Društvo

Barski pčelar dobio prestižnu nagradu u Novom Sadu

| 19:10:2018 | 12:45:54

Barski pčelar Omer Bogdanović dobio je zlatnu medalju u kategoriji “šumski med” na Drugoj međunarodnoj senzorskoj ocijeni kvaliteta meda, u Novom Sadu. Prestižnu pčelarsku manifestaciju je organizovao Klaster “Panonska pčela”, uz podršku Privredne komore Vojvodine.

 
Uzorci meda pregledani su u ovlašćenim laboratorijama da bi se potvrdilo prirodno svojstvo meda, a ocjenu kvaliteta pristiglih uzoraka radila je stručna komisija koju su predvodili profesori dr Miroslav Ćirković, dr Jovanka Reljić i dr Đorđe Okanović. Senzornu ili organoleptičku ocjenu - boja, miris, ukus, čistoća, gustoća i tekstura obavili su akreditovani specijalisti za organoleptička svojstva hrane po pravilniku koji je saglasan sa standardima koji važe u zemljama Evropske unije.

 
Predsjednik Klastera “Panonska pčela” Hadži Zoran Jovanović je naglasio da je ove godine prijavljen iznenađujući broj učesnika.
 
“Uzorke meda u rekordnom broju (92) dostavili su učesnici iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i iz Srbije. Po broju zemalja učesnica i broju uzoraka meda, ova Senzorna ocjena kvaliteta meda spada u najveće u regionu”, kazao je, između ostalog, Jovanović.

 
Na svečanosti proglašenja rezultata i dodjele priznanja za najbolje ocenjene uzorke meda, uručene su i zahvalnice Gradu Novom Sadu, Pokrajinskoj vladi i Privrednoj komori Vojvodine. Za apsolutnog šampiona izabran je mladi pčelar Aleksandar Stevanović, dok je titulu šampiona u kategoriji serije meda ponijela Biljana Tomić. Ove godine posebno priznanje, gramatu za sveukupni doprinos razvoju pčelarstva, dobio je Vladimir Hunjadi koji se već 60 godina bavi pčelarstvom.