Društvo

Lokalni izbori, 9. maj

| 09:05:2018 | 10:20:00

DEMOS: ČISTIM RUKAMA ZA BUDUĆNOST BARA
 

U proteklom četvorogodišnjem mandatu Skupštine opštine Bar, bukvalno od prve do posljednje sjednice, odbornici DEMOS-a postavljali su pitanja od najvećeg značaja za Opštinu i njene građane. Nikada nismo udostojeni odgovorom. Izvinjavamo se na smetnji, ali ovo je možda jedina, koliko toliko izgledna prilika da još jednom pitamo i da se nadamo odgovoru. Možda vladajuća većina na kraju mandata ipak odluči da nešto odgovori građanima, kad već nije odgovorila kolegama iz opozicionih redova.
 
Ako slučajno znate, molimo vas budite ljubazni i recite Baranima podatke iz “završnog računa” Opštine. Kakvo je stanje u Budžetu? Kako su ostvarivani prihodi i kako je novac trošen? Sigurni smo da bi građane zanimalo kome i koliko Opština duguje i kako namjeravate da dug platite? Građani imaju pravo da znaju precizan podatak – koliko je Opština dužna?
 
Kad smo kod novca i dugova, podsjećamo vas da se minulim radom prethodnog gradonačelnika iz vaših redova bave sudovi, što je svojevrsni skandal  za Opštinu Bar i njene građane. Pritom od rukovodstva Opštine ni glasa. Izvinite što vas podsjećamo, ali još uvijek važeći predsjednik Opštine u inauguracionom govoru se srdačno zahvalio svom prethodniku “i njegovoj ekipi” na velikom doprinosu u razvoju Opštine… Zatim muk. Nijedna “desna ruka” bivšeg gradonačelnika nije saopštila makar malu  odgovornost za korupcionaške skandale grada Bara, kojim se sada bave sudovi I tužilaštva. Zato kompletirajte licemjerstvo i odgovorite građanima - da li vi uopšte poznajete bivšeg gradonačelnika, gospodina Pavićevića?
 
Sigurni smo da bi mnogi, naročito radnici koji su ostali bez posla, otišli na biro rada, u privremene penzije, ili od nevolje pristali na šikaniranje novih gazda, veoma voljeli da znaju osjećate li makar mrvicu odgovornosti što ste, mirno i bez riječi protivljenja, gledali kao državni vladari života i smrti uništavaju Luku, “Prekookeansku plovidbu”, “Primorku”, “Izbor”, “Rumijutrans”…? Ili ni o tome ništa ne znate?
 
Turistička sezona uveliko je počela, a niko ne govori o planovima i poslovima. Turistički i opštinski poslenici zabavili su se personalnim i finansijskim temama. Višedecenijska direktorka Turističke organizacije je bez jasnih objašnjenja sišla sa direktorskog trona organizacije, bez jasnih objašnjenja, u uslovima nove misterije.  Za početak nas zanima gdje se izgubilo 120 hiljada eura iz turističke kase. Jeste da je suma za vas mala, ali građani bi vam bili zahvalni da ih informišete kako je šest hiljada eura turističkih para završilo u DPS-u? Možda to ima neke veze sa činjenicom da je gradonačelnik Srzentić i predsjednik Skupštine Turističke organizacije?
 
Ne zamjerite što vas zamaramo, priznajemo da smo vas u protekle četiri godine baš gnjavili Maljevikom. Skoro u svim predlozima dnevnog reda insistirali smo da predsjednik Opštine podnese izvještaj o realizaciji zaključaka o DUP-u Maljevik, koji su donijeti još 2012. godine. Dva puta je ova tema bila uvrštena u dnevni red, pa joj se na volšeban način gubio trag. Odgovor, naravno, nismo dobili. Ako niste rekli nama, recite građanima. Znači li vam nešto Maljevik, taj biser našeg opštinskog prostora? Imate li makar neku, malu ideju šta ćete da radite? Ili smatrate da je ta tema neslavno završena. Ipak, dužni ste da sapštite građanima gdje su isparili milioni uplaćeni za Maljevik? Možda su na sigurnom, u Prvoj banci?
 
Znate dobro da govrimo o ozbiljnim temama. Ovo je bio samo dio pitanja koja se odnose na ekonomski slom i opšte nazadovanje naše Opštine, nekada i ne tako davno simbola ekonomskog i drugog  prosperiteta u Crnoj Gori. Danas je nažalost  najpoznatija kao duboko kriminalizovana sredina. Na kraju vašeg mandata, dužni ste da građanima odgovorite na ova pitanja. To je obaveza u svim demokratskim društvima u kojima postoji kontrolisana vlast.
 
