Društvo

Niz aktivnosti povodom Dana mentalnog zdravlja

by Silvija Vukelić | 09:10:2018 | 11:30:23

Povodom obilježavanja Dana mentalnog zdravlja, NVO Centar za istraživanje, edukaciju i psihološko savjetovanje "Portret" sa partnerima od 8. do 14. oktobra, organizuje niz predavanja i aktivnosti. Svjetska zdravstvena organizacija odredila je da tema ovogodišnjeg obilježavanja bude “Mentalno zdravlje mladih u svijetu koji se mijenja”.
 
Niz aktivnosti počeo je juče radionicom “Cyber Bulling” u prostorijama Crvenog Krsta. Voditelj radionice bio je Petar Marković, diplomirani psiholog i geštalt terapeut pod supervizijom.

 
U utorak u 18h u CIPS-u biće priređena projekcija filma “Društvo mrtvih pjesnika”, a u srijedu u prostorijama NVO “Portret” (Ulica Jovana Stojanovića F1) je “ Dan otvorenih vrata” – besplatno psihološko savjetovanje. Sa zainteresovanima će od 9 do 13h razgovarati dipl.psiholog Petar Marković, a od 14-18h Branka Ćalasan dipl.psiholog i porodični savjetnik.
 
Na tribini “Mia i Ana” u Gimnaziji “Niko Rolović” u četvrtak u 12h o poremećajima u ishrani govoriće Jelena Vukić, autorka portala za mlade “Mravinjak”. Istog dana u 18h u Narodnoj biblioteci i čitaonici “ Ivo Vučković” biće održana radionica na temu “Osjećanja roditelja koji odgajaju tinejdžera”. Voditeljka radionice je Milica Belada, diplomirani psiholog i sistemski porodični psihoterapeut. Za petak u 18h u prostorijama “Portreta” zakazana je radionica za mlade “Slika mene u svijetu promjene”, voditelj je dipl.psih Branka Ćalasan.
 
“Psihološka otpornost mladih i kako da ne naučimo bespomoćnost” tema je završnog interaktivnog predavanja koje organizuju u subotu u Dvorcu kralja Nikole u 18h, a na kojem će govoriti Jovana Strugar dipl.psiholog i sistemski porodični psihoterapeut u edukaciji, te Al Amar Kašić, dipl.psiholog, jogin i psihoterapeut u edukaciji.

 
“Mentalno zdravlje nije samo odsustvo mentalnog poremećaja. Ono je stanje blagostanja u kojem svaka osoba ostvaruje svoj potencijal, nosi se sa svakodnevnim životnim situacijama, može produktivno raditi i u mogućnosti je da doprinosi svojoj zajednici”, kaža dipl.psiholog Branka Ćalasan, porodični savjetnik i direktorica OCD” Portret”.
 
Ona ističe da su aktivnosti organizacije “Portret” najčešće usmjerene ka psihičkoj dobrobiti dominantno mladih, te je ovogodišnje određenje teme od SZO dočekano sa puno entuzijazma.
 
“S obzirom da naša lokalna zajednica još uvijek nema Lokalni plan akcije za mlade, veliko nam je zadovoljstvo da najveći dio našeg angažmana bude posvećen upravo tom, najznačajnijem sloju društva i to bude ujedno dio puta ka formiranju istog”, ističe Ćalasan.