.
 
Realizacijom pješačkog mosta riješiće se dugogodišnji problem saobraćajnih gužvi u periodu ljetnje turističke sezone i povećati nivo bezbjednosti pješaka.