Društvo

VIDEO: Raičević: Unaprijeđenje kvaliteta života građana je cilj

by Vesna Šoškić, photo: Anto Baković, snimanje, montaža: Adi Karađuzović | 03:08:2018 | 16:56:10

Glasovima vladajuće koalicije i opozicione SDP, danas je na drugoj sjednici SO Bar za predsjednika Opštine izabran dosadašnji potpredsjednik Dušan Raičević. Prioriteti novog predsjednika su unaprjeđenje poslovnog ambijenta, zapošljavanje, valorizacija turističkih potencijala, usvajanje planskih dokumenata, rješavanje problema vodosnabdijevanja bezvodnih područja, putna infrastruktura i bolja saobraćajna povezanost. Sjednicu su prije glasanja, a nakon uvodnih diskusija, napustili odbornici DF-SNP, Demokrate-URA i Prave CG.

 
“Nadam se da ćemo u ovom parlamentu donositi značajne odluke koje će uticati na razvoj grada. Interes građana biće u prvom planu”, istakao je novoizabrani predsjednik barske opštine Dušan Raičević, koji je naveo i što će biti prioriteti u radu nove lokalne uprave.
 
“Cilj nam je da unaprijedimo kvalitet života svih građana. Zato će jedan od prvih zadataka nove lokalne uprave biti da već do kraja ove godine implementiramo jedno od rješenja za najznačajnije i najosjetljivije pitanje koje se tiče otvaranja perspektiva za nezaposlene. Prihvatajući činjenicu da moderno doba i ubrzani ekonomski razvoj, kome stremimo, zahtijevaju prilagođavanje tržišnoj utakmici, spremni smo da kroz program za podsticanje razvoja preduzetništva uđemo u partnerstvo sa početnicima u poslovanju i sa preduzetnicima koji su već razvili biznis.Stavićemo akcenat na kreiranje novih radnih mjesta, a u kooperaciji sa barskom privredom najavljujem i formiranje Tima za unaprjeđenje poslovnog ambijenta i eliminisanje biznis barijera. U saradnji sa Vladom Crne Gore, realizacijom projekta elitnog turističkog naselja na Maljeviku i planiranom valorizacijom lokaliteta Dubovica, potvrdićemo da je turizam naše primarno strateško opredjeljenje i jasno staviti do znanja da Bar zavrijeđuje visoko mjesto na turističkoj skali Mediterana”, kazao je Raičević.

 
Već krajem narednog mjeseca on očekuje usvajanje značajnih planskih dokumenata i donošenje odluke o naknadama za bespravne objekte, a zatim i studije za bezvodna područja. Pažnja će biti usmjerena i na unaprjeđenje putne infrastrukture i bolju saobraćajnu povezanost, a kruna rada lokalne uprave, kako je naglasio, biće rekonstrukcija puta Virpazar-Sutorman-Vladimirske Krute. 
 
Dušan Raičević se zahvalio dosadašnjem predsjedniku opštine dr Zoranu Srzentiću, koji je odgovornim radom iza sebe ostavio dobre preduslove za dalji razvoj grada i od koga je, zahvaljujući saradnji u prethodnom periodu naučio dosta i stekao dragocjeno iskustvo. Dosadašnjem predsjedniku zahvalili su se i predsjednica OO DPS Branka Nikezić, koja je obrazložila prijedlog za novog gradonačelnika i prvi čovjek barskog parlamenta Mićo Orlandić, koji je naglasio da je dr Srzentić radio maksimalno dobro, korektno i ljudski, te da je ostavio značajan trag u razvoju opštine.

 
“Zahvaljujući saradnji sa koalicionim partnerima, sa kojima smo prije četiri godine preuzeli odgovornost da upravljamo gradom, ostavljamo finansijski stabilnu opštinu sa 2.500.000€ na računu, sa uredno servisiranim svim obavezama, isplaćenim platama, 9.000.000€ odobrenog kredita za nastavak započetih investicija i 3.000.000 granta”, kazao je dr Zoran Srzentić, koji je poželio mnogo uspjeha novom rukovodstvu na čelu sa Dušanom Raičevićem.

 
Odbornici DF-SNP, Demokrate-URA i Prave Crne Gore prije glasanja, a nakon uvodnih diskusija, napustili su sjednicu Skupštine. Razlog za to je, kako su nekoliko puta do sada ponovili,  to što izbori nijesu održani u fer i slobodnoj atmosferi, te da je vladajuća koalicija do izbornog rezultata došla ucjenama i zastrašivanjem.
 
“Zbog poznatih okolnosti nećemo učestvovati u glasanju. Dugogodišnja vlast koja je napravila građane finansijski nemoćnima, ucjenama i zastrašivanjima iskoristila ih je u kampanji, u prodavnici sjemenki i kikirikija”, kazao je Dejan Đurović iz DF.

 
Momčilo Leković, iz koalicije Demokrate-URA kazao je da ovaj izbor predsjednika ne donosi ništa novo.
“Kao i prije četiri godine, tako i sada lažna opozicija predvođena izvjesnim ‘bratom’, a on može biti brat jedino DPS-u, podržala je tadašnji predlog i ušla u vlast sa DPS. Na isti način tada i sada ‘brat’ je izdao opozicionu retoriku i birače, kojih, moramo priznati, nije bilo malo”, istakao je Leković.

 
Božidar Čarmak, odbornik Prave CG, smatra da, uprkos tome što je za gradonačelnika predložen mlad čovjek, što je, kako je kazao za pohvalu, to predstavlja smokvin list. “Time vladajuća koalicija želi da prikrije nastavak dekadentne politike i uništene privrede, a u kadrovskim rješenjima koja nude ne vidimo nikakav boljitak za grad”, istakao je Čarmak. 
 
Odbornik partije Biram Bar, Radomir Novaković Cakan, kazao je za kolege koje su napustile sjednicu da su krenuli pogrešnim putem i da bi “trebalo umjesto nadgornjavanja da počnemo da radimo i ispunjavamo  obećanja koja smo dali građanima”.

 
“Ne vidim neku budućnost onima koji napuštaju sjednicu. Ne možete napasti nekoga iza koga stoji 2.500 ljudi koji mu vjeruju. Uvijek sam bio za dobra rješenja, a ne za izazivanje problema. Ovo je bitan dan za grad Bar. Prošlo je vrijeme kampanje i izbora. Ostavimo to iza sebe, a počnimo da radimo. Mi želimo da mijenjamo grad Bar, ali da sačuvamo njegovu tradiciju i identitet”, kazao je Radomir Novaković Cakan.
 
Za v.d. sekretara SO Bar izabrana je dosadašnja sekretarka, pravnica Aleksandra Grabež, a zatim je imenovan Odbor za izbor i imenovanja, koji je predložio sastav svih ostalih odbora.
 
Barski parlament od danas ima i puno novih lica. Zbog odlaska na druge funkcije i konflikta interesa pojedini odbornici neće više obavljati tu funkciju. Na njihova mjesta, u ime DPS, biće dr Vesna Đokvučić, Andrea Pajković, dr Miroslav Knežević, Aleksandar Markolović, Nevenka Plantak, dr Jovan Ivović, Samira Striković, Miloš Fuštić, Alen Đelošević i Ammar Borančić. Novi odbornici SD su Milena Đonović, Stefan Šušter, Osman Đokić i Goran Simić, a partije Biram Bar Vladimir Lekić. U ime koalicije Demokrate-URA, verifikovan je mandat Milošu Šušteru.