Zajedno sa građanima čekamo vaše odgovore. 
 
 
ĐURIŠIĆ: “POČNIMO DA GRADIMO EKONOMSKI SNAŽAN BAR”

 
Izjava Željka Đurišića, kandidat za odbornika na listi “Socijaldemokrate - Mićo Orlandić - Dosljedno za nova radna mjesta i razvoj Bara”:
 
Imajući u vidu da je osnovna tačka izbornog programa Socijaldemokrata ubrzan ekonomski razvoj našeg grada, na našoj listi ‘Socijaldemokrate - Mićo Orlandić - Dosljedno za nova radna mjesta i razvoj Bara’, nalazi se velikih broj uglednih barskih privrednika, vlasnika malih i srednjih preduzeća različitih djelatnosti.
 
Samo pod uslovom da Bar bude ekonomski jak i finansijski stabilan, čemu u velikoj mjeri mogu doprinijeti domaći preduzetnici, možemo garantovati nova radna mjesta i prijeko potreban ubrzan ekonomski razvoj Bara.
 
Upravo će iz tih razloga Socijaldemokrate nastojati da stimulišu preduzetništvo, jer bez jakog malog i srednjeg biznisa, nema ni dinamičnog ekonomskog razvoja naše opštine.
 
Jedna od ključnih tačka našeg izbornog programa jeste osnivanje Agencije za ekonomski razvoj opštine Bar, posredstvom koje ćemo obezbijediti preko 5 miliona eura za nova radna mjesta i očuvanje postojećih. Preciznije, posredstvom ovog preduzeća, koje će se finansirati iz budžeta opštine Bar, podsticaćemo prvenstveno razvoj i održivost malih i srednjih preduzeća. Pored toga, djelatnost Agencije bi obuhvatala i kreditiranje u funkciji stimulisanja poljoprivrede, turizma i malog i srednjeg biznisa i finansiranje projekata od lokalnog značaja, ali i obavljanje ostalih poslova i aktivnosti kojima se obezbjeđuje podrška unaprijeđenju preduzetništva i ekonomskom razvoju naše opštine.
 
U okviru Agencije za ekonomski razvoj, formiraćemo i dva biroa - Biro za IPA programe u svrhu privlačenja znatno većeg iznosa sredstava od EU, nego što je to do sada bio slučaj kada je u pitanju opština Bar i Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici, koji bi, uz savjetodavnu i logističku funkciju (podrška u razradi i razvoju poslovnih ideja, izradi biznis planova, procesu osnivanja privatnih preduzeća, izdavanja dozvola kod nadležnih institucija i sl), imao za cilj da unaprijedi poslovni ambijent u Baru, čime bi i na ovaj način dodatno stimulisali porast broja preduzetnika.
 
Preduzetnici koji se nalaze na listi SD Bar, uključujući i mene, žele da doprinesu otvaranju novih radnih mjesta i sveukupnom prosperitetu naše opštine. Zato 27. maja, zaokružimo broj 8 i počnimo zajedno da gradimo ekonomski snažan Bar.
 
 
 DF I SNP ĆE VRATITI RUSKE I SRPSKE INVESTITORE I TURISTE NA BARSKU RIVIJERU

 
Izjava za medije odborničkog kandidata Bogića Mitrovića:
 
Nova lokalna vlast u Baru koja će biti uspostavljena nakon lokalnih izbora 27.maja, a koju će sa ostalim opozicionim subjektima  formirati Koalicija „DF-SNP, Za grad koji volimo“ , posebnu pažnju posvetiće stvaranju ambijenta za investitore iz Ruske federacije i Srbije, ali i za povratak ruskih i srpskih turista čija osjeka je očigleda poslednjih godina na barskoj rivijeri – saopštio je danas odbornički kandidat ove  koalicije Bogić Beli Mitrović.
 
Kako je naglasio, pokazalo se da u sunoovrat i ekonomsko beznađe vodi  „neprijateljska politika režima prema onima koji su nas oslobađali u vremenima najtežih okupacija i koji su u miru isto tako najviše pomagali Baru i Crnoj Gori i ulagali u razvoj našeg turizma“.
 
Mitrović je podsjetio da građani Srbije, ali i Rusije posjeduju bezbroj nekretnina u barskoj opštini,  „tradicionalno su nam najbliži u svakom smislu, i da bismo povratili njihovo povjerenje DF i SNP kao okosnica buduće vlasti u Baru uradiće sve da se stvore uslovi kako bi se oni u našem gradu i državi osjećali  kao kod kuće, i ovdje u značajnijem broju provodili  ljetnje odmore i investirali u razvoj barskog turizma“.
 
„Naročito ćemo nastojati da uspostavimo korektan i efikasan sistem koji bi podrazumijevao određene poreske olakšice i privilegovan status za ruske i srpske investitore i turiste“ – podvukao je Mitrović.
 
„Vrata Bara i barske rivijere, svakako, biće širom otvorena i svim drugim investitorima i turistima, a boljim i sadržajnijim ponudama u odnosu na druge primorske destinacije povratili bismo i turiste iz drugih zemalja regiona i svijeta, koji nas, nažalost, zbog loše infrastrukture i amaterizma u ovoj grani privrede takođe zaobilaze u širokom luku“ – poručio je odbornički kandidat Koalicije „DF-SNP, Za grad koji volimo“.  Mitrović se pridružio apelu svojih kolega i saradnika koji su pozvali opozicione birače da 27 maja na lokalnim izborima zaokruživanjem broja 1 na glasačkom listiću daju povjerenje najvećem subjektu u opoziciji i spriječe rasipanje glasova poput onog na predsjedničkim izborima.


NOVAKOVIĆ: JEDINI NUDIMO KONKRETNA RJEŠENJA IZA KOJIH STOJIMO IMENIMA

 
 
U utorak 08. maja, u sali Dvorca kralja Nikole sa početkom u 19 časova lista “Radomir Novaković Cakan – Biram Bar” nastavila je razgovore sa građanima Bara.
 
Otvarajući skup, nosilac liste Biram Bar – Radomir Novaković Cakan je rekao kako ova lista nije ni partijska, ali ni građanska, nije crnogorska, niti srpska, niti bošnjačka, albanska lista, niti je muslimanska. Ovo je lista prijatelja koji vole svoj grad i koji su se ujedinili oko iste ideje pod imenom Biram Bar.
 
Novaković je zatim naglasio: "Mi svakim danom pokazujemo da se razlikujemo od drugih. Naša kampanja je pozitivna i bazirana na RJEŠENJIMA problema, a ne njihovom pukom nabrajanju. Rješenja su jasna, konkretna, sa čvrstim rokovima! Iza tih rješenja mi stojimo svojim imenom i prezimenom i ne krijemo se iza lidera ili stranke”.

 
Govoreći o tome po čemu se lista Radomir Novaković Cakan- Biram Bar razlikuje od drugih, on je podvukao: Lako je nabrojati probleme u Baru. To mogu sve liste koje učestvuju na ovim izborima. “Ono što nas razlikuje od drugih – to je da mi nudimo rješenja. Jasna, konkretna, sa čvrstim rokovima! Iza tih rješenja mi čvrsto stojimo", kazao je Novaković.
 
Podsjećamo da je predlog rješenja problema legalizacije koji je prije neki dan iznela ova lista uzburkao ne samo barsku već i crnogorsku javnost. I večeras je ponovoljeno: "LEGALIZACIJA MORA BITI PRAVEDNA, a cijena mora biti realna. Ukoliko je cijena nerealna – sam postupak legalizacije neće biti sproveden i opet će se stati na pola puta".
 
Iz liste Biram Bar naglašavaju kako na njihovoj listi ima dosta bivših sportista, tako da će oni ovih dana iznijeti i predlog kako riješiti probleme visokih članarina za djecu koja se bave sportom.
 
Osvrćući se na ekonomsku situaciju u opštini Bar, Novaković je rekao: "Mi znamo, jer na našoj listi ima dosta privrednika, kako poboljšati uslove za bavljenje biznisom, a samim tim i obezbijediti nova radna mjesta".
 
Nova radna mjesta znače manji odlazak mladih iz grada, ali, kroz povraćaj poreza, i bolje asfaltirane ulice, ljepše fasade, sređene škole, obdaništa i vrtiće.
 
Bar, ukoliko želi da bude turističko mjesto, mora da riješi problem vodosnadbijevanja i kanalizacije.
 
Na kraju, posebno je istaknuto da je Baru i Baranima dosta obećanja, već da su im potrebna RJEŠENJA. Zato se na njihovoj listi nalaze neka od imena koja su iznenađenje za sve jer do sada ni na jedan način nisu bili uključeni u politički život. Među njima ima vajara, reditelja, novinara, privrednika, advokata, ali i radnika, studenata i penzionera.
 
Na tribini su pored nosioca liste Radomira Novakovića Cakana učestvovali i kandidati za odbornike liste Biram Bar sa Topolice: mr Irina Dabović, Aleksandar Otašević, Gordana Ratknić, Ljubomir Vukoslavčević, Amir Arabelović, Aleksandar Madžar, Vladimir Dragović, Srđan Mijović, Zilha Kojić i Marina Kovačević.
 
Iz liste Radomir Novaković Cakan – Biram Bar najavljuju već i sledeći susret – 10. maja u Sutomoru.


IZBORNA LISTA DPS BAR: MODERNA POLITIKA POBJEDNIČKOG DUHA

 
Skladan viševjekovni suživot građana Bara, za nas u DPS-u je oduvijek predstavljao inspiraciju da pobjeđujemo i da, na bazi osvojenog povjerenja, vodimo skladnu i građanski odgovornu politiku. Naša politička ponuda je danas, za korak dalje, i razvojna i moderna. Najslikovitija potvrda toga je izborna lista kojom smo legitimisali naš politički program a koju čine ugledne Baranke i Barani, spremni da svojim pravnim, ekonomskim, menadžerskim i mnogim drugim znanjima, ali prije svega entuzijazmom i ljubavlju prema svom gradu, doprinesu da naš Bar postane još bolje i udobnije mjesto za život.
 
U narednom četvorogodištu nastavićemo sa ubrzanim unaprijeđivanjem lokalne infrastrukture kao preduslova ubrzane transformacije Bara u visokokvalitetnu turističku destinaciju. Svjesni činjenice da novo vrijeme nameće nove izazove, i da u globalnoj tržišnoj utakmici nije dovoljno tek učestvovati, riješeni smo da upravljamo sopstvenim razvojem. Zato ćemo, pored napora da povećamo atraktivnost Bara za nove investicije, posebno razvijati komparativne prednosti - raznolikost teritorije prije svih. Učinićemo sve kako bismo iskoristili razvojnu šansu - da bogato zaleđe "snabdijeva" urbano jezgro, da poljoprivreda "hrani" turizam, ali i da turisti posjećuju i borave na poljoprivrednim gazdinstvima. Takvim budućim modelom - "kružne ekonomije", za koji u Baru postoje izglednije šanse nego drugdje u Crnoj Gori, otvorićemo i nova radna mjesta i nove mogućnosti za porodični biznis, dok će budući menadžment Opštine istovremeno biti u mogućnosti da sa više posvećenosti i stručnosti brine o infrastrukturi, poslovnom ambijentu, kulturi i drugim prioritetima iz razvojne agende.
 
27. maj je datum početka ostvarivanja vizije Bara kao prepoznatljivog centra na Mediteranu.
 
Moderno, pobjednički, za dobrobit građana Bara!

 
BAR ZA 21. VIJEK: RENOVIRAĆEMO MOSTIĆ NA ŠETALIŠTU

 
Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA u susret lokalnim izborima u Baru uradili su sveobuhvatan program za ovu primorsku opštinu. Iako ćemo u susret ovim izborima ukazati na mnogo loše stvari koje je Baru donijela pogubna DPS politika, naše težište će i dalje biti predstavljanje konkretnih projekata i rješenja  svakodnevne probleme građana Bara. Ljudi za 21. vijek su uradili projekat koji će mještanima uljepšati život.

 
Jedno od omiljenih mjesta okupljanja barskih mališana i njihovih roditelja  je svakako mostić koji povezuje barsko sa šušanjskim šetalištem. Sa mosta se vidi ušće rijeke Željeznice u Jadransko more, a posebno je zanimljivo mališanima zbog atrakcije koja privlači njihovu pažnju.
 
Ljudi za 21 vijek smatraju da ovakvo, samo po sebi prelijepo mjesto mora postati prijatan ambijent, sa čistim koritom rijeke i čistom okolinom. Renoviraćemo mostić na šetalištu, osvijetlićemo ga rustičnim fenjerima i zamijeniti staru ogradu novom. Postojeći beton ćemo zamijeniti  kamenom u mediteranskom stilu, očistiti korito rijeke i ušća, te obaloutvrdom spriječiti dalje odronjavanje. U 21. vijeku građani i nadležne službe će čuvati prirodu koja nama i našim mališanima nesebično pruža toliko zadovoljstva. Zato,  "Bar za 21. vijek” je najbolji izbor za sve Barane.