Društvo

Izgradnja Dječijeg vrtića: Pro et contra

by Željko Milović | 18:10:2018 | 10:40:58

Jedna od najpominjanijih tema ovih dana jeste izgradnja budućeg Dječijeg vrtića između Gimnazije i OŠ „Blažo Jokov Orlandić“, u gabaritima radi kojih je potrebno ukloniti 80 godina stare čemprese i popularno srednjoškolsko okupljalište „Krugove“ i amfiteatar. Kao i obično, strane „za“ i „protiv“ imaju svoje argumente.
 
Ova tema je na aktuelnosti dobila juče, nakon što je tridesetak đaka protestovalo protiv izgradnje na tom mjestu. Na ogradu su postavili transparente „Barani, budite se“, „400 vozila – 600 stabala“, „Ubiti uspomene“, „Ne damo krug“... Neke od njih, ali i starije građane koji su dali podršku, legitimisali su službenici Centra bezbjednosti Bar, jer je, kako su rekli, „ovakvo ispoljavanje nezadovoljstva trebalo da bude najavljeno“. 
 
Pobornici građanskog protesta protiv izgradnje vrtića na ovom mjestu istakli su za Bar Info da nikako ne žele da ova inicijativa ima bilo kakvu političku konotaciju, jer nastupaju isključivo kao grupa građana. Takođe, kažu oni, apsolutno podržavaju izgradnju vrtića ovih gabarita, samo ne na ovom prostoru.

 
„U toku je potpisivanje on-line peticije i do sinoć je to uradilo 1019 građana. Među njima su dr Milan Popivoda, Miloš Pečurica, Joko Lekić, dr Hadija Mujević Kurgaš, Anastazija Ivović, Milena Polović, Milena Zoranović, Svetlana Useinović, Tamara Čurović, Goran Jovanović... Imamo načelnu, ali za sada ne i podršku u vidu potpisa mnogih viđenih ljudi Bara. Sama facebook grupa podrške broji preko 2000 ljudi“, kaže za Bar Info student medicine Rialda Kurgaš, koja sa medijima komunicira u ime ove grupe građana.  
 
U brojnim komentarima na FB grupi, osim emotivnih prisjećanja na vrijeme kad su gimnazijski profesori držali časove u amfiteatru, iskristalisano je nekoliko krucijalnih primjedbi: zašto se pravi saobraćajni haos u centru grada, zašto se vrtić podiže kao jednospratnica, kako je moguće da se shodno zakonu obezbijedi svakom mališanu po osam kvadratnih metara dvorišta, gdje će učenici - a ionako se mnogo časova gubi posljednjih desetak godina - treba li da lutaju ulicama ili da “vise” po kafićima...

 
Kurgaš navodi kako je njihov cilj da nadležne institucije trenutno obustave radove na pomenutoj lokaciji, i organizuju novu javnu raspravu, u cilju pronalaženja adekvatnijeg rješenja za objekat predškolske ustanove. Organizovaće i mirni građanski protest, koji će biti najavljen.
 
I dio stanara u Ulici Mila Boškovića izrazilo je nezadovoljstvo izgradnjom vrtića na ovoj lokaciji, u strahu da će ulica, koja je ionako u vrijeme dolazaka i odlazaka u OŠ „BJO“ u saobraćajnom haosu, „biti neupotrebljiva nakon puštanja vrtića u rad“.  
 
Na drugoj strani, pobornici izgradnje vrtića na ovoj lokaciji ističu da je uveče ta parcela bila stjecište narkomana, te da je „veoma bitno da vrtić bude u centru grada, a ne na periferiji“, ali i to da je sve odrađeno po zakonu i bez primjedbi.
 
I zaista, formalno-pravno je sve ispoštovano. U lokalnom parlamentu je izmjenama DUP-a 2009. opredijeljena ova lokacija, Vlada je izdala građevinsku dozvolu, raspisana je i održana javna rasprava...

 
Ministar prosvjete Damir Šehović je sa gradonačelnikom Bara Dušanom Raičevićem položio kamen temeljac za novi objekat, a obojica su naglasili koliko je za prebukirani centralni barski vrtić bitno što Topolica dobija ovakav moderan objekat koji će u jaslice i vrtić prihvatiti 400 djece. Izgradnjom objekta će svakako biti riješen jedan od gorućih problema grada unazad nekoliko decenija.
 
Uz to, iako se decenijama o ovom prostoru između amfiteatra, čempresa i „krugova“ govori kao o „gimnazijskom dvorištu“, prava istina je da ga gimnazijalci, a sada i učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole samo koriste na velikim odmoru ili kad gube čas. U stvari, ta lokacija nije gimnazijska, već je u vlasništvu Vlade, odnosno Ministarstva prosvjete.