Društvo

Mijović: Ne odustajati od gradnje vrtića, a dvorište ozeleniti

| 25:10:2018 | 14:43:05

Danas se saopštenjem za javnost obratila i direktorka JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ Gordana Mijović, koje prenosimo integralno:
 
“Već dugi niz godina naša ustanova  sa svojim kapacitetima ne zadovoljava ni približno potrebe roditelja za smještajem djece predškolskog uzrasta.U prilog tome govori i činjenica da u posljednjih deset godina postoje liste čekanja za upis i pored enormnog broja upisane djece. Baru je neophodan vrtić u kratkom roku, a svaka pomjeranja zahtijevaju potpuno novu proceduru, za koju je jasno da će trajati više godina, a vjerujem da je i sasvim realan rizik da Bar ostane bez vrtića. Naime, Bar nije bez razloga bio jedna od nekoliko opština koja je ušla u projekat izgradnje vrtića sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope. Mi u ovom momentu imamo i po 50-ro djece u grupama. Naravno, prebukiranost će u godinama koje dolaze biti još veća, i najiskrenije ne bih željela da to na svojoj koži osjete ovi mladi ljudi koji će u narednih pet, deset godina, postajati roditelji.
 
Ja živim u ovom gradu i znam šta znači zelenilo, ali isto tako znam da je moguće u velikom mjeri opet oplemeniti dvorište vrtića zelenilom, a da naša djeca ne ostanu bez mjesta koje će im, pored roditeljskog doma, biti mjesto odrastanja. Jer kroz projekat vrtića urađen je i projekat uređenja terena iz koga se vidi da se jedan broj stabala presađuje u okviru dvorišta, a nakon izgradnje objekta predviđena je sadnja  desetina novih stabala i više stotina niskih biljnih vrsta. O tome niko ne govori. Ne možemo na pitanju vrtića dezavuisati javnost. Ovo je previše ozbiljan i važan projekat za roditelje  i ukupno građanstvo Bara.
 
Neću ni govoriti o značaju predškolskog vaspitanja za djecu. Dokazano je da upravo predškolsko vaspitanje ima najznačajniji uticaj na dalji razvoj sveukupnih sposobnosti djece. Obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem je u EU preko 90 posto, a u Baru je manja od 50 posto. O prebukiranosti sam već govorila. Mi se moramo odlučiti šta su nam strateški prioriteti. Ne kažem da se za te strateške prioritete mora uništavati priroda, ali se sigurno može naći neko srednje rješenje. Jer ako se stopira izgradnja vrtića, djeca bez sumnje ostaju bez njega: u najboljem slučaju na oko pet godina, u najgorem, vrtić će se graditi u drugoj opštini. To nije rješenje, a građanska hrabrost se može pokazati i na projektima koji nijesu nauštrb djece”, kaže se u saopštenju Gordane Mijović, direktorke JPU “Vukosava Ivanović Mašanović”.