Društvo

VIDEO: Položen kamen temeljac za novi vrtić

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Zoran Milošev | 15:10:2018 | 16:14:19

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević danas su položili kamen temeljac za izgradnju novog, savremenog vrtića u centru Bara, između Gimnazije “Niko Rolović” i OŠ “Blažo Jokov Orlandić”. Objekat će biti sagrađen na površini od 3.000 m2, kapaciteta za 400 djece, a koštaće 2.500.000€.

 
Danas je otvorena i nova vaspitna jedinica “Mala luka”, u koju je uloženo 80.000€ i koja će, nakon nekoliko decenija, značajno rasteretiti rad vaspitača u barskom vrtiću, omogućiti većem broju djece da budu upisana i znatno bolje uslove za boravak.
 
Barska predškolska ustanova "Vukosava Ivanović Mašanović", koja bilježi odlične rezultate u radu sa djecom, godinama je prebukirana zahtjevima roditelja za upis mališana. Zato je sve obradovala vijest da danas počinje gradnja novog, savremenog objekta u centru grada.

 
“Rok za završetak radova je 12 mjeseci i ovo je jedan u nizu projekata koji se realizuju u saradnji sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, i jedan od najvećih vrtića u Crnoj Gori. Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete prepoznali su obrazovanje kao jedan od prioriteta i, ne samo da ne štede na njemu, već, naprotiv, ulažu nikad veća sredstva, što na konkretan način potvrđujemo i ovom prilikom”, kazao je ministar Šehović, koji je poručio i da je “ulaganje u obrazovanje, a posebno u najmlađe, najisplativija investicija”.
 
Vrtić će raspolagati i prostorijama za kancelariju, biblioteku, a kuriozitet je to što je u samom objektu predviđena i multifunkcionalna sala za sportske i druge sadržaje, koja će obuhvatiti površinu od 400 m2 -najavio je ministar prosvjete dr Damir Šehović, podvlačeći da će biti urađen po svim savremenim standardima, siguran i bezbjedan za boravak mališana, što je, kako je kazao, “posebno važno”.
 
“Činjenica je da se Bar razvija, a naša je obaveza da stvorimo pretpostavke za kvalitetan život i rad u lokalnoj zajednici, pa je time i odgovornost svih nas prema najmlađoj populaciji izuzetno velika. Stoga, sa velikim zadovoljstvom mogu da istaknem da će za godinu naši najmlađi sugrađani koristiti najsavremenije prostorije vrtića u Baru”, kazao je čelni čovjek Opštine Bar Dušan Raičević.

 
Govoreći o dugom putu od pokretanja inicijative do početka realizacije, predsjednik Raičević je podsjetio da je Opština 2009. godine počela izmjenu planske dokumentacije sa ciljem stvaranja preduslova za izgradnju ovakvog objekta.
 
“Opština je obezbijedila zemljište i značajnim finansijskim sredstvima finansirala izradu projektne dokumentacije. U prethodnom periodu smo prošli kroz dva neuspješna tenderska postupka, ali danas, sa zadovoljstvom možemo konstatovati da su svi nedostaci uklonjeni”, istakao je Raičević, izražavajući nadu da će ugovoreni posao izvođač završiti i prije roka. 
 
Polaganje kamena temeljca za novi vrtić nije bio jedina lijepa vijest koja je obradovala najmlađe Barane i njihove roditelje. Danas je otvorena i nova vaspitna jedinica JPU "Vukosava Ivanović Mašanović" u prostorijama Luke Bar, između mega marketa "Voli" i "Laković". U tom prostoru moći će da boravi oko 150-ro djece, a već je prijavljeno 140.

 
“Ovo je veliki dan. Otvaranjem ovog objekta omogućili smo da 50% djece možemo da upišemo u vrtić i ovo je jedna sjajna ideja koju je realizovala direktorka našeg vrtića Gordana Mijović. Čini mi se da je lociran na pravom mjestu, između dva velika tržna centra, što je i značajna olakšica roditeljima. Posebno je važno što je danas položen i kamen temeljac za objekat novog vrtića. Poslije decenija neulaganja u predškolske ustanove, danas možemo svi zajedno da se pohvalimo, odamo priznanje vrijednom kolektivu koji ulaže veliki trud i kreativnost, u to smo se uvjerili više puta, u vaspitanje i obrazovanje najmlađih. Takođe, da se zahvalimo na podršci privrednicima, ali i Ministarstvu prosvjete i našim privrednicima”, kazao je predsjednik barske Skupštine Mićo Orlandić, koji je istakao da je ovo, polazeći od onih koji su nam najvažniji - od djece, simbolično i početak ubrzanog razvoja grada.

 
Direktorka vrtića Gordana Mijović sa ponosom je istakla da “konačno nemamo nijedno dijete koje je na čekanju i koje ne možemo da primimo, što je najveće zadovoljstvo”.
 
Nova vaspitna jedinica "Mala luka" je i veliko olakšanje za vaspitače, ali i divan prostor za boravak mališana.
 
Ljiljana Jovović, koordinatorka novog vrtića i vaspitačica koja radi već 20 godina u barskom vrtiću, ističe  da je “’Mala luka’ uvod da otvorimo iduće godine jednu veliku luku, dugo iščekivanu”.
 
“Svih ovih godina željeli smo da imamo redovne vaspitne grupe sa odgovarajućim brojem djece, što zaslužuju i naši mališani i vaspitači. Ovakvi su nam uslovi bili potrebni, prvenstveno djeci, jer sve radimo zbog njih, ali će podstaći i nas vaspitače da dodatno radimo što bolje i da se bolje osjećamo”, kazala je za Radio Bar i Bar Info vaspitačica Ljiljana Jovović.

 
Dok je postavljan kamen temeljac za zgradu novog vrtića, grupa barskih gimnazijalaca je protestovala što će njegovom izgradnjom biti uništeni popularni betonski “krugovi” na kojima se okupljaju, a NVO “SOS za Jadran” iskoristila je ovu priliku za svoju kampanju "Stop bušenju Jadrana".