Društvo

VIDEO: Dogovorena saradnja za bolje vodosnabdijevanje

by V. K. Vučićević, V. Šoškić, kamera A. Karađuzović, montaža Z. Milošev, photo Petović | 10:08:2018 | 16:38:54

“Regionalni vodovod je spreman da se, ukoliko sve bude teklo prema planu, zaduži kod Evropske banke za obnovu i razvoj na iznos od 16 miliona eura i ta sredstva uloži u rješavanje problema vodosnabdijevanja, prečišćavanja i odvoda otpadnih voda u Dobroj Vodi i Velikom Pijesku”, saopštio je nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Bar Dušanom Raičevićem i direktorom Vodovod i kanalizacija doo Zoranom Pajovićem, direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.

 
“Nakon sastanka sa Vodakomom, mislim da smo na dobrom putu da u veoma kratkom roku riješimo problem vodosnabdijevanja onog dijela opštine Bar gdje je to dugogodišnji problem. Vjerujem da je sastanak u Baru početak nove ‘vodovodne politike’- donijeli smo odluku da od šest odvojaka izgrađenih 2011. godine (od kojih je do sada u funkciji bio samo jedan) već u susret narednoj turističkoj sezoni u funkciju budu stavljena još najmanje četiri. Time će se stvoriti ozbiljni preduslovi  za veći kvalitet vodosnabdijevanja građana Bara i dati dodatni zamajac razvoju turističke privrede. Regionalni vodovod će apsolutno podržati lokalno rukovodstvo i vodovodno preduzeće, pri čemu ćemo partnerski rješavati sve izazove. Danas smo pronašli rješenje i za problem Sutomora, Čanja…”, zadovoljan je Jevrić, podsjećajući da je “upravo rukovodstvo opštine Bar 70-ih godina prošlog vijeka bilo zagovornik izgradnje regionalnog vodosistema”. On je izrazio zadovoljstvo što je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević u prvoj nedjelji svog rada za prioritet stavio temu vodosnabdijevanja.
 
“Predsjednika Raičevića smo upoznali i sa tromjesečnim rezultatima rada Regionalnog vodovoda. Nakon sastanka u MZ Mrkojevići, kojem su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Milutin Simović i potpredsjednik Skupštine CG Branimir Gvozdenović, Regionalni vodovod je izvršio analizu svoje finansijske potentnosti i kadrovske sposobnosti i kandidovao rješenja ministru finansija Darku Radunoviću i ministru održivog razvoja i turizma Pavlu Raduloviću, nakon čega smo dobili načelnu podrušku za realizaciju projekta. Na sastanku sa visokim predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj, održanom prije mjesec, kandidovali smo projekat i plan za rješavanje problema vodosnabdijevanja i otpadnih voda u Dobroj Vodi i Velikom Pijesku. Na sastanku u Baru sam čelnim ljudima opštine saopštio da smo spremni, ukoliko se tako dogovorimo, da se Regionalni vodovod zaduži u iznosu od 16 miliona eura i na kvalitetan način riješi problem vodosnabdijevanja tog značajnog prostoru. Na taj način će život građana u tom dijelu opštine biti podignut na znatno veći nivo”, naglasio je Jevrić.

 
I predsjednik opštine Bar Dušan Raičević je zadovoljan učinkom sastanka, konstatujući da je “dogovoreno da se započne ispisivanje nove stranice uspješne saradnje između Opštine Bar, Regionalnog vodovoda i Vodovod i kanalizacija doo”.
 
“U četvorogodišnjem periodu ćemo intenzivnije razvijati i vodovodnu i kanalizacionu mrežu sa ciljem preuzimanja većih količina iz Regionalnog vodovoda. Ovaj sastanak potvrdio je spremnost i mene i mog tima da se uhvatimo u koštac sa rješavanjem višedecenijskih životnih izazova građana Bara. Na taj način ćemo obezbijediti bolje mogućnosti za razvoj turizma i ponuditi životnu perspektivu građanima Mrkojevića i ostalih mjesta u barskom zaleđu”, najavio je Raičević.
 
Predsjednik Opštine Bar je istakao kako je na sastanku sa predstavnicima Vodakoma i konsultantske nadzorne kuće Dahlem, koja prati realizaciju projekta vodosnabdijevanja, već u septembru planiran početak izgradnje rezervoara u Zaljevu.
 
“Time ćemo staviti u funkciju još jedan od odvojaka Regionalnog vodovoda, poboljšati vodosnabdijevanje još jednog bezvodnog područja - naselja Sveti Ivan, potom i Zaljeva i Polja i otvoriti perspektivu za razvoj mreže ka Velikom Pijesku. Do kraja ove godine planiramo izradu studije koja će potvrditi opravdanost najznačajnije investicije o kojoj smo danas govorili, a definisali smo i da već do 2020. idemo u pravcu izgradnje nedostajuće vodovodne mreže i time bitno utičemo na rješavanje problema i u drugim djelovima barske opštine koji trenutno nemaju uredno vodosnabdijevanje”, kazao je Raičević, ukazujući da sastanci koje je proteklih dana organizovao “jasno potvrđuju da prati misiju koju je postavio pred sobom prilikom preuzimanja funkcije predsjednika opštine” - da će nastaviti sa započetim, ali i ponuditi nova rješenja za uredno vodosnabdijevanje svih građana Bara.

 
Gradonačelnik Bara je najavio da će do kraja iduće nedjelje biti formiran i izvještaj koji se tiče realizacije svih hitnih mjera definisanih od strane radnog tima u decembru 2014. godine, među kojima je jedna od prioritetnih ona koja se tiče urednog vodosnabdijevanja Sutomora, naselja Haj Nehaj. 
 
Nakon sastanka u Baru, direktor Regionalnog vodovoda je istakao da je u proteklom četvorogodišnjem periodu to preduzeće imalo veliki broj zahtjeva privrednih subjekata sa područja barske opštine i građana iz pojedinih mjesnih zajednica koji su izrazili želju da svoje objekte priključe na regionalni vodovodni sistem.
 
“Analizirajući situaciju i razgovarajaći sa mještanima i čelnicima tih privrednih subjekata, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je iniciralo izmjene u postojećem zakonu,  pa novi predviđa mogućnost da Regionalni vodovod osim vodovodnim preduzećima, vodu može da direktno prodaje i drugim potrošačima - mjesnim zajednicama ili većim privrednim subjektima, hotelskim kompleksima... Usvajanjem novog zakona u julu 2016. godine stvorili su se preduslovi da kandidujemo nove projekte. Na današnjem sastanku smo formalizovali da će jedan od prvih takvih projekata, ako saradnja sa Opštinom Bar bude tekla u pravcu kako smo se danas dogovorili, biti upravo investicija u atraktivnom barskom zaleđu”, najavio je Jevrić.
 
S obzirom da Bar ima veliki broj hotela u kojima nije adekvatno riješeno pitanje vodosnabdijevanja, Regionalni vodovod je, kako ističe njegov čelni čovjek “apsolutno spreman da i u tom dijelu izađe u susret i da se izazovi iz prehodnog perioda što efikasnije riješe u cilju stvaranja preduslova za brži razvoj turističke privrede i Bara kao primamljive kruzing destinacije”.
 
Govoreći o vodnim, ali i drugim prirodnim resursima kojima Crna Gore raspolaže, Jevrić smatra da sa njima treba održivo upravljati na način davanja podrške razvojnim projektima koji će, uz ostale benefite, inicirati I otvaranje novih radnih mjesta. “U tom pravcu smo i na današnjem sastanku analizirali da ako budemo uspješni u svemu što smo dogovorili sa predsjednikom opštine Bar, možda predviđenih 200 sekundnih litara neće biti dovoljno za cjelokupno vodosnabdijevanje zbog brojnih projekata koji su u planu”, procjenjuje Jevrić.

 
“Građana Bara i turisti piju kvalitetnu vodu koje ima u dovoljnim količinama”, istakao je direktor Vodovod i kanalizacija doo Zoran Pajović.
 
“Raspolažemo sa 500 sekundnih litara, što je dovoljna količina. Problemi su najizraženiji u dva područja koja se snabdijevaju sa vodoizvorišta Zaljevo i Sustaš. Već 1. septembra počeće radovi na izgradnji rezervoara u Zaljevu, čijim završetkom će to područje imati dovoljne količine vode”, kazao je Pajović, koji je naveo da “osim građana Bara, zadovoljstvo zbog dobrog i konstruktivnog sastanka u opštini sa predstavnicima Regionalnog vodovoda, najviše ima Vodovod”.
 
“Planovi su veoma ambiciozni- već naredne godine je predviđeno preuzimanje 200 sekundnih litara vode iz sistema Regionalnog vodovoda, a raduje i najava radova sa ciljem kvalitetnog snabdijevanja bezvodnih područja Velikog Pijeska i Utjehe”; kazao je Pajović.   
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će voda poskupiti, direktor Regionalnog vodovoda je podsjećajući da je “voda iz tog sistema najjeftinija voda u Crnoj Gori - 37 centi po metru kubnom” ustvrdio da “ne vidi razlog zbog kojeg bi voda trebalo da poskupi”.
 
“Smatram da ćwe kroz zakonske uslove koje je stvorila Vlada doći do izjednačavanja cijena vode, pa ne treba očekivati taj dodatni namet na budžet građana. Voda će i pojeftiniti ako budemo optimizovali svoje poslovanje, pri čemu tvrdim da korišćenjem većih kapaciteta Regionalnog vodovoda, voda u Baru može i da pojeftini i bude boljeg kvaliteta. Na tome ćemo u narednom periodu zajednički raditi. Vjerujem da će procjene Regionalnog vodovoda dati konkretan rezultat u tom pravcu”, istakao je Jevrić.

 
Direktor Regionalnog vodovoda podvlači da je voda iz tog sistema visokog kvaliteta, “znatno bolja od flaširanih” i uputio apel na građane i turiste smještene u Baru da nju konzumiraju. Novinare je interesovalo i kako će se na saradnju lokalnog vodovodnog preduzeća i Regionalnog vodovoda odraziti postavljanje direktora iz redova DPS-a na poziciju direktora Vodovod i kanalizacija doo.
 
“To će samo dati dodatnu obavezu i Regionalnom vodovodu, odnosno meni kao direktoru u ime DPS-a koga je postavila Vlada, da nastavimo dosadašnju saradnju sa lokalnim Vodovodom na još bolji i efikasniji način”, zaključio je Jevrić.