Društvo

VIDEO: Protest zbog gradnje vrtića u dvorištu Gimnazije

by Vesna Šoškić, kamera Adi Karađuzović, montaža Zoran Milošev | 20:10:2018 | 22:08:06

Barski gimnazijalci i grupa građana okupili su se danas na mjestu gdje bi trebalo da bude izgrađen novi vrtić u Baru (između zgrade barske Gimnazije, Muzičke škole i O.Š. "Blažo Jokov Orlandić"), izražavajući protest što će njegovom izgradnjom biti sasječena osamdesetogodišnja stabla čempresa, a učenici ostati bez svog omiljenog okupljališta-tzv. betonskih krugova. Oni smatraju da je lokacija neadekvatna i zbog skučenog prostora, u kojem je i do sada, zbog saobraćajnog kolapsa, bila ugrožena bezbjednost učenika. Na protestu je bilo  i nekoliko profesora Gimnazije "Niko Rolović".

 
Rialda Kurgaš, studentkinja završne godine Medicinskog fakulteta u Podgorici i bivša gimnazijalka, smatra da radove treba obustaviti i sprovesti novu javnu raspravu.
 
“Ističem, mi se ne bunimo protiv izgradnje vrtića, mi protestvujemo protiv gradnje na ovoj lokaciji, jer to mjesto nije bezbjedno. Projekat nije dobro osmišljen za djecu, niti je adekvatan po više osnova,  a sa druge strane gimnazijalci ostaju bez dvorišta, što znači da su upućeni na kafiće, kladionice, ulicu... Zamislite ovdje 400 djece i njihovih roditelja koji ih dovoze kolima, kakva će to saobraćajna frekvencija i kolaps da bude", kazala je Rialda Kurgaš.
 
Gimnazijski amfiteatar i stabla čempresa dio su i sjećanja i uspomena, istakla je književnica Tanja Sekulić.

 
“Svako stablo ima svoju priču, ima svoje srce. Nećemo dozvoliti da jedno bude porušeno, pa neka sijeku i nas sa njima. Spasimo djecu, spasimo drveće. Čitav svijet se bori za spas Planete", kazala je Sekulić.
 
Miloš Pantović je kazao da je došao kao slobodni građanin i da nije protiv gradnje vrtića.
 
"Bar ima potrebu za još jednim vrtićem, ali ima dovoljno prostora, a ovo mjesto nije dobro i zbog saobraćajne infrastrukture, zbog čempresa i ‘krugova’, odakle svi mi, barski gimnazijalci, nosimo najljepše uspomene iz školskih dana", naglasio je Pantović.
 
Vesna Pavićević je navela da se obraća u ime profesora Gimnazije "Niko Rolović", izražavajući zadovoljstvo što su gimnazijalci pokazali visoku građansku i kritičku svijest.

 
“Ovo je jedan nadstranački skup i, da naglasim, da niko nema ništa protiv gradnje vrtića, naprotiv, srećni smo što država brine o tome u kakvim uslovima će naši mališani boraviti i biti vaspitavani. Ali, problem je u tome da danas, u XXI vijeku, siječemo drveće da bismo sadili, rušimo da bismo gradili, pravno činimo dobro za djecu na štetu djece, kultivišemo već kultivisani prostor, stavljamo u funkciju prostor koji već decenijama funkcioniše", naglasila je prof. Vesna Pavićević.

 
Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević ponovio je da je zemljište gdje je predviđena gradnja vrtića u vlasništvu države - Vlade, odnosno Ministarstva prosvjete, da je opština Bar u nekom drugom sazivu, sada već daleke 2009. godine, donijela, nakon sprovedene javne rasprave, odluku o izmjenama i dopunama DUP, kojim je predviđena zgrada vrtića na tom mjestu, a da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma 1.03. 2017. godine izdalo građevinsku dozvolu, kako bi se riješio gorući problem u obrazovnom sistemu Bara-nedostatak prostora za smještaj mališana.
 
Organizatori su najavili nastavak protesta i potpisivanje peticije za obustavu gradnje vrtića na planiranoj lokaciji